Nu byggs Hisingens nya LSS-boende – här ska tonåringar med särskilda stödbehov bo

Ett nytt LSS-boende kommer snart börja växa fram i Skogome. På måndagen togs nämligen ett första spadtag på tomten där bygget av ett barn- och ungdomsboende nu ska inledas.

Boendet har fem rum där barn och unga som faller inom LSS, lagen om särskilt stöd och service till vissa funktionshindrade, alltså kommer att bo. De som ska bo här kommer vara mellan 13-17 år och har ett stödbehov som inte kan tillgodoses till fullo i hemmet.

Boendet byggs av Landskronabaserade Emrahus tillsammans med Kungsbacka Bygg & Betong samt Tommy Byggare. Hemma Omsorg kommer att driva verksamheten när boendet står klart till sommaren nästa år.

— Det här är ett boende som är grundat på erfarenheter av vad målgruppen behöver. Vi ser fram emot att få ett boende som motsvarar barnens behov. Vi vet vikten av en anpassad fysisk miljö och vi tror de ska trivas bra här, säger Maria Seth, kvalitetschef på Hemma Omsorg.

Förutom fem rum fördelat på två våningar finns också ett fyra badrum, kök, vardagsrum, tvättstuga och utrymmen för personalen. För Emrahus del, som byggt runt 30 LSS-bostäder runtom i ladet, blir detta det fjärde barn- och ungdomsboendet och första gången man bygger just detta typhuset.

Illustration på hur boendet kommer att se ut. Foto: EMRAHUS

Boendet är baserade på ett koncept där kognitiv tillgänglighet står i fokus. Aspekter som ljud, ljus och färger är därför viktiga, skriver företaget i ett pressmeddelande.

”Ett vackert hus som kommer bli inbäddat i skogsdungen”

Nu inleds markarbeten och tills vecka 27 ska det finnas en färdig platta. Efter byggsemestern påbörjas sedan själva byggnationen då man börjar resa väggar. 

En bild som visar person, utomhus, klädsel, gräs

Automatiskt genererad beskrivning
Carl Lidbeck (Emrahus), Rasmus Hansson (Tommy Byggare), Maria Seth och Peter Andrén (Hemma Omsorg) tar det första ceremoniella spadtaget. Foto:

— Det känns fantastiskt kul att få bygga detta, det är ett vackert hus som kommer bli inbäddat i skogsdungen. Jag tror barnen kommer trivas i den här härliga miljön där vi ska bevara och ta tillvara så mycket vi kan på allt grönt på tomten, säger Martin Björne som är projektledare på Emrahus i pressmeddelandet.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

Foto: EMRAHUS

Fakta: Emrahus

Emrahus beskriver sin verksamhet så här: ”Emrahus bygger kloka och schyssta LSS-hem framtagna med hjälp av några av landets främsta experter. Vi har tänkt till både en och fem gånger extra för att kunna bygga framtidens bostäder. Våra LSS-hem har inte bara tagit hänsyn till fysisk tillgänglighet utan har även ett stort fokus på ljud, ljus och lösningar som gör varje hem kognitivt tillgängligt vilket minskar stress och konflikter”.

Emrahus började 2007 som en husleverantör med fokus på energieffektiva och väldesignade villor. All kunskap om hur man skapar ett hem har de sedan tagit ”med oss in i arbetet med LSS-hemmen”.

2014 blev deras första LSS-hem certifierat enligt den internationella standarden, vilket gör det till Sveriges första passivhuscertifierade LSS-boende.

Emrahus ambition är inte att bli störst – ”vi brinner för att vara bäst på LSS-hem”.

LÄS MER: