Hisingens företagsnätverk ”Hela Hisingen Hundra” minglade och diskuterade inflation på senaste träffen hos United Spaces

Företagsnätverket Hela Hisingen Hundra hade sin senaste nätverksträff på United Spaces i Uni 3 by Geely vid Lindholmsallén. Då diskuterades bland annat snackisen på var mans läppar: Inflationen, räntorna och skenande matpriser.
— Man lever från månadsskifte till månadsskifte. Man tänker att ”jag måste bara överleva”, säger Charlotta Catoni, budget- och skuldrådgivare på Göteborgs stad
om hur många resonerar just nu.

HelaHisingen.se fortsätter att slå läsarrekord och växa genom att nå oerhört många som bor i Lundby, Backa, Kärra, Torslanda, Tuve och Säve. Samtidigt ser vi en enorm tillväxt av läsare i Biskopsgården-Länsmansgården i socialt utsatta områden där färre prioriterar att betala för tillgång till nyheter. Dessa faktorer ihop med vår starka tillväxt i de hyperlokala sociala medier-kanaler vi byggt upp gör att HelaHisingen.se fortsätter att att ha uppemot 90 procent av läsarna från det absoluta närområdet.

Något som gör oss intressanta för många lokala företag – som upptäckt vårt affärsnätverk ”Hela Hisingen Hundra”.

I mars var det dags för företagsnätverket att ha årets första event, den här gången på United Spaces hos Uni 3 by Geely i Lundbyvassen. Då samlades företagare från en rad olika branscher för att diskutera ämnen som lokal stadsbyggnad, Hisingens nya närsjukhus, Nationaldagsfesten i Björlanda – samt privatekonomi och inflationen.

Markus Hankins diskuterar med Charlotta Catoni kring personers ekonomi. Foto: HELAHISINGEN.SE

Det sistnämnda ämnet fick fokus när Charlotta Catoni, budget- och skuldrådgivare på Göteborgs stad, intog scenen. Hon berättade att den senaste tidens skenande matpriser i kombination med att många blev utan arbete under pandemin har gjort att allt fler medborgare har svårt att köpa mat.

— Inflödet av ärenden till oss har ökat med tio, femton procent sedan pandemin när många blev utan arbete. Man kan hamna i en svår livssituation men klara sig uppe på krediter. Finansmarknaden har blomstrat för personer går långt för att betala krediter, så de tar nya krediter för att betala gamla. Och då har vi vissa långivare som ger räntor på 40 procent trots att man redan har skulder, säger Charlotta Catoni.

Vill sprida kunskap om deras arbete och förklara hur en skuldsanering går till

Dagligen möter hon familjer eller ensamstående som kämpar för att betala av sina lån och skulder.

— Det finns många fattiga familjer nu. Vi (Göteborgs stad reds. anm.) försöker prata om privatekonomi och göra oss mer kända. För en dålig privatekonomi påverkar hälsan. Det påverkar barnen.

På hennes avdelning arbetar de bland annat med skuldsanering för privatkunder och för företagare – när deras skulder blivit så höga att de tvingas sätta sig i personlig konkurs.

— Vi försöker förklara att ”Du kommer inte hamna i fängelse, dina barn kommer inte bli omhändertagna” för att du hamnat hos kronofogden. Man pratar inte om privatekonomi eller att folk kan få ekonomiska problem i samhället. Det är en skam kring det, säger hon och fortsätter:

— Vi behöver ge våra barn en bra grund. Vi föräldrar behöver hjälpa våra barn. Det handlar om hur vi pratar om pengar och förstå barn att förstå pengar.

Flera företagare på Hisingen samlades under Hela Hisingen 100:s första nätverksträff under 2023. Foto: HELAHISINGEN.SE

”Möter människor som har en önskan om att ta sitt liv på daglig basis”

Charlotta Cantoni har arbetat i 27 år i socialtjänsten, men trots det är det på det här jobbet som hon möter flest människor som mår dåligt.

— Det är först här jag möter människor som har en önskan om att ta sitt liv på daglig basis. Det finns rapporter på att överdödligheten är stor bland personer som är skuldsatta hos kronofogden. Den här skammen kring ekonomin leder till isolering, man känner sig dålig, man har inte råd kan inte leva på sammas sätt som andra och det är människor i alla åldrar, både unga och gamla.

Frukostmingel bland lokala företagare med Hela Hisingen Hundra. Foto: HELAHISINGEN.SE

Hon tog även upp rapporterna som kommit den senaste tiden om att matköken i skolorna måste ha mycket mer mat på måndagar.

— Det finns många fattiga barnfamiljer i Sverige just nu. Stadsmissionen, räddningsmissionen, röda korset, de jobbar på stadsbasis och dit kan man söka sig. Det kan handla om att man inte får tandvård, då går det att gå till kyrkan eller stadsmissionen och få hjälp. Det är viktigt att stötta de föreningarna.

Vad tycker du om program som Lyxfällan som ska hjälpa personers privatekonomi?
— Åt helvete. Det är att peka finger. De ger lösningar som inte finns. I stället handlar det om ekonomisk rehabilitering: Ta ett lån för bostad, inte för konsumtion.

Gå med i Hela Hisingen Hundra!

  • Vill du nå omkring 70 000 Hisingsbor per månad? Få tillgång till sociala medier där över 50 000 Hisingsbor finns? Gör som Fastighetsägare Centrala Hisingen, Svensk Fastighetsförmedling, IF Kville, Quality Hotel 11, APS och BK Häcken: Gå med i ”Hela Hisingen Hundra” – nätverket där annonser värda över 84 000 kronor ingår i medlemsavgiften! Kontakta annons@helahisingen.se eller läs mer här!

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: