Här räddar Jenny livet på hunden Charlie – kastar sig i det iskalla vattnet

Isen brast och plötsligt föll golden retrievern Charlie ner i det iskalla vattnen. Då tvekade inte Jenny von Sydow att rädda honom och kastade sig ut på mossen.
— Jag tog mig ut till Charlie mellan isflaken och vände på honom så han själv kunde simma upp och klättra upp på gungflyt bakom honom, säger hon.
Tack vare ett inlägg i gruppen ”Vad händer på Hisingen” så kunde ägaren senare tacka Jenny för hjälteinsatsen.

Jenny von Sydow, 39, var ute på en av sina löprundor och sprang över bron vid Gunnestorps mosse när hon såg hunden Charlie. Han hade bestämt sig för att jaga änder och plötsligt sprungit rakt ut i isen. Där hamnade han på gungflyt i mossen, det vill säga på vattenväxterna och vitmossan.

— Hans matte ropade på honom och mellan gungflyt han hamnat på och bron över Gunnestorps mosse var det is. Han gick igenom och gjorde ett par försök att ta sig upp på isen men den gick bara sönder, säger Jenny von Sydow.

Den tioåriga golden retrievern Charlie var då fast ute på mossen.

— Sen gav han upp och blev stående med framtassarna på isen och resten av kroppen ner i det kalla vattnet. Han hade stora ledsna ögon som tittade på oss andra som hade samlats uppe på bron. Det är såpass grunt där, men supersank botten, så han blev stående.

Bild från räddningsinsatsen. Foto: Privat.

Flera hjälptes åt – ”Jag tog mig ut till Charlie mellan isflaken och vände på honom så han själv kunde simma upp”

Först funderade Jenny von Sydow på ifall det var möjligt att ta sig ut till isen via gungflyt, men stora områden var täckta med vatten. Tillsammans med en annan person gick de därför och hämtade en lång björkstam som låg i skogen precis bredvid.

— Vi lyckades få i björkstammen så att den låg från bron och ut till gungflyt. Sen klättrade jag över staketet och gick ner i vattnet och höll mig i stammen. Det var sankt och även om det såg grunt ut så fick man inte fast mark under fötterna, så det var skönt att ha björkstammen. Jag tog mig ut till Charlie mellan isflaken och vände på honom så han själv kunde simma upp och klättra upp på gungflyt bakom honom.

Jenny von Sydow berättar att det var flera personer som hjälpte till i räddningsinsatsen. Ett par som gick förbi på en promenad och bodde i närheten gick och hämtade en stege som de sedan lade ner i vattnet.

— Med hjälp av stegen kunde jag gå ut i vattnet igen och klättra upp en bit på den. Då fick jag i Charlie, mycket motvilligt, i vattnet och han fick simma själv mot bron. Samtidigt tog jag bort isflaken innan han gick i så de inte var i vägen mer. Sen när jag stod halvvägs upp på stegen i vattnet kunde jag lyfta Charlie i ena änden. Han är en ganska tung och stor hund, och de som stod uppe på bron kunde lyfta i andra änden. Så vi fick upp honom på bron och jag kunde klättra över broräcket och komma upp på land igen.   

Hann du tänka något eller du agerade bara?
— Jag agerade bara. Men tänkte som tur var på att få i björkstammen innan, annars hade känts lite obehagligare att hoppa i eftersom botten inte bar. Som tur var så var jag varm i kroppen efter löpturen och gillar att vinterbada.

Vad sa ägaren när du lyckats dra upp honom?
— Hon kramade om mig och tackade när jag kommit upp. Hon var chockad såklart. Det kändes som att även Charlie tackade mig. När jag höll på att snöra på mig skorna efteråt så kom han fram och gosade.

Ägaren hittade Jenny tack vare ”Vad händer på Hisingen” – ”Fick jättefina blommor och choklad från henne budat hem igår”

Ett par dagar senare skrev ägaren ett Facebookinlägg i gruppen ”Vad händer på Hisingen”, där hon ville tacka personen som räddat hennes hund:

”Vill tacka alla som hjälpte och du Jenny om du ser detta så hör gärna av dig så jag kan tack dig ordentligt”, skrev ägaren i Facebookgruppen.

— Hon hittade mig tack vare Facebookinlägget i ”Vad händer på Hisingen”, säger Jenny von Sydow. Jag fick ett mejl med en skärmdump på inlägget där en kollega frågade om det var jag. Sen svarade jag i tråden på Facebook och skickade även ett privat messenger-meddelande till Anne-Mari. Jag fick jättefina blommor och choklad från henne budat hem igår, säger hon.

Jenny von Sydow berättar även att det var många andra som var hjälpsamma under insatsen och som erbjöd torra kläder så fort hon kommit upp.

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se

LÄS MER: