Sarah vill skapa en 800m2 stor trädgård på Backaplan och ge dig chansen att odla grönsaker

En jättelik trädgård – mellan butiker och industrilokaler på Backaplan? Den visionen hoppas Sarah Högnedal förverkliga till våren:
— Att vara utomhus och odla sina egna grönsaker hoppas jag kan bli det ”nya” att ägna sig åt under kommande tid, säger hon.

Projektledaren Sarah Högnedal, 31, från Kärrdalen i Lundby har alltså en vision med ”Odla i Gbg” – att ge odlingsintresserade människor i Göteborg, som inte har en egen trädgård, möjligheten att odla sina egna grödor.

Helst på en plats nära där de bor – som på Ångpannegatan vid Backaplan…  

— I dag finns det ett begränsat antal så kallade odlingslotter att odla på i vår stad. På de få platser som dessa finns är det oftast långa köer att stå i för att – kanske om ett par år – få sig en odlingslott. Det gör att det blir svårt för dem som faktiskt vill odla sina grödor själva att göra det. Främst för de som inte har egen trädgård och bor i lägenhet. Precis som för de boende i Kvillebäcken kring Ångpannegatan, säger Sarah Högnedal.

Pandemin satte bollen i rullning

Den pågående coronapandemin har även varit en katalysator till att projektet kommer just nu:

— Som alla vet är det en konstig tid och då är det bra att hitta alternativ att umgås på. Att vara utomhus och odla sina egna grönsaker hoppas jag kan bli det ”nya” att ägna sig åt under kommande tid, säger Sarah.

Sarah Högnedal från Lundby är hjärnan bakom Odla i GBG. Foto: PRIVAT

Idén om att omvandla en industritomt på Ångpannegatan vid Backaplan till odlingsmark åt stadsbor väcktes genom inspiration av Sara Danielssons bok: ”Konsten att odla staden”. Sarah pluggar till trädgårdsanläggare och innan hon började med studierna jobbade hon med att sälja markprodukter:

— Jag blev uppsagd på grund av corona och var tvungen att hitta någonting nytt att ägna mig åt vilket gjorde att det ena ledde till det andra. Resan började med att vi min utbildning skulle analysera ett företag.

Genom slumpen på google hittade hon ett designföretag som heter Folke Patron och med deras hjälp kunde hon skapa sig själv en logotyp och fick stöd att registrera och godkännas hos Bolagsverket. Nu är nästa steg att omvandla idén till verklighet:

— Visionen är att odlingsintresserade omkring Backaplan ska få tillgång till att odla på tomten under våren 2021, säger Sarah Högnedal.

Efterlyser hjälp: Behöver få tag på 250 pallar och 750 pallkragar

Hennes hjärta klappar lite extra för växthus och på Ångpannegatan kommer hon uppföra ett växthus som hon vill bygga åt intresserade kunder i Göteborg med omnejd. Allt detta så att fler ska få möjlighet att bli självförsörjande på grönsaker under sommarhalvåret.

Skyltar visar förbipasserande var projektet ska dra igång till våren. Foto: HELAHISINGEN.SE

Men för att drömmen om odling på Ångpannegatan ska bli verklighet behöver hon hjälp. Som ett första steg behövs pallar och pallkragar.

— Jag ber därför om hjälp! Jag efterlyser 250 pallar och tre gånger så många pallkragar, vilket behövs för att installera odling ovan mark på denna plats. Jag behöver även få tag på en stor fiberduk och några ton flis. Det är cirka 800 m2 som ska omvandlas till odlingsyta, säger hon till HelaHisingen.se.

Om intresset är stort för att odla kan det bli uppemot 800 kvadratmeter odlingsyta vid Backaplan. Tanken är att 25 personer kan få odla på 10m2, 10 personer på 5 m2 och beroende på hur många det är som vill delta lär både ytor och kostnader bli därefter.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

Hjälp Sarah med pall eller annat!

Har du pallar? Pallar och pallkragar tas tacksamt emot efter överenskommelse med Sarah. Lättast är att sms när man vill lämna av material så jag kan vara på plats. Telefon: 0720134978.

Nyfiken? Vill man följa projektet kan ni följa Instagramsidan @odlaigbg. Vill du odla? Är du en av dem som vill odla på Backaplan i vår och somma kan du mejla din intresseanmälan till odlaigbg@outlook.com.   
Veta mer? Är du nyfiken på hur lätt du kan börja odla i ett eget växthus ska du kontakta Sarah som vägleder dig. Mer information hos: www.odlaigbg.se  

LÄS MER: