Här är ”pumpen” på Hisingen som kan bli utnämnd till världens bästa: ”En verklig framgångssaga”

Z6

Circle K:s station Vädermotet vid Göteborgs hamn blivit har blivit shortlistad som en av världens 10 bästa EV-hubbar. Tävlingen anordnas av Insight Search och Vontier, och syftar till att lyfta de mest framstående och framåtlutade stationerna för elladdning världen över. Vädermotet är det enda svenska bidraget som tagit sig till final.

Stationen vid Vädermotet öppnade 2020 och blev då Nordens första i sitt slag och är byggd utifrån ett lastbilsperspektiv i syfte att underlätta grön omställning för tung trafik i och kring Göteborgs hamn. Sedan dess har den successivt utökats med laddning för personbilar och tunga fordon. 2022 invigdes Nordens allra första laddare anpassade för tung trafik här och sedan dess har trycket varit högt och beläggningen jämn. Stationen är byggd utifrån ett lastbilsperspektiv i syfte att underlätta grön omställning för tung trafik i och kring Göteborgs hamn, och det är satsningen på just tung trafik som är ”den främsta usp:en för Vädermotet” i tävlingen, berättar företaget i ett pressmeddelande.

— Det här är en verklig framgångssaga. Vädermotet har blivit precis det nav för omställningen av tung trafik som vi hoppats på, och den här nomineringen är ett viktigt kvitto på att vi gör rätt saker, säger Johan Söderberg, Director Fuel & E-mobility på Circle K.

En av världens mest använda laddare

Stationen i Vädermotet är en av de stationer där allra flest kWh laddas, globalt sett i kedjan. Därmed har Circle K skaffat värdefulla lärdomar och spännande statistik när det kommer till beteende, behov och frekvens för den tunga trafiken.

— Vi vågar sticka ut hakan och säga att våra lärdomar från Vädermotet gett oss ett framgångsrecept till hur vi kan elektrifiera den tunga trafiken. I kombination med vår enorma satsning på laddinfrastruktur för den lätta trafiken så säkrar vi att omställningen har goda förutsättningar att ligga före elbilsutvecklingen, avslutar Söderberg.

Circle K Vädermotet är en fullservicestation med allt som behövs under laddpausen, såsom ett brett utbud av mat och dryck, samt dusch och toalett, skriver bolaget i pressmeddelandet. Det finns i dagsläget sex laddplatser för tunga fordon och dessutom erbjuds inhägnad och kameraövervakad säkerhetsparkering med plats för cirka 40 lastbilar. Varje dygn laddas i genomsnitt 30 lastbilar på Vädermotet.

Omröstningen är öppen till den 30/4 och nås här.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: