Är ”myten” om att ”Rambo” döptes efter ett äpple från Hisingen verkligen sann?

På Hisingen hör man ofta lokalpatrioter konstatera att Ramberget minsann gett namn åt en av Hollywoods mest kända karaktärer. Men är det verkligen så att ett äpple från Hisingen gav inspiration till karaktären ”John Rambo” i Rambo-filmerna?

– Släkten Rambo är en av de största släkterna i USA idag – Släktföreningen har över 3000 medlemmar. Peter Gunnarsson föddes på Hisingen 1612. 27 år senare utvandrade han till Amerika på skeppet Kalmar Nyckel. När han lämnade Sverige tog han sig namnet Rambo efter Ramberget eftersom han var uppväxt i närheten, berättade frilansjournalisten Olle Pettersson för GT 2007.

För att göra en lång historia kort: Peter ”Rambo” Gunnarsson levde ett äventyrligt liv på den nya kontinenten och blev till slut frukt- och tobaksodlare , men var även förtroendeman i den svenska domstolen i sin koloni.

En krigare i Rambo-släkten?

Det var i fruktodlardelen av livet som ursprunget till den moderna ”myten” – om att ett ”äpple från Hisingen gett filmmakarna namnet Rambo” – fötts. Trots att Peter Rambo faktiskt gav namnet ”Rambo” till den äppelsort vars kärnor hade sägs ha haft med sig hemifrån Hisingen är kanske det inte var därifrån som filmkaraktären, spelad av Sylvester Stallone, fick sitt namn?

– Till råga på allt lär filmerna bygga på en sann historia kring en Vietnamsoldat som verkligen hette Rambo. Och någon annan Rambo-släkt än vår finns inte i USA.

Beverly Nelson-Rambo gav 1986 ut släktforskningsboken ”The Rambo Family Tree 1611-1986”, som är källan till Peter ”Rambo” Gunnarsson tog med sig en liten del av Hisingen till det som i dag är USA. Och hur han troligtvis spred namnet som många generationer senare döpte huvudkaraktären i den kända filmserien.

Men via äpplet – inte genom avlägsna släktingar.

Sylvester Stallone som John Rambo.

Författaren berättar sanningen

Författaren David Morell, som skrev romanen ”First blood” – som Rambo-filmerna baseras på – berättar att äpplet faktiskt gav honom namnidéen. Under tiden han skrev boken kämpade han med att komma på ett slagkraftigt namn åt sin huvudkaraktär. En dag gav hans fru honom ett äpple från en lokal marknad.

”…”En tid i helvetet”, som jag tyckte var en passande metafor för de upplevelser som en krigsfånge har som jag såg framför mig i Rambo.”

David morell – författare till ”first blood”


– Jag tog ett bett av äpplet och upptäckte att det smakade utmärkt så frågade jag min fru vad det hette. ”Rambo” svarade hon. Det påminde mig genast om hur man uttalade en fransk poet som jag hade studerat, Rimbaud, vars mest kända verk är ”En tid i helvetet”, som jag tyckte var en passande metafor för de upplevelser som en krigsfånge har som jag såg framför mig i Rambo, säger Morell i en intervju som finns som extramaterial på Blu Ray-versionen av Rambo – First blood.

Förnamnet John, då? Det finns inte med i Morells bok, där heter karaktären enbart ”Rambo” utan tillkom vid filmatiseringen av den första Rambo-filmen.

Sylvester Stallone tackade nej

Äpplet? Ja det dog ut i Sverige redan en iskall vinter 1709, precis som de flesta fruktträd i landet. Men genom ympkvistar från USA återplanterades det på hemmaplan 2007 när Carl von Linné firades, då USA:s ambassadör som fick vara med och plantera Rambo-äpplet på nytt, nu i Uppsala.

Sylvester Stallone ska ha tillfrågats om att medverka vid återplanteringen i Sverige men tackade nej. Kanske för att Rambo just hör hemma vid Ramberget och inte Uppsala.

LÄS MER: Rambo-äpplet på Wikipedia.