Så bygger de ett rullande kök – ”Ska berätta en historia om platsen”

Sex studenter har snickrat ihop ett mobilt utomhuskök i Frihamnen. Och köket ska fylla flera viktiga funktioner i området.
— Tanken är att köket, som kommer att vara mobilt och ha en plats här i vårt område, ska kunna användas av andra byggnadsprojekt och workshops, säger Cecilia Helsing, utställningsansvarig på Prototyp Göteborg.

Under våren har sex stycken studenter från HDK-Valands masterprogram Embedded design arbetat på idéer, skisser och användartester på Omställningslabbet i Frihamnen. Nu har de även färdigställt ett mobilt utomhuskök som ska fungera som en samlingsplats och användas i utbildningssyfte.

— Tanken är att köket, som kommer att vara mobilt och ha en plats här i vårt område, ska kunna användas av andra byggnadsprojekt och workshops. Att kunna laga mat tillsammans är centralt för att kunna göra dessa projekt, säger Cecilia Helsing, utställningsansvarig på Prototyp Göteborg.

Två av de fyra köksmodulerna. Foto: Embedded design-studenterna.
Vy över byggområdet vid Omställningslabbet. Foto Embedded design-studenterna.

Använt delar av montern från möbelmässan tidigare i år

Studenterna, som var uppdelade i fyra grupper, hade ansvar för varsin köksmodul på hjul som skulle kombineras till ett flexibelt kök. Under arbetet med utomhusköket så har hållbarhet varit i fokus:

— Själva diskhon är återbruk, men även trämaterialet. Virket där är från en bastu som skulle byggas om, och detta är delar av vår monter från möbelmässan tidigare i år. Vi ska även göra en form av mosaik av blåmusslor, det kommer både att bli vackert och berätta en historia om platsen och bakgrunden till bygget, säger Lisa Kristiansson, en av studenterna på Embedded design.

Två snickare och en arkitekt från Egnahemsfabriken har hjälpt studenterna med struktur och säkerhet. Snickarna från Egnahemsfabriken har lång erfarenhet av att instruera och bygga tillsammans med personer utan tidigare byggnadsvana.

Studenterna har haft presentationer av köket, men det är först under jubileumsveckan på Frihamnen fredagen den 2 juni som det ska invigas av allmänheten.

Två studenter sågar isär en träbit med en elektrisk såg. Foto: Prototyp Göteborg.

FAKTA: PROTOTYP GÖTEBORG

I samband med Göteborgs Jubileumsfirande sommaren 2023 blir stadens offentliga rum till en utställningsarena under namnet Prototyp Göteborg. ”Utställningen riktar blicken mot möjligheter, lösningar och utmaningar i stadens utveckling och lyfter initiativ som arbetar aktivt för att påskynda en hållbar omställning”, skriver Göteborgs stad.

Gångstråket som ska visa upp utställningarna sträcker sig från Frihamnen, över Hisingsbron till Centralenområdet och Kronhuskvarteret.

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se

LÄS MER: