Är Marieholmstunneln ”Årets bygge” i Sverige?

Är nya Marieholmstunneln som knyter Hisingen till fastlandet ”Årets bygge” i landet? Det ska avgöras när älvförbindelsen är med och fajtas om priset tillsammans med 17 andra byggprojekt som blev klara 2020…

Marieholmstunneln under Göta älv är unik redan genom att vara en sänktunnel – en ovanlig lösning Sverige. Dessutom har få sänktunnlar byggts med så tuffa förutsättningar – med strömmande vatten, saltvattenkilar och så mycket som 100 meter lera på sina ställen, skriver Byggindustrin i ett pressmeddelande. 

Nu nomineras projektet till Årets Bygge 2021. Det är de 18 bästa byggprojekten i Sverige, slutförda under 2020, som gör upp om titeln. Vinnaren koras den 18 mars och stream:as genom byggindustrin.se.

”Sex och ett halvt år har det tagit”

Tidningen Byggindustrin sammanfattar projektet såhär i sin nomineringsartikel:

”Marieholmstunneln byggs för att avlasta den drygt 50-åriga Tingstadstunneln och ska säkerställa trafikflödet mellan Hisingen och fastlandet. Sex och ett halvt år har det tagit att med anläggandet av torrdockor på vardera sidan av Göta Älv och i dockan på Marieholm gjuta de tre tunnelelementen och dra ut dem ett och ett för att sänka dem och koppla ihop dem med tunnelmynningen på andra sidan för att sedan pumpa in en sandbädd under.”

Beställare: Trafikverket, entreprenör är Züblin Scandinavia AB och Boskalis i joint venture och arkitekt är Wingårdhs med flera. Entreprenadform: Totalentreprenad Projektkostnad: 3,5 miljarder för tunneln och förvaltare Trafikverket 

Redaktionen
tips@helahisingen.se

Fakta: Årets bygge

Årets Bygge är ”samhällsbyggnadssektorns mest prestigefyllda pris” och sätter fokus på de fantastiska projekt som byggs i Sverige varje år. Totalt nomineras 18 projekt som färdigställts under 2020. Nytt för i år är att det inte blir en vinnare – utan hela sju stycken! Projekten är uppdelade i sex kategorier – Bostäder, Hotell och kontor, Infrastruktur, Industribyggnader, Samhällsfastigheter och Renovering – med en vinnare i varje kategori, samt en samlad totalvinnare. Likt tidigare år granskas alla projekt utifrån våra fem kriterier: arbetsmiljö, hållbarhet, tid/kvalitet/budget, teknik/innovation och samverkan.Vinnarna/ Vinnaren koras den 18 mars och streamas genom byggindustrin.se.

Årets Bygge arrangeras av Byggindustrin och Construction Summit som är byggbranschens nya mötesplats.

LÄS MER: