Efter H&M och Cubus – nu stänger nästa storkedja butiken på Hisingen

I fjol stängde Net on Net, i oktober slog H&M igen portarna och till sommaren stänger Cubus. Nu kommer nästa besked om butiksnedläggning på Backaplan: Cervera stänger – redan om ett par veckor.
— Butiken på Backaplan har tyvärr brottats med minskade besöksantal vilket gjort att vi inte kan hålla den öppen längre, säger Frida Ivansson hos Cervera till HelaHisingen.se.

Butiken i bottenvåningen av ”Siba-huset” vid Backaplan stänger 11 april och därmed går den samma öde till mötes som Net on Net, som stängde sin butik (där Jula flyttat in) i samma hus för ett drygt år sedan. I höstas följde H&M efter när de lade ner verksamheten i Siba-huset och även klädkedjan Cubus har aviserat att deras verksamhet på Backaplan stänger till sommaren.

Pandemin har drivit på att en stor del av handeln flyttat online och restriktioner samt rädsla för Covid -19 har förändrat svenskarnas vanor – något som alltså slår hårt mot butikerna på köpcentrum som Backaplan. Cervera – som specialiserar sig på produkter till köket och hemmet – förklarar sitt beslut så här:

— Det är ett beslut fattat utifrån vår övergripande strategi att vara en e-handlare med butiker. Vi vill fortsatt ha ett starkt butiksnät över hela Sverige, men vänder och vrider på alla lägen för att säkerställa att de har optimal placering och funktion, samt är ekonomiskt motiverade. Butiken på Backaplan har tyvärr brottats med minskade besöksantal vilket gjort att vi inte kan hålla den öppen längre, säger Frida Ivansson hos Cervera till HelaHisingen.se.

Skiftar ni över till online för kunderna här, eller finns tankar på annan butik?
— Vi letar alltid efter attraktiva lägen, och stänger inga dörrar för framtiden, men i dagsläget finns det inga planer på en ny butik i området. Istället hänvisar vi våra kunder till övriga butiker i regionen, och såklart till vår e-handel där kunderna har tillgång till hela vårt utökade sortiment, alla medlemsförmåner och flera olika leveransalternativ.

Inte enbart pandemin ligger bakom

Hur mycket spelar pandemin in i beslutet, då? Enligt Cervera är det en av många faktorer – men att för få kunder hittat till deras butik under en längre tid, vilket påverkat nedläggningsbeslutet.

— Pandemin är självklart en bidragande faktor, våra fasta kostnader är desamma oavsett butikernas besöksantal och lönsamhet, men vi har sett en lägre negativ trend för butiken på Backaplan.

Har ni rea i butiken nu?
— Vi har 30 procent rabatt på alla produkter i butiken. Vill man handla från butiken är man varmt välkommen, men vi uppmanar alla att hjälpa till att hålla avstånd och stanna hemma vid minsta symptom. Vi har väktare på plats för att säkerställa att Folkhälsomyndighetens riktlinjer om max antal besökare i butiken följs, säger Frida Ivansson hos Cervera till HelaHisingen.se.

Markus Hankins
markus@helahisingen.se

LÄS MER:

LÄS MER:

LÄS MER: