Först stängde H&M – nu stänger nästa klädjätte sin butik på Backaplan

Under coronapandemin har klädshoppingen allt mer skiftat över online – något som drabbar de fysiska butikerna hårt. Först stängde H&M sin butik på Backaplan i höstas – nu följer norskägda Cubus samma väg och stänger till sommaren.

Familjeföretaget Varner Groups är Norges största klädkoncern som sedan i somras haft det väldigt tufft i spåren av corona-pandemin. Klädjätten lade då ner sin butikskedja Wow och dess 30 butiker i Norge, men har även aviserat att en del butiker i Sverige kommer drabbas – när företagets omsättning rasat.

Företaget äger både Cubus, BikBok och Dressman – som alla lär få se olika nedskärningar och i vissa fall butiksstängningar framöver. Norska Dagens Näringsliv berättade i somras att det skulle bli stängningar av ett stort antal av Varner Groups butiker i både Norge och Sverige.

Först lämnade H&M – nu försvinner Cubus

Nu kan HelaHisingen.se berätta att Cubus på Backaplan stänger till sommaren. Butiken ligger i den så kallade ”Backa 1”-byggnaden där andra kända butikskedjor som Akademibokhandeln, Intersport, Systembolaget och Specsavers ligger. I samma hus har Varner Groups även en Dressman-butik, men det är ännu oklart om den kommer att påverkas av det norska modeföretagets ekonomiska kris.

Stängningen kommer efter att den största av klädjättarna på den svenska marknaden, H&M, lämnat inte bara Backaplan utan Hisingen. HelaHisingen.se berättade i oktober om hur överraskade kunder möttes av stängda portar vid kedjans butik i Siba-huset på Backaplan. Där hängde i stället skyltar som berättade att H&M stängt sin butik och hänvisade till att handla online i stället.

LÄS MER: H&M lämnar Hisingen – butiken stängde utan förvarning

Cubus är en klädbutikskedja som i första hand säljer kläder till kvinnor, men även barn- och herrkläder. Ett flertal andra orter på Västkusten kommer få se klädbutiker i Varners regi försvinna den närmaste tiden. Exempelvis försvinner Cubus i Stenungsund när den stänger i februari och där har butiken redan inlett en lagerrensning, enligt nyheter STO.

Stängt ner helt i Tyskland och Österrike

”I Sverige har Varner permitterat cirka 2 200 anställda och sagt upp 516 tillfälliga anställda samt inlett förhandlingar med fackföreningarna för att stänga ett antal butiker och säga upp ytterligare. Marknadssituationen är oförutsägbar och mycket annorlunda. Den allvarliga situationen kräver att vi gör kostnadsbesparingar, även på huvudkontoret” skrev Varners presstalesperson Julie Bragli Eckhardt i ett mejl till Aftonbladet när nedskärningarna inleddes i somras.

Dressmann i Österrike försattes i konkurs i somras och 31 butiker stängde där, samtidigt som norska medier rapporterat om hur tusentals anställda i koncernen permitterats och erbjudits avgångsvederlag under pandemin.

Dödsdomen gäller även för den tyska marknaden där kedjorna Cubus och Dressmann stängt 16 Cubus-butiker samt fyra Dressmann-butiker under coronapandemin.

Tappat 70 procent av intäkterna

Varners kommunikationschef Julie Bragli Eckhardt menar att det inte handlar om konkurs för hela bolaget, utan effekter av ett nedåtgående resultat, i en kommentar till norska E24. På grund av pandemin besöks inte de fysiska butikerna i lika stor utsträckning som innan krisen.

— Corona blev dödsstöten, men näthandel som Amazon och Zalando har redan bäggat mycket för detta, sa Cubuschefen i Tyskland, Michael Otto, till det tyska magasinet Immobilien Zeitung i samband med stängningen.

Varner Group ska ha tappat över 70 procent av sina försäljningsintäkter under pandemin, enligt norska Dagens Näringsliv.

Nu finns endast KappAhl, Lindex och Gina Tricot kvar på Backaplan, av de stora klädkedjorna. HelaHisingen.se söker Cubus för en kommentar om exakt hur många jobb som påverkas på Backaplan.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: