Julkalender – Lucka 12: ”Sexuellt våld i skolan är vanligare än många tror”


DETTA ÄR EN ANNONS


”Droppen utanför havet” är en bok som riktar sig till den som känner sig lite utanför, som är lite annorlunda. Den tar upp mobbing, våld i skolan och den sexuella förnedring som barn och ungdomar utsätts för – ofta av varandra. Hisingsbon Henrietta Johanssons bok är en perfekt julklapp för varje tonåring:
— Min förhoppning är att hjälpa unga tjejer och killar att ta sig igenom de värsta åren, säger författaren.

Familjen flyttade från Frankrike till Perstorp, en liten by på skånska landsbygden när Henrietta gick i fjärde klass. Det var en svår period av hennes barndom, hon kände sig utanför och kämpade för att få vänner.

— Boken handlar om trakasserier, mobbning och rasism i en småstad. Om döden, som ständigt är närvarande, genom alla tidsperioder av livet. Men också om ångesten och längtan att finna något, men utan att veta vad. Att leta efter en dröm som aldrig kommer, ett liv som inte finns, säger Henrietta som flyttade till Göteborg när hon blev vuxen och i dag bor på centrala Hisingen.

Köp ”Droppen utanför havet” här!

”Föräldrar måste förstå hur det ser ut i skolan”

Hon vill belysa hur tonåringar i allmänhet, men unga tjejer i synnerhet kan utsättas för grova kränkningar, ofta av sexuell karaktär i skolmiljön – och att skildra att det går att göra motstånd, samt att det finns en bättre värld som hägrar. Boken passar därför perfekt både för tonåringar – som deras mammor och pappor:

— Även föräldrar måste förstå hur det ser ut i skolan, men även i andra miljöer här unga människor rör sig. Sexuellt våld i skolan är vanligare än många tror, för det finns ett stigma kring att bli utsatt, att vara ett ”offer”, ett stigma som gör att väldigt många av fallen aldrig blir kända för vuxenvärlden eller ens i närmaste kompiskretsen, säger Henrietta Johansson som träffat många kvinnor som utsatts för sexuellt våld.

Hisingsförfattaren Henrietta Johanssn är även redaktör och reporter hos HelaHisingen.se.

”Energi nog för en ung tjej eller kille att klara sig”

Henriettas bok visar på likheter och skillnader mellan vuxenvärlden och uppväxtåren. Hur det går att se framåt med förhoppning – när det känns som mörkast. Och om hur samma män som våldför sig på jämnåriga kvinnor tenderar att komma undan – och även hamna i maktpositioner.

”I den olidliga värmen vaknar jag upp i en sunkig lägenhet med horder av disk, pizzarester och tomma vodkaflaskor. Jag måste få luft. Vad är egentligen meningen med allting? Vad är poängen med att leva? Svåra minnen av oförlåtliga brott, svek och död gör mig lamslagen. Min hjärna förstår vad som hänt, men min själ är likgiltig.”

Ur ”Droppen utanför havet”

I Droppen utanför havet får vi följa tre berättelser. Clementine som lever i skräck för sin styvfar och blir slagen av de vitklädda nunnorna i den katolska skolan. Élodie, ett ”nyckelbarn” utanför samhället, som bestämmer sig för att revoltera och ta kampen mot rasisterna under det tidiga 2000-talet.

Och Thomas vars ”att göra-lista” och ständiga kalkylerande blir det viktigaste i hans liv när allt ryckts ifrån honom. Men Thomas organiserade tillvaro, som är det enda som håller honom ovanför ytan, omkullkastas när han träffar Theresa – en kvinna som kämpar för att förstå vardagen.

Författaren Henrietta Johansson bor på centrala Hisingen.

Det är en gripande berättelse om död, kärlek, hat och ångest. Boken tar även upp ämnen som kampen mot rasismen i helylle-Sverige, den brutala verkligheten inom svenska mediebranschen och att dras upp med rötterna och hamna i nya miljöer:

— Ger jag energi nog för en ung tjej eller kille att klara sig genom den tuffa tonårstiden så är det allt jag begär, säger Henrietta Johansson.

Köp julklappen: ”Droppen utanför havet” här!

HelaHisingen.se har i år en julkalender – där våra och en del av våra sponsorers olika projekt, företag och anställda hamnar i fokus. Mellan 1 och 24 december lyfter vi fram en av dessa med en “lucka” i form av en artikel. Vill du exponera ditt företag, din produkt eller dina anställda här? Hör av dig till annons@helahisingen.se – så löser vi det! 

Redaktionen
annons@helahisingen.se

Köp boken här!

Redaktionen
annons@helahisingen.se

Hela Hisingens julkalender – var med du också!

HelaHisingen.se har i år en julkalender – där våra och en del av våra sponsorers olika projekt, företag och anställda hamnar i fokus. Mellan 1 och 24 december lyfter vi fram en av dessa med en “lucka” i form av en artikel. Detta är “lucka” 12. Vill du exponera ditt företag, din produkt eller dina anställda här? Hör av dig till annons@helahisingen.se – så löser vi det!

LÄS MER: