Lena är en av företagarna som vill att du ska handla lokalt – på Hisingen

Foto: Markus Andersson

Ökad E-handel innebär en utmaning för små lokala handlare och butiker. Många av dessa företagare vädjar därför till den lokala publiken på Hisingen att förbli lojala även om de handlar på distans eller online:
— Det är lite färre kunder i butiken men samtidigt så får jag fler beställningar som ska skickas med bud, säger Lena på Brunnsbo Blommor.

Inköpsmönstren förändras men handeln ser att stamkunder i stor utsträckning fortsätter att stötta sina lokala butiker. Att stödja den lokala ekonomin har också varit ett genomgående tema under den senaste tiden, vilken i sin tur har lett till ett ökat förtroende för de lokala handlarna.

Enligt handelns egna undersökningar föredrar 7 av 10 svenskar att handla från butiker i deras närområde. När det kommer till e-handel säger 4 av 10 att de förblir lojala till lokala företag, enligt Adyens Retailbarometer.

Den senaste tiden har HelaHisingen.se rapporterat om hur ett flertal större kedjor stängt sina butiker på Hisingen. Först ut var H&M, sen följde Cubus och senaste nedläggningsbeskedet kom från Cervera.

LÄS MER: Efter H&M och Cubus – nu stänger nästa storkedja butiken på Hisingen

Parallellt med nedläggningarna kämpar dock många småföretagare på med sina verksamheter. Lojalitet och stöd från de som bor nära butikerna är en viktig del för dessa verksamheters överlevnad, inte minst på de mindre torgen där stora matvarubutiker och liknande inte agerar ”draglok” för människor att ta sig till området.

Färre kunder i butik – fler beställningar med bud

På Brunnsbotorget driver blomsterhandlaren Lena sin butik i det lilla köpcentrat, som Göteborgslokaler är förvaltare för, mitt på torget:

— Det är lite färre kunder i butiken men samtidigt så får jag fler beställningar som ska skickas med bud. Äldre avstår i högre grad från att handla i butiken men de kunder som kommer in är omtänksamma och intresserade av hur det går för mig, berättar Lena på Brunnsbo Blommor.

Hon kan se att kundernas inköpsmönster förändrats. Fler ringer och swishar innan de kommer så att de kan hämta blommorna på utsidan.

Hur blir det efter corona?
— Just nu är det lite svårt att planera men jag tror att det kommer att återgå ganska bra till normala förhållanden. Nu har jag en bra säsong framför mig med påsk, skolavslutningar och mors dag, säger hon hoppfullt till Göteborgslokaler.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: