”Superbadet” skulle bli fin present till göteborgarna – men blev sommarens superfiasko i Frihamnen

Det skulle bli Göteborgs stads ”stora” gåva till göteborgarna inför 400-årsfirandet av staden i Frihamnen. Under pompa och ståt fick kungaparet inviga det utökade ”Pöl Harbour” i början av sommaren, men sen tvingades två av tre pooler på grund av tekniska problem. Efter flera månader har de äntligen öppnat för allmänheten – lagom till att semesterperioden och sommaren är över.

Den 17 augusti 2023 meddelade Göteborgs stad på sin hemsida att det i slutet av den veckan äntligen skulle gå bra att bada både sötvattens- och saltvattensbassängrerna i nya superbadet i Jubileumsparken. Då öppnade åter de två saltvattenbassängerna, som varit stängda hela sommaren för ”kompletterande arbeten”.

”Gåvan” till göteborgarna från Göteborgs stad, som byggdes av Serneke, fick nämligen kraftiga problem bara några dagar efter att Kungen varit på plats och invigt den nya anläggningen. Bygget stressades nämligen fram för att stå klart lagom till att Göteborgs stad skulle inledde sommarens stora firande av stadens 400-årsjubileum med ett stort kalas i just Frihamnen.

Veckorna före kalaset på centrala Hisingen berättade nämligen projektledaren om utmaningen med att bli klara i tid:

— Vädrets makter har inte varit med oss tills nyligen och det innebär att vissa arbeten ligger efter. Men vi arbetar nu för att komma ikapp, sa Amelie Sandow.

HelaHisingen.se 8 maj 2023.

Och kort efter invigningen med kunglig glans kom beskedet att saltvattenbassängerna tvingades stänga:

— I de här saltvattensbassängerna finns det dukar som går ner i vattnet, ner till sex meters djup, och de här dukarna behöver sitta fast i poolkanten så det är någon veckas arbete, just nu väntar vi på leveransen av de här listerna som ska levereras. Så först leverans och sen montering och så hoppas vi vara klara med det här veckan efter midsommar, sa Jakob Andreasson, avdelningschef på exploateringsförvaltningen till SR då.

Flera månaders förseningar – efter Kungens invigning

Men var det då säkert att bada i saltvattenpoolerna på Jubileumsbadet under de första dagarna efter premiären – när bygget uppenbarligen inte var klart till invigningen? Exploateringsförvaltningens chef svarade så här:

— Badet är säkert. Vi hade badvattenprover in till jubileumshelgen att vattnet hade bra badvattenkvalitet men nu i efterhand har vi stängt det, säger Jakob Andreasson.

HelaHisingen.se 14 juni 2023.

Men någon premiär till midsommar blev det inte. Nästan exakt två månader efter att Kung Carl XVI Gustav invigt Frihamnsbadet meddelade Göteborgs stad att ”arbetet med att åtgärda inläckage av sötvatten i saltvattenbassängerna som pågått under sommaren” äntligen var klart. Nu kunde de två saltvattenbassängerna ”öppna för sensommarbad”, meddelades i ett pressmeddelande.

När industrisemestern var över och sommaren i princip slut.

— Många har efterfrågat att kunna dyka i hamnbadet. Det är möjligt i de båda saltvattenbassängerna men inte sötvattenbassängen, så det känns bra att vi nu kan erbjuda detta, säger projektledaren Amelie Sandow.

Nästa byggprojekt: En ny bastu på området

Saltvattenbassängerna gör det också möjligt att bada året om. Fram till oktober är alla tre bassänger öppna för bad. Därefter stängs sötvattenbassängen för säsongen men saltvattenbassängerna är fortsatt öppna hela året.

— Förutom höst- och vinterbad blir det en rad andra aktiviteter i parken, framför allt under finalhelgen för jubileumsfirandet och under höstlovet då det bland annat blir Halloween-fest, berättar Ia Kjellsdotter, verksamhetsansvarig på föreningen Passalen som ansvarar för aktiviteterna i parken.

Med start i september kommer en ny bastu att börja byggas i Jubileumsparken. Den ska stå på samma plats och ha samma utseende som den nuvarande prototypen. Planen är att den ska så klar och öppna under början av nästa år.  

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: