Hon blir Hisingens första partiledare – i riksdagen

— Hon har lång erfarenhet av vår rörelse. Från första organiseringen i Ung Vänster på Hisingen i Göteborg på slutet av 90-talet, till dagens ledarroll som vice partiordförande och riksdagsledamot, säger Håkan Eriksson, sammankallande i Vänsterpartiets valberedning.
I dag nominerades Nooshi Dadgostar, som är uppvuxen på Hisingen, till ny partiledare för Vänsterpartiet.

Tidigare har Hisingsbor eller före detta hisingsbor varit partiledare för lokala småpartier, exmpelvis Theo Papaioannou som ledde lokala partiet Vägvalet (och blev även ”Årets Hisingsprofil” 2012) samt förre Hisingsbon Anders Carlsson som varit partiledare för Kommunistiska Partiet (fd KPMLr). Även kända politiker har bott, eller bor, på Hisingen – inte minst förre ministern och EU-kommissionären, Eriksbergsbon Cecilia Malmström.

Men nu kommer en före detta Hisingsbo – med all sannolikhet – att bli den första Hisingsfostrade partiledaren för ett av riksdagens partier, då Nooshi Dadgostar i dag nominerats till ny partiledare för Vänsterpartiet.

— Hon har lång erfarenhet av vår rörelse. Från första organiseringen i Ung Vänster på Hisingen i Göteborg på slutet av 90-talet, till dagens ledarroll som vice partiordförande och riksdagsledamot. Hon har stark bakgrund och erfarenhet av såväl aktivism som tuffa förhandlingar i parlamenten. Oavsett i vilket sammanhang man möter Nooshi Dadgostar slås man av hennes driv. Och att kampen för socialism och feminism blir konkret, aldrig främmande. Det gäller oavsett om det är i det politiska arbetet för ekonomisk rättvisa, den utomparlamentariska hyresrättskampen eller som statlig utredare, säger Håkan Eriksson, sammankallande i valberedningen.

”Erfaren, kunnig och drivande”

— Nooshi Dadgostar är erfaren, kunnig och drivande. Hon har en politisk skärpa och bredd som få kan matcha i svensk politik. Hon vinner både debatter med motståndare och förtroende i mötet med människor, säger Håkan Eriksson, sammankallande i valberedningen.

Han fortsätter:

— Tillsammans med övriga i partistyrelsen kommer hon inkluderande och transparent, men också med stark integritet, leda arbetet att utveckla partiet med den riktning som kongressen lägger. Nooshi är den som kan leda ett växande vänsterparti, leda en vänster som spelar en ny roll och tar större utrymme i svensk politik, säger Håkan Eriksson.

Nooshi Dadgostar är uppvuxen på Hisingen.

Flyttade till Hisingen som liten

När familjen Dadgostar flyttade familjen till Hisingen i Göteborg där mamman började utbilda sig till sjuksköterska var Nooshi en liten flicka.
— Det var bra, i skolan träffade jag elever från alla möjliga hem. När jag går in på skolor i dag så kan jag ju känna att segregationen är mycket större än när jag själv gick i skolan. Det är påtagligt. Jag träffade läkarbarn och barn som hade städare till föräldrar, alla möjliga, har Nooshi Dadgostar berättat för Aftonbladet.

I intervjun med Aftonbladet berättar hon även om flytten till Stockholm – och en ny företeelse hon fick vara med om då:
— Jag flyttade hit 2006, det var första gången jag träffade en moderat, det hade jag aldrig gjort förut. Jag hade inte sett det i Göteborg.

Nomineringen av Vänsterpartiets valberedning i dag följs upp av beslut på partiets kongress i månadsskiftet oktober-november 2020.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

Fakta: Nooshi Dadgostar

Född: Född 1985 (på en flyktingförläggning i Perstorp, Skåne)
Uppvuxen: Hisingen i Göteborg.
Karriär: Har varit kommunpolitiker i Botkyrka, söder om Stockholm.
Riksdagsledamot sedan 2014, ledamot i socialförsäkringsutskottet.
Har varit vice partiordförande sedan 2018. Se hennes uppdrag här.

LÄS MER: