Klart: Här bygger Polestar ett nytt huvudkontor på Hisingen

Företaget Polestar, som delvis ägs av Volvo, ska bygga ett nytt huvudkontor på Hisingen.
— Det stärker hela mobilitetsklustret ytterligare, säger Patrik Andersson, VD för Business Region Göteborg, till Dagens Nyheter.

Polestar – Volvos elbil- och hybrid-varumärke – ska bygga sitt nya huvudkontor med forsknings- och utvecklingscenter i Frihamnen på Hisingen, rapporterar Dagens Nyheter.

Enligt uppgifter till tidningen övervägde företagets styrelse till en början att etablera sig i Storbritannien. Men nu har de alltså bestämt sig för ett läge i Frihamnen, intill Hisingsbron. Göteborgs Stad har direktanvisat marken med en totalyta på ungefär 80 000 kvadratmeter.

— Precis som Polestar har Göteborg ett tydligt fokus och en ledande internationell roll inom framtidens fordonsindustri med fokus på mer hållbara, eldrivna och uppkopplade fordon. Vi ser fram emot att utveckla en modern och attraktiv arbetsplats mitt i centrala stan, säger Thomas Ingenlath, VD på Polestar, till Business Region Göteborg.

Här är det tänkt att Polestars nya huvudkontor ska byggas. Foto: Hela Hisingen.

Jonas Attenius (S): ”Finare jubileumspresent för vår industristad går knappast att önska sig”

Anläggningen ska inrymma Polestars globala huvudkontor och designcenter. Inflyttningen beräknas till 2028.

— En finare jubileumspresent för vår industristad går knappast att önska sig. Polestar är ett viktigt företag för Sverige som kommer att ta med sig massor av nya jobb rätt in i centrala Göteborg. I ett svep kommer innerstan att förstoras och framtida stadsutveckling att snabbas på, säger Jonas Attenius (S), kommunstyrelsens ordförande, till Business Region Göteborg.

Den framtida byggnaden ska ”skapa en port mot Frihamnen och centrala Hisingen när man passerar över älven, och ansluta till bron så att bron upplevs som en stadsgata”, skriver Business Region Göteborg.

Smyrnakyrkan, den första byggnaden som står klar i Frihamnen. Foto: Hela Hisingen.

Frihamnen ska förvandlas till en blandstad – ”Är ett oerhört glädjande beslut”

Vidare skriver Business Region Göteborg att planen för bottenvåningarna är verksamheter ”som skapar stadsliv och flöden av människor, miljöer som upplevs trygga och attraktiva för alla”.

— Det är ett oerhört glädjande beslut. Att Polestar väljer att expandera i Frihamnen är extremt positivt för regionen. Det stärker hela mobilitetsklustret ytterligare, och är ett bevis på Göteborgs världsledande position inom framtidens mobilitet och hela den gröna omställningen, säger Patrik Andersson, VD för Business Region Göteborg, till Dagens Nyheter.

På sikt är planen för Frihamnen tänkt att förvandlas till en tätbebyggd blandstad och knyta ihop framtidens Backaplan med Göteborgs centrum med Centralen-området på södra sidan av älven.

Sedan tidigare har Polestar ett huvudkontor på Assar Gabrielssons väg i Torslanda. När ”Årets bästa byggnad i Göteborg” skulle utses, fick byggnaden ett hedersomnämnande för sin design.

Polestars huvudkontor i Torslanda. Foto: Felix Gerlach.

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se

LÄS MER: