Galna resan för ”Superbadet” – därför ska det bogseras runt hela Sverige

”Berta”, en 57 meter lång transportpråm ska flytta delar av det nya hamnbadet från Västervik till Göteborg.
— Möjliga leverantörer på västkusten hade inte kapacitet att tillverka pontoner av den storlek som krävs för att få till en stabil konstruktion, säger Amelie Sandow, projektledare på park- och naturförvaltningen.

Badanläggningen som nu planeras vid Jubileumsparken beräknas stå klart lagom till Göteborgs försenade 400-årsfirande i juni 2023. Men för att kunna starta byggandet behöver pontoner och förankringsfundament sättas på plats vid Kvillepiren i Frihamnen.

Pontonerna, som ska hålla badet flytande, beställdes från Västervik i april av park- och naturförvaltningen.

— Anledningen till att pontonerna produceras i Västervik är att möjliga leverantörer på västkusten inte hade kapacitet att tillverka pontoner av den storlek som krävs för att få till en stabil konstruktion, säger Amelie Sandow, projektledare på park- och naturförvaltningen. 

Det här är Berta som ska transportera pontonerna till Göteborg. Foto: Aqua Floating Group AB.

Tar flera månader att gjuta pontonerna – bygget kommer synas när de är på plats

För att kunna transportera pontonerna tar kommunen hjälp av ”Berta”. Det är en 57 meter lång och 17 meter bred höj- och sänkbar transportpråm – som i sin tur förflyttas med bogserbåt.   

— Att gjuta pontonerna tar flera månader. I december levereras de till Jubileumsparken så först då kommer det att märkas på plats i parken att vi bygger ett nytt hamnbad.

Och nu påbörjar ”Berta” alltså sin resa mot Göteborg och Frihamnen.

Visionsbild över hur det nya badet ska se ut. Foto: Göteborgs stad.

Ingen botten i bassängerna – saltvatten pumpas upp från Göta älv

Det nya ”superbadet” kommer bestå av en längre bassäng för simträning, en badbassäng (nuvarande ”Allmänna badet”, i folkmun ”Pöl harbour”) med en rutschkana, en rund hopp- och dykbassäng och en yta med duschar och soldäck.

Runtom bassängerna ska det finnas trädäck att promenera på och bryggor som knyter samman badet med Jubileumsparken på land. I sim- samt i hopp- och dykbassängen kommer det att vara saltvatten som pumpas upp från saltvattenkilen i Göta älv.

I de nya bassängerna kommer det inte att finnas någon botten, men av säkerhetsskäl kommer det att finnas nät.

— Det är för att den som badar inte ska kunna simma ut i älven och för att sälar inte ska kunna simma in i bassängerna, säger Amelie Sandow.

En rund hopp och dyk-pool planeras för aktiva badgäster. Foto: Göteborgs stad.

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se

LÄS MER: