Ungdomarnas vädjan till politikerna i Göteborg: Kom till oss och lyssna

Kommer politikerna att möta ungdomarna i Biskopsgården på måndag? Frågan väcks efter att ungdomar skrivit ett öppet brev med en vädjan om att mötas för att få slut på det dödliga våldet i Göteborgs förorter.

Grupperingarna Hisingens Unga Ledare, Hisingens ungdomsråd och Ungdomar på Hisingen är trötta på det dödliga våldet i förorterna. Därför uppmanar man stadens lokala politiker att komma ut till Biskopsgården på måndag – för att möte med dem.

Varför gör ni detta?
— Vi gör detta för att det grova och dödliga våldet bland unga i Göteborg har gått överstyr och normaliserats. Vi hade hoppats på att makthavarna skulle ha gjort en ärlig insats med att få stopp på detta. Men eftersom det inte gjorts något tog vi saken i våra händer. Vi vet att vi ungdomar har kloka tankar och ideér från ett annat perspektiv än dom vuxna. Vi vill TILLSAMMANS med politikerna och makthavarna föra en aktiv och kontinuerlig dialog för att komma i hand med dessa problemen och få slut på detta avskyvärda våld och ondska, säger Daniel Zamani som syns i ett videoupprop med kompisarna Estin och Khalid.

Se videon med ungdomarnas uppmaning till stadens politiker:

https://www.instagram.com/p/B_X7ghmnLQ3/

Vad är er hälsning till politikerna i Göteborg?
— Vår hälsning till politikerna är att dom ska ta sitt ansvar för detta ämnet. Att unga dör borde vara prio ett, oavsett vad som händer. Det var aktuellt förut, det är aktuellt nu och kommer vara aktuellt i framtiden också! Det är vår framtid som dör, det handlar om liv, det värdefullaste vi har. Vi har startat ett initiativ som egentligen borde kommit från makthavarna för längesedan, våra armar är öppna för att lösa det med er politiker tillsammans, vi måste vara förenade och ta hand om vårt Göteborg!

Vad hoppas ni få ut av det hela? 
— Vi hoppas få ut kloka dialoger som kan leda till lösningar! Vi vill inte ha ett möte och sedan låta politikerna sköta allt. Vi vill vara med och påverka och förändra, vi vet att detta inte endast kan lösas av makthavarna, vi alla invånare måste ta vårt ansvar, vi dom unga och ni dom vuxna. Tillsammans är vi starka, säger Daniel Zamani.

Det öppna brevet i sin helhet:

”Hej!
Vi är en grupp ungdomar som är boende på Hisingen. Som alla på något sätt påverkas av det dödliga våldet. Vi har fått era kontaktuppgifter av Shoreh och hoppas att ni vill uppmärksamma oss. 

Vi bor i området och ser och hör allt som händer runt om oss, vi är aktiva inom de kommunala satsningarna som t.ex fritidsgårdar, football friday, Hisingens ungdomsråd och Hisingens unga ledare. Även vänner till offer är aktiva i denna grupp. Vi har startat en satsning där vi vill påverka och förändra i samhället sett till det grova och dödliga våldet. Därför bjuder vi genom ett öppet brev in politiker och makthavare till ett samtal på Vårvindens fritidsgård den 4 maj 16:30

Anledningen till denna satsning är att under de senaste åren i Göteborg och Hisingen varit många skjutningar och dödligt våld som drabbat ungdomar som bor i stadsdelen. Vi som bor här är trötta på unga människor drabbas och dör av detta våld, vi tycker inte att politikerna har gjort allt dom kan för att förhindra att detta sker.

Vi är medborgare och vi vill få fram våran åsikt eftersom vi bor i ett demokratiskt samhälle. Vi vill vara med och påverka vår närhet och bidra till ett tryggare och bättre samhälle. Vi hoppas innerligt att ni med eran stora publik kan hjälpa oss att uppmärksamma detta, ni kan vara med och påverka och göra skillnad tillsammans.

Bifogat hittar ni det öppna brevet till politikerna, vi håller även på att slutföra en film där vi läser upp det öppna brevet. Vi hörs. 
Hälsningar VI DOM UNGA, genom
Hisingens Unga Ledare, Hisingens ungdomsråd, Ungdomar på Hisingen.