Superbadets fiasko: Tvingas stänga två pooler efter bara en vecka ”Badet är säkert”

Under Göteborgs två år försenade 400-årsfirande var dags att öppna det stora jubileumsbadet vid Frihamnen. Men det gick bara omkring en vecka innan de två saltvattenbassängerna tvingades stängas.
— Arbetet ska påbörjas redan nästa vecka och vi ska vara klara innan juni är slut, säger Amelie Sandow på exploateringsförvaltningen till DN.

Beskedet från Göteborgs stad kommer bara omkring en vecka efter att det omtalade badet haft en stor premiär där kungen och drottningen var på besök – bland annat för att just inviga detta bad. Bygget av det stora ”superbadet”, i folkmun döpt till Pöl Harbour, har kantats av problem och förseningar under åren som lett upp tills dess premiär.

Göteborgs stad har ”gett” badet som present till göteborgarna som del av 400-årsfirandet av staden. Firandet försenades med två år på grund av Covid -19 pandemin, men trots det hann entreprenören Serneke och beställaren Göteborgs stad alltså inte klart med ”presenten”.

— När vi började närma oss invigningen kände vi att vi kommer inte hinna trimma in dem och få ordning på alltihopa, säger Jakob Andreasson, avdelningschef på exploateringsförvaltningen till Sveriges Radio.

Ett stort antal byggarbetare slet under de sista dygnen inför premiären för att färdigställa Jubileumsbadet.

Bara veckor före invigningen var poolerna inte ens på plats vid det kommande badet utan sattes samman längs kajen i Frihamnen och dagarna före kungen skulle komma och öppna badet officiellt var det febril byggaktivitet vid badet där det jobbades in i det sista för att möjliggöra att invigningen skulle gå att genomföra.

Kommunchefen: ”Badet är säkert”

Men nu blir det alltså baduppehåll i saltvattenpoolerna som första happening i den nyöppnade ”presenten”.

— I de här saltvattensbassängerna finns det dukar som går ner i vattnet, ner till sex meters djup, och de här dukarna behöver sitta fast i poolkanten så det är någon veckas arbete, just nu väntar vi på leveransen av de här listerna som ska levereras. Så först leverans och sen montering och så hoppas vi vara klara med det här veckan efter midsommar, säger Jakob Andreasson.

Men var det då säkert att bara i saltvattenpoolerna på Jubileumsbadet när bygget uppenbarligen inte var klart till invigningen? Exploateringsförvaltningens chef svarar så här:

— Badet är säkert. Vi hade badvattenprover in till jubileumshelgen att vattnet hade bra badvattenkvalitet men nu i efterhand har vi stängt det, säger Jakob Andreasson.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: