80-åriga skolan får nytt liv – ”Fick perspektiv på hur livet var”

Visionsbild för nya Bräckeskolan. Foto: Krook & Tjäder

Nu ska Bräckeskolan vid Krokängsparken på Hisingen renoveras. Den äldsta delen byggdes precis efter andra världskrigets slut 1946.
— Budskapet från rektor och områdesutbildningschefen var att vi bygger för er – vi vill skapa Göteborgs skola med och för er, vilket värmde i alla fall mitt hjärta, säger Hannah Björk, kommunikatör på lokalförvaltningen.

Arkitekten Gotthard Ålander var den som ritade skolan för nästan 80 år sedan. Och i veckan var det dags för det första spadtaget som ska renovera skolan.

— Det var ett trevligt spadtag idag med nyfikna barn som fick lite perspektiv på hur livet var när skolan byggdes 1946. Budskapet från rektor och områdesutbildningschefen var att vi bygger för er – vi vill skapa Göteborgs skola med och för er, vilket värmde i alla fall mitt hjärta, säger Hannah Björk, kommunikatör på lokalförvaltningen.

Visionsbild för nya Bräckeskolan. Foto: Krook & Tjäder

Ska bli en av stadens finaste skolor – rymmer 720 elever

Planen är att den nya skolan ska rymma 720 elever i årskurserna 4–9. Det kommer också att byggas en ny matsal och ett stort kök.

— Det är kul att få göra den här skolan till en av stadens finaste, sa projektledare Anders Hall i samband med byggstarten till Vårt Göteborg.

Under hösten börjar bygget av den nya skolbyggnad, och när den står färdig kommer resterande delar att renoveras. Men projektet beräknas ta lång tid och skolan förväntas vara klar först under 2026.

Viktigt med närheten till naturen – skapar pedagogiska trädgårdar

På skolgården ska det också finnas så kallade pedagogiska trädgårdar, där Lokalförvaltningen har inlett ett samarbete med miljöförvaltningen i Göteborg. Tanken är att närheten till naturen ska märkas i undervisningen:

”Odlingsträdgårdarna är en del i undervisningen, där både elever och pedagoger kommer att vara delaktiga genom bland annat sådd och skötsel av odlingarna”, skriver Göteborgs stad på sin hemsida.

Visionsbild för nya Bräckeskolan. Foto: Krook & Tjäder

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se

LÄS MER: