AVSLÖJAR: Uppgifterna om när Säve flygplats lägger ner – ”Avtalet är uppsagt”

Efter HelaHisingen:s avslöjande om att Säve Flygplats ska läggas ner ville ägarbolaget Castellum inte avslöja tidsplanen för avvecklingen. Men enligt uppgifter till HelaHisingen finns det nu ett konkret datum för när Hisingens flygplats börjar att avvecklas.
— Från Castellums håll kommenterar vi inte detaljer kring enskilda hyresgäster eller affärsuppgörelser, säger Anders Fredriksson, verksamhetsansvarig för Gateway Säve hos Castellum.

Efter beskedet att Heart Aerospace skrotade sina planer på en storsatsning vid Säve flygplats avslöjade HelaHisingen.se i mitten av mars 2023 att landningsbanan på flygplatsen ska avvecklas. Men ägarbolaget ville då inte berätta varför. Små flygplan kan nämligen använda banan – även utan en upprustning.

— Detaljer kring avveckling av landningsbanan är inte satta ännu. Dialog med aktörerna på Säve pågår, sa Anna- Karin Nyman, kommunikationsdirektör på Castellum.

Enligt uppgifter till HelaHisingen.se med insyn i flygplatsens framtid är avtalet mellan ACR, företaget som driver flygtrafikledningen på Säve flygplats, och Castellum som äger flygplatsen och hela området omkring det nu uppsagt.

Vybild över flygplatsen från nordväst med infart till Flygplatsvägen från
Kongahällavägen. Foto: Stadsbyggnadskontoret.

Nästa år avtal för flygtrafikledningen

Enligt uppgifterna är det redan från slutet av nästa år, efter 31 december 2024, som ACR inte längre ska få driva flygtrafikledningen från Säve Flygplats. ”Avtalet är uppsagt”, säger en annan källa till HelaHisingen.se. Det här innebär med högsta sannolikhet att flygplatsen därmed lägger ner största delen av sin verksamhet från just detta datum – då trafikledningstornet inte kommer vara bemannat.

Men ACR vill inte bekräfta de uppgifterna:

— Jag kan varken bekräfta eller dementera de uppgifterna då det är något jag inte känner till, säger Carl Hansson, operativ chef för flygtrafikledningen i Säve på ACR.

Visionsbild över Säve flygplats när investeringarna gjorts. Foto: Castellum/Heart Aerospace.

I stället hänvisar de till Säve Flygplats ägare, fastighetsjätten Castellum – som inte heller de vill svara på uppgifterna.

— Från Castellums håll kommenterar vi inte detaljer kring enskilda hyresgäster eller affärsuppgörelser, säger Anders Fredriksson, verksamhetsansvarig för Gateway Säve hos Castellum.

Skulle investera tio miljarder kronor i flygplatsområdet

Det var i början av februari som beskedet kom – Heart Aerospace flyttar sin verksamhet från Säve. Det hajpade företaget hade då haft stora planer på att bygga världens första kommersiella industri för elektriska flygplan, just på Säve flygplats. Satsningen på Hisingen hyllades av Västsvenska handelskammaren och Business Region Göteborg och innebar att Göteborg kunde bli världsledande inom elflygsindustin.

Under de kommande tio åren var planen att ägaren Castellum skulle investera tio miljarder kronor i flygplatsområdet. En av de stora aktörerna i den nya satsningen kring Säve Flygplats, kallad för Gateway Säve, var just Heart Aerospace fabrik för elflyg som som gick under projektnamnet Heart Aerospace’s Northern Runway.

— Ambitionen som Castellum och Göteborgs stad har för Gateway Säve är verkligen unik och det är därför vi har beslutat att etablera vår nya industri här, sa Sofia Graflund, operativ chef på Heart Aerospace.

Företaget meddelade att det berodde på det förändrade marknadsläget, som inte tillät en upprustning av landningsbanan. Det blev helt enkelt för dyrt – vilket medförde att företaget beslutade att flytta sin satsning till annan ort. Var Heart Aerospace elflygsfabrik ska placeras är dock inte beslutat än.

Den uteblivna upprustningen av landningsbanan innebar dock inte bara att Heart Aerospace tvingats flytta sin verksamhet utan HelaHisingen.se kunde även avslöja att effekten blir att flygplatsen i praktiken lägger ner verksamheten, med undantag för blåljusflyget, exempelvis ambulans- och polishelikoptrarna.

Vet du mer om nedläggningen av Säve flygplats?
Tipsa oss på tips@helahisingen.se!

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se

LÄS MER: