Efter McDonalds Backaplan stängning – de är duon som öppnar nya burgarsatsningen

McDonalds stängde och Brödernas tog över lokalerna på Backaplan – samtidigt som ”Donkens” andra restaurang på centrala Hisingen snart måste slå igen för att det ska byggas sjukhus på platsen. Snabbmatskriget på Hisingen rasar vidare i fullt tempo, men den senaste nykomlingen serverar inte snabbmat:
— Vi är utbildade kockar och vill ge våra gäster riktiga grejer. Vi gör såserna själva, vi köper inte in något färdigt utan lagar maten från grunden! Det är vad som skiljer oss åt jämfört med snabbmatskedjor som McDonalds, säger Jens Haglund, ena halvan i duon ”Steet Chefs”.

HelaHisingen.se avslöjade i september 2021 att McDonalds för första gången stängde en location på Hisingen – sin äldsta restaurang på Backaplan. Sedan dess har vi kunnat berätta att Stockholmsbaserade kedjan Brödernas skulle öppna i samma lokaler och inom kort kommer McDonalds tvingas stänga sin verksamhet vid Rambergsvallen/Bravida Arena.

Nu dyker en nya hamburgar-konkurrent upp: Street chefs, som öppnar street food-kiosk på Backaplan.

”Steet chefs” kör efter sin slogan ”Food done right” och är en kiosk som tidigare legat i Marks kommun, öster om Göteborg. Där har de två kockarna, göteborgarna Jens Haglund, 40, och Christopher Glans, 30, drivit en annorlunda slags hamburgarkiosk – med friterad kyckling och halloumi mellan bröden. Ett koncept de nu tar till Hisingen.

— Vi träffades på kockutbildningen och blev kompisar, så tidigt förstod vi att vi ville ha något eget som vi skulle driva tillsammans, berättar Jens Haglund om vänskapen som mynnade ut i street food.

Göteborgarna Jens Haglund, 40, och Christopher Glans, 30, driver ett annorlunda slags hamburgarkiosk – med friterad kyckling och halloumi mellan bröden. Foto: PRIVAT

För det är inte snabbmat de serverar, är han noga med att poängtera. Detta är street food.

— Vi är utbildade kockar och vill ge våra gäster riktiga grejer. Vi gör såserna själva, vi köper inte in något färdigt utan lagar maten från grunden! Det är vad som skiljer oss åt jämfört med snabbmatskedjor som McDonalds, säger Jens.

Tanken är att hamburgarkiosken ska öppna upp under november 2022 och ge en upplevelse inspirerad av burgartrenderna i USA till Hisingsborna. Därför har de helt slopat biff-burgarna till förmån för friterad kyckling och halloumi.

— I vår värld är kyckling ett mer hållbart alternativ för både miljön och människan. Vi jobbar uteslutande med svensk kyckling såklart. Kvaliten är högre i Sverige än det är om man köper från Litauen som oftast är alternativet för restaurangbranschen i Sverige, säger Jens och fortsätter:

— Och vi jobbar inte med frysta produkter utan hela vår grej är att skapa kvalitetsmat i vår kiosk.

Drömde om att flytta kiosken till Backaplan

Kockutbildningen var en nystart i vuxen ålder för duon, som har bakgrunder inom säkrhetsprodukter (Jens) och lastbilsbyggande på Volvo (Christopher) på sina CV:n. Under tiden som kioskägare i Marks kommun insåg de att Hisingen var drömmen för dem när flyttlasset skulle tillbaka mot Göteborg.

— Vi diskuterade ”Vart vill vi helst stå med vår kiosk?” och insåg att Backaplan var högst upp på listan. Det finns mycket människor i rörelse, det är en go stämning på Hisingen och det är en helt annan upplevelse här än på en liten ort, säger Jens.

Friterad kyckling (eller halloumi) i stället för nötfärs – är Street Chefs koncept. I november 2022 öppnar de kiosk på Backaplan.

Priserna är inte satta ännu, men en indikation som Jens ger oss är att man för strax över 100-lappen kan förvänta sig att få en meny hos Steet Chefs burgarkiosk. Platsen där kiosken nu placerats och förbereds för öppning är där Glasserian haft sin Frozen Yoghurt-vagn sommartid, mellan Elgiganten och Göteborg Wok – mitt emot från lokalen där McDonalds tidigare drev sin restaurang på Backaplan.

— Jag tycker det är en gemytlig känsla här, det finns en go känsla på Backaplan på något sätt so är svår att förklara. Folk strosar till butikerna, går och handlar på Coop och är glada. Det är otroligt mycket människor i rörelse här och vi hoppas att många av dem ska komma och äta hos oss framöver, säger Jens Haglund.

Markus Hankins
markus@helahisingen.se

LÄS MER: