”Siba-huset” på Backaplan går i graven när NetOnNet stänger: ”Överetablering av lagershopar i Göteborg”

En Backaplan-epok är över. Sedan Siba:s grundande 1951 har familjen Bengtsson drivit elektronikaffär i Kvillebäcken och vid Backaplan. Men inte längre. Siba-ägda NetOnNet stänger butiken i ”Siba-huset”.
— Ja, det stämmer att vi stänger vår lagershop vid Backaplan. Utförsäljning pågår under denna veckan, säger Kristina Wärmare PR- & kommunikationschef på NetOnNet.

NetOnNet har funnits vid Backaplan sedan februari 2017, dessförinnan fanns där en Siba-butik som transformerades till en NetOnNet-lagershop, företaget som Siba:s ägarfamilj Bengtsson köpte 2011. Men Siba:s historia kring Backaplan är mycket äldre än så. Företagets grundare Folke Bengtsson flyttade sin butik från Herkulesgatan 7 i Kvillestan till de nya stora lokalerna vid Backaplan redan 1974.

”Personal har erbjudits omplacering”

Nu delas verksamheten upp mellan butiken i Hisings Backa (i Backa industriområde) och Västra Frölunda.

— Under hösten har vi byggt om i Lagershopen i Hisings Backa för att kunna erbjuda kunderna en ännu bättre kundupplevelse. All tillsvidareanställd personal har erbjudits omplacering till någon av våra två övriga Lagershoppar i Göteborg; Hisings Backa och Järnbrott, säger NetOnNets PR- & kommunikationschef Kristina Wärmare.

Net on Nets PR- & kommunikationschef Kristina Wärmare.

I Siba-huset finns nu 1900 kvadratmeter ledig kontorsyta att hyra på två plan. I huset låg tidigare bland annat Siba:s huvudkontor, men det är ännu oklart vem som kan bli ny hyresgäst i lokalerna.

— Vi visste redan vid transformeringen att det fanns en risk för överetablering av Lagershoppar i Göteborg och i synnerhet på Hisingen, men vi ville ge det en ärlig chans. Vår analys visar att lagershopparna i Göteborgsregionen påverkas av det korta avståndet dem emellan, framförallt lagershopparna på Backaplan och i Hisings Backa, säger NetOnNet:s Kristina Wärmare till HelaHisingen.se.

Siba-huset på Backaplan när varuhuset Siba – och dess huvudkontor – låg här.
De senaste åren har Siba-koncernens nya flaggskepp Net on Net legat i lokalerna.

Siba-huset var Sveriges största butik för hemelektronik på 1990-talet

Efter att Siba:s ägarfamilj köpt NetOnNet 2011 tog det drygt fem år innan man stängde ner Siba-kedjan och omvandlade de butiker som behölls till NetOnNet. Redan 1996 lanserades Siba.se och 1997 presenterade Siba hemelektronikbranschens första ”cykel på köpet”-kampanj, långt före den mer kända Elgiganten-kampanjen.

Samma år lanserade företaget även ”Siba Superspace” genom att bygga om butiken i Siba-huset på Backaplan. Det blev då Sveriges största hemelektronikbutik.

Den sista Siba-butiken stängdes i Överby, Trollhättan för mindre än tre år sedan. I just Trollhättan och vid Backaplan i Göteborg har koncernen fortsatt att använda namnet Siba på sina köpcentrum, nämligen ”Siba-huset”. Om Siba-huset på Backaplan byter namn nu när företaget slutar driva verksamhet i lokalerna ännu oklart.

Elgiganten ensamma på Backaplan

Fastigheten ”Siba-huset” ägs av ännu ett av Siba-familjen Bengtssons bolag, nämligen SIBA Fastigheter. Någon ny hyresgäst i NetOnNet:s lokaler har ännu inte offentliggjorts.

I och med att NetOnNet stänger innebär det att Elgiganten blir den enda stora hemelektronikkedjan som har kvar butik på Backaplan. Detta då både kedjorna OnOff och Expert sedan tidigare gått i konkurs och stängt sina butiker på Backaplan. Följ HelaHisingen.se för nyheter om vem som kan bli ny hyresgäst i lokalerna som en gång var Sibas flaggskepp.

Uppdaterat: Jula ny hyresgäst

15 januari 2020 kom beskedet: I början av sommaren 2020 kommer Jula öppna ett nytt varuhus i Göteborg, då Jula skrivit avtal med Siba Fastigheter AB för ett nytt varuhus på Backaplan.

– Det blir ett nytt läge för Jula i ett område i stor förändring, vilket kommer stärka vår position i Sveriges andra största stad, säger Johan Sjöhagra, DSO på Jula i ett pressmeddelande.

– Jula har länge önskat etablering på Hisingen och Backaplan, vilket kommer göra oss mer komplett handelsmässigt inom Göteborgsområdet. Det händer väldigt mycket på Backaplan med omnejd, vilket gör det till en otroligt stark handelsplats, säger Johan Sjöhagra.