Fem dygn efter att Tingstadstunneln åter öppnat kommer beskedet: Nu ska tunneln stängas igen

Det är som att byggarbetena kring E6 och älvförbinelserna aldrig vill ta slut. Den 18 maj 2024 öppnade äntligen fyra av Tingstadstunnelns sex körfält efter en lång och försenad ombyggnation. Men bara fem dygn senare kom beskedet: Nu ska tunneln stängas en hel helg, med köer och längre restider. Igen.

Den här gången är det helgen den 31 maj–2 juni 2024 som Tingstadstunneln stängs helt för trafik på grund av så kallade efterarbeten. Under tiden hänvisas all trafik till Marieholmstunneln – så räkna med köer och längre restider, för det varnar Trafik Göteborg för…

Det var tänkt att ta ungefär 1,5 år men drog ut på tiden och efter två års renovering öppnade äntligen Tingstadstunneln med två körfält i varje riktning den 18 maj. Samtidigt öppnade även vissa anslutningar till E6 som varit stängda under renoveringsperioden. Trafiken på E6 har full kapacitet genom tunneln medan trafiken till och från Lundbyleden, från E45 och E20 fortsätter att hänvisas till Marieholmstunneln.

Ringömotet förblir stängt tills kommande arbeten längs Lundbyleden blir klara. Dessa arbeten börjar inom kort och beräknas vara klara om sex år, till 2030. Här ska bland annat ett helt nytt mot byggas i höjd med östra delen av ”Framtidens Backaplan”, som ska leda trafik till Tuve, Säve, Björlanda – trafik som i dag till stora delar kör rakt igenom tätbebyggda områden kring Östra Kvillebäcken/Gustaf Dalénsgatan, Tolered/Björlandavägen och Kvillebäcken/Hjalmar Brantingsgatan.

E6 via Tingstadstunneln stängs av för trafik helgen 31 maj-2 juni. Foto: TRAFIK GÖTEBORG

Därmed var renoveringen av Tingstadstunneln i klar…eller? Nej, det återstår vissa så kallade ”efterarbeten” i tunneln som ska göras nu. Därför måste tunneln stängas helt helgen den 31 maj-2 juni 2024. Det som ska göras är ”kompletteringar med övergångskonstruktionen mellan land och tunneldelen”, skriver Trafik Göteborg i ett pressmeddelande.

Köer och längre restider – trafik hänvisas till Marieholmstunneln

Avstängningen sker från fredagen klockan 22.00 till måndagen klockan 05.00. Under den här perioden hänvisas trafiken till andra älvförbindelser, i första hand Marieholmstunneln.

Avstängningen kommer att leda till köer och längre restider i trafiken. När Tingstadstunneln stängdes senast, helgen den 3-5 maj, var köerna som värst mellan klockan 11 och 17.

— På E6 norrut var det som mest ansträngt mellan Ullevimotet och Gullbergsmotet. I södergående riktning blev det mest köer strax innan Marieholmstunneln och vid Gullbergsmotet, säger Robin Holmér, trafikanalytiker på Trafik Göteborg i ett pressmeddelande.

Trafikanter uppmanas därför att vara ute i god tid och planera sin resa i förväg. Ett tips från Trafik Göteborg är att kolla i Trafiken.nu-appen innan man sätter sig i bilen – på så sätt går det att se var köerna är just då.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: