Är det här Hisingens mest dekorerade hus? ”Börjar planera långt i förväg”

Spöken, skelett, ljuslyktor och läskiga dockor. Trebarnsfamiljen i Björlanda ville dekorera sitt hus ordentligt inför Halloween.
— VI är en familj som älskar maskerad, alla släktkalas har numera olika teman, insekter, fotboll, skräck, pyjamas osv, där alla från 0-89 år går alla in, säger Lisa.

Förra helgen var det Halloween, en högtid där barn ofta går runt och ber om godis.

— Som att barn i dag inte äter tillräckligt med onyttiga saker, säger Lisa, som först var skeptisk till traditionen.

Men så flyttade trebarnsfamiljen till Kippholmen, Björlanda och ändrade sin tidigare åsikt.

— Vårt nya hus och trädgård bara skriker efter att bli utsmyckat. Så jag gör vad jag alltid gör, vänder 180 grader och går 100 procent, all in. Har inte ångrat det en sekund. VI är en familj som älskar maskerad, alla släktkalas har numera olika teman, insekter, fotboll, skräck, pyjamas osv, där alla från 0-89 år går alla in. Ska vi gå på bio, eller som i augusti när Göteborgssymfoniorkester satte upp Harry Potter på Scandinavium, då är vi alla utklädda till max.

Så här ser det ut i familjens trädgård i år. Video: Privat.

Är en varm festlighet som lyser upp: ”Livet blir inte roligare än vad man gör det”

Därför dekorerades hela huset, för andra året i rad, i spindelnät och ljuslyktor. De satte upp skelett, dockor med låtsasblod och blinkande lampor. Trasiga lakan föreställande spöken och stora skyltar med orden ”Keep out” sattes upp i trädgården.

— Livet blir inte roligare än vad man gör det, och den glädjen barnen och de vuxna uttrycker och upplever på Halloween hos oss i området är helt fantastisk, säger Lisa och fortsätter:

— För de som inte gillar att man dyrkar det mörka och döden, upplever jag Halloween tvärtom. Att det är en glad och varm festlighet upp i höstens allra mörkaste dagar. Jag tycker det är superviktigt att även om det är läskigt, ska det också vara humor och kul, kärlek och omsorg i firandet. Lucia är också en makaber bakgrundshistoria, men det röda bandet som symboliserar blod, men betyder ju inte att vi hyllar döden för det. 

En ”blodig” docka och utklippta pappersfigurer med lyktor. Foto: Privat.

Planerar långt i förväg tillsammans med barnen – längtar mer till Halloween än jul

I deras område har det blivit en speciell högtid och många av grannarna gör något festligt i sina trädgårdar. Lisa berättar också att även de vuxna klär ut sig när de går runt med barnen på bus eller godis.

— Våra barn längtar nu till Halloween nästan mer än jul och börjar planera inför detta långt i förväg. Dottern som fyllde tolv år en månad innan Halloween hade i år kalas med skräcktema för tjejerna i sin klass. Vi ordnade en reflexbana i skogen där vi skrämde dem lite lagom, men hela tiden med en tvist med humor, säger hon.

Och sakerna som de sätter upp kommer från lite olika ställen.

— Jag har samlat på mig en hel del saker som jag köpt på reor, men drömmer om en riktig rökmaskin samt en stor flera meter hög Props dekoration, som rör sig, pratar och lyser. För att få till den sista finishen. Men det kostar åtskilliga tusen, så det förblir nog en dröm, eller så får vi bara bli ännu mer kreativa och använda fantasin än mer.

Inför nästa år tänker familjen pynta huset på nytt, men också ordna någon form av fika för förbipasserande.

Handavtryck i låtsasblod och stora skyltar som skämtsamt ber åskådare att hålla sig undan. Foto: Privat.

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se

LÄS MER: