Så fick hon 57 000 följare på Instagram — och blev känd som @kreativakarin

Succén på Instagram har gjort att Karin Andersson, 41, inte bara kan leva på det hon älskar – dessutom har hon blivit en profil i pyssel-Sverige. Nu berättar hon för HelaHisingen.se om drömboende i Kvillebäcken, att synas i sociala medier kontra på tv och hur glad hon blev för att få 100 följare på Instagram.

När Karin Andersson pluggade till Visual merchandiser 2012 upptäckte hon det då nya mediet Instagram. Hon kände att hennes ”sovande kreativitet” väcktes och inspirerades att börja visa sina egna projekt på plattformen:

— Jag gillade uppmärksamheten och gensvaret jag fick och triggades till att göra fler och bättre saker. Jag minns lyckan när jag fick över 100 följare, det betydde att det inte bara var mina privata vänner som följde mitt konto. Bloggandet hade aldrig fångat mig då det ingick så mycket skrivande, Instagrams snabba och visuella uttryck passade mig utmärkt, säger Karin Andersson – som med tiden blivit en profil i pyssel och ”Do it yourself”-sfärerna på sociala medier under namnet @kreativakarin.

https://www.instagram.com/p/BpOcO4RAIWK/

— Jag hade som mål att nå 10 000 följare på mitt konto innan utbildningen var slut två år senare och i samband med det började uppdragen komma in och jag startade eget företag. Se månader efter examen sade jag upp mitt jobb som inredare och säljare på IKEA och kunde jobba heltid och leva på mina kreativa frilansuppdrag. Bland annat så fick jag i uppdrag att sköta Panduro Hobbys Instagram-konto som då bara hade några tusen följare och inte mycket innehåll, säger hon till HelaHisingen.se.

https://www.instagram.com/p/BwJRt3_AiLC/

Kan du berätta lite om dig själv, vem är du och hur växte ditt craft-intresse fram?
— Jag växte upp i Märsta utanför Stockholm i en familj med många konstnärliga talanger. Jag visste tidigt att jag ville jobba kreativt och gick Estetiska programmet med inriktning konst och formgivning på gymnasiet. Drömmen var att komma in på konstfack men jag visste inte vilken riktning jag skulle ta. Efter att jag tog studenten sökte jag in till en konstskola i Gävle men kom inte in, då drog jag till London och stannade några år. Där lärde jag känna en vän från Göteborg som fick mig sugen på att testa att bo någon annanstans när vi väl flyttade hem till Sverige igen. Jag hamnade i Högsbo och testade en massa olika jobb inom hotell och restaurangbranschen. 2004 träffade jag min man Jörgen som var född, uppvuxen och bodde på Hisingen. Jag förälskade mig i både honom och Hisingen och då vi fick vår dotter 2010 passade jag på att ta tag i de sakerna jag saknade, jag tog körkort och pluggade upp betyg jag behövde för att komma in på högskolan.

— Jag tog även tillfället i akt att studera kurser i mediakommunikation och digital design. Jag har alltid älskat att måla och pyssla men då jag upptäckte Instagram och började utbilda mig kreativt märkte jag att det var skapandet som var större en ett vitt papper eller en plan yta som blev min passion. Att skapa och pyssla är ju så otroligt brett och man kan testa så många olika tekniker och material. Det kan vara stort eller litet, enkelt eller mer invecklat. Jag tror jag är en ganska nyfiken typ som gillar utmaningen i att designa mina egna saker från grunden.

https://www.instagram.com/p/BxRi6HggHaJ/

Hittade drömboendet i Kvillebäcken

Karins första möte med Hisingen var när hon jobbade som frukostansvarig på Hotel 11 nere vid Eriksberg. Där upptäckte hon den gamla varvsmiljön blandad med de moderna flerfamiljshusen, något hon tyckte var en häftig konstrast:
— Jag gillar lugnet och vattnet och en cykeltur ner till kajen på sommaren är en trevlig utflykt. Jag flyttade till centrala Hisingen 2005 och har hunnit bo vid Wieselgrensplatsen och Mötesplatsen och sedan tillbaka igen. Nu bor jag i vad vi och våra grannar kallar för ”Hisingens mest centrala radhusområde” i Kvillebäcken. Här bor vi med närheten till allt och ett stort utbud av butiker, restauranger, gym, grönområden, bad, vård och barnomsorg. Bara en cykeltur över bron har vi centralstationen och resten av centrala Göteborg men jag älskar att komma hem till lugnet och vår lilla trädgård. Vårt hus byggdes 1960 och har bara haft en tidigare ägare som sålde till oss när de var i 85-årsåldern och jag planerar att bo kvar här minst lika länge, kan inte komma på ett enda ställe som skulle kunna vara bättre på att bo på än här, berättar Karin.

Du driver ateljé – vad gör du där och hur mycket av det du gör får dina följare se?
— Jag är i min ateljé varje dag när jag inte reser iväg och håller workshops i andra städer eller jobbar med grafisk design vid min dator hemma. I min lokal förvarar jag allt mitt material, jag har stora arbetsytor i olika höjder och ett helt rum med återvinning. Under dagarna förbereder jag samarbeten jag har på uppdrag, via sociala medier, eller olika event. Jag fotar steg för steg-bilder och filmar pysselfilmer till min You Tube-kanal. Mina följare får se det mesta jag gör, jag älskar att dokumentera saker och är flitig med att posta bilder på Instagram, i dagsläget finns det över 8000 bilder att inspireras av där.

I vilken mån lever du på din framgång i sociala medier och hur mycket annat gör du?
— Jag skulle säga att alla mina framgångar bygger på sociala medier och Instagram i första hand. Det är där som jag får en chans att visa vad jag gör och vilka idéer jag har. Jag har redan från början jobbat mycket med mitt varumärke och haft en tydlig inriktning. Jag älskar färg, grafiska mönster, lekfull design och pyssel i alla dess former och mina följare säger att de blir glada av mina bilder.

https://www.instagram.com/p/BqA0PhKlbmn/

Stor genomslagskraft i sociala medier

— Jag har gjort en del teve men det kan inte jämföras med den genomslagskraft jag haft via sociala medier som Instagram och You Tube. Jag gör många olika kreativa saker men allt kan vävas samman med mina kanaler, mina följare är väldigt viktiga för mig och jag försöker visa både personliga glimtar av mitt liv och inspirerande och kreativa idéer. I år fyller Kreativa Karin AB sex år och hittills har jag kunnat jobba heltid med min hobby hela tiden och det är något jag värdesätter otroligt mycket.

Vad är dina favoritpyssel för närvarande?
— Det går verkligen i vågor för mig och när jag upptäcker nya material och tekniker kan jag snöa in på det. Ett tag broderade jag en massa men då jag gillar snabba och enkla projekt tröttnade jag på det efter ett tag. Jag pysslar ju mycket med barn och återbruk är en stor favorit, senaste tiden har jag upptäckt äggkartonger och allt kul man kan hitta på. Äggkartongen har ju naturliga former som kan bli en strut, en hatt eller en luva, bara måla så är det klart! Jag älskar ju alla former av pyssel och material och kan inte välja ut några specifika favoriter…

Ser du några do it yourself-trender för 2020? Vad kommer vi syssla med i år som gillar craft-projekt?
— Jag tror absolut att återbruk och hacks kommer att vara hetaste i år. Istället för att slänga eller köpa nytt tar man tillvara på det man redan har och förändrar på olika sätt. I julas slog ju den vikta pappersstjärnan igenom stort på Instagram så kanske ser vi den i olika våriga tappningar, själv älskar jag att skapa med papper, ett billigt och lätt material. Ett tips är att använda presentpapper, de finns oftast i massor av olika mönster och stort format för en billig peng.

https://www.instagram.com/p/BsoUPnvF8rM/

Fakta: (Kreativa) Karin Andersson

Ålder: 41
Yrke: Frilansande pysselproffs, författare och designer.
Stadsdel (på Hisingen): Kvillebäcken, Lundby.
Instagram: @kreativakarin
You Tube: Kreativa Karin
Favoritplats på Hisingen: Allmänna badet i frihamnen, älskar det stället!
Här äter jag helst på Hisingen: Lunch på Duy tan på Kvilletorget, lördagshäng på Lindholmen street food market och Söndagsmiddag på Tildas eller Lilla Istanbul. Finns otroligt många bra ställen i Kville!

https://www.instagram.com/p/Bxh1fr4CeJG/