H&M lämnar Hisingen – butiken stängde utan förvarning

Förvånade kunder möttes under fredagen av en stängd entré och en skylt vid H&M på Backaplan. Butiken hade plötsligt stängt igen – permanent.

H&M meddelade för någon vecka sedan att man stänger flera butiker i Sverige. Då nämndes inte någon av butikerna i Göteborg, men nu verkar den globala klädjättens ”Coronakris” ha nått Hisingen.

Mängder av kunder som försökte besöka H&M i ”Siba-huset” på Backaplan under fredagen blev förvånade av att butiken var stängd och igenbommad. Bara under tiden som HelaHisingen.se besökte platsen kom ett tiotal kunder som tänkt handla i butiken – utan kännedom om att den var stängd. På entrédörren hade det svenska klädföretaget hängt upp en skylt med texten:

Foto: HELAHISINGEN.SE

”BUTIKEN
HAR
UPPHÖRT

H&M”

Och under den stod en skylt på marken som tackade alla kunder som handlat i butiken genom åren:

”Tack för alla fantastiska år!
Efter 30e september
stänger vi butiken.”

Stod det på den.

Foto: HELAHISINGEN.SE

”Beslut har nu tagits för butiken på Backaplan”

När HelaHisingen.se fick tag på en H&M-representant sent på fredagseftermiddagen var det i ett mejlsvar, som löd:

”I en bransch där kundströmningar och shoppingbeteenden förändras ser vi löpande över vår butiksportfölj, vilket innefattar omförhandling av hyreskontrakt, ombyggnader, omlokaliseringar, samt anpassning av butiksantal och butiksytor. Att finnas där våra kunder finns är viktigt för att vi ska kunna erbjuda bästa möjliga shoppingupplevelse.

Det har varit en naturlig del av vår verksamhet sedan starten 1947.  Som ett led i vårt kontinuerliga arbete med butiksoptimering innebär det ibland att vi behöver stänga butiker. Ett sådant beslut har nu tagits för butiken på Backaplan i Göteborg, som höll öppet till och med den 30 september, 2020. Våra kunder i Göteborg kommer istället erbjudas ett utbud av det senaste modet i våra närliggande butiker och som alltid på hm.com.

Vänliga hälsningar,

Danielle Kisch, presskontakt H&M Sverige”.

Stänger 250 butiker över världen

Klädjätten H&M väntas stänga cirka 250 butiker under det kommande året, enligt bolagets rapport för det tredje kvartalet av 2020, som presenterades på torsdagen.

Bakom siffran finns planer på att stänga 350 butiker och sedan öppna drygt 100 nya under 2021, vilket ger en nettominskning om cirka 250 butiker.

Bolaget meddelar också att Australien blir ny onlinemarknad med start under slutet av det här året. Ny planerad H&M-butiksmarknad är Panama via franchise där en första butik väntas öppna under 2021, att jämföra med tidigare kommunikation som var ”första halvåret 2021”, enligt OMNI Ekonomi.

H&M har under årets tvingats stänga extremt många butiker, tillfälligt som permanent, som en effekt av ändrade shoppingvanor under Corona/Covid-19-pandemin.

Butiken var H&M:s enda på Hisingen i Göteborg.

NetOnNet lämnade samma hus

Det är ännu oklart om Hisingen kommer få en ny H&M-klädbutik framöver. Men ännu finns de större kedjorna KappAhl och Lindex – bägge med starka kopplingar till Göteborg – samt Gina Tricot och Cubus kvar på Backaplan. Dock ligger ingen av dem i det kvarter där H&M legat, längst bort från Hjalmar Brantingsplatsen.

Som HelaHisingen.se avslöjade tidigare i år stängde NetOnNet sin verksamhet i samma byggnad som H&M nu lämnar. Det var en epok som gick i graven då huset både officiellt som i folkmun är känt som ”Siba-huset”, dit Hisingsgrundade bolaget Siba flyttade hit i samband med sin expansion från Kvillestan. NetOnNet ägs nämligen av Sibas ägarfamilj.

Efter att NetOnNet lämnat Siba-huset har Västsvenska familjeägda hemmafixar och fritidsvaruhuset Jula nyligen flyttat in i lokalerna.

Markus Hankins
markus@helahisingen.se

LÄS MER:

LÄS MER: