Barnen med funktionsvariation fick besök av ”Lollo och Bernie”: ”En helt fantastisk dag”

I söndags var det barnkonventionens dag. Det uppmärksammade Bräcke barn- och ungdomsboende Östergården på lördagen med ett stort kalas och en specialanpassad show med Lollo och Bernie. Och på söndagen blev det disco.
— Vi vill jobba med att våra barn har rätt att leva som andra barn, säger Jannike Fast, verksamhetschef.

På Östergården bor barn och ungdomar med olika funktionsvariationer. Det innebär bland annat att de inte klarar av flera intryck samtidigt. Därför ställde Nordic Choice Hotels upp med en show med de från You Tube och charterresor med Ving välkända figurerna Lollo och Bernie. Showen var helt skräddarsydd efter barnen på Östergårdens behov. 

— Det var en helt fantastisk dag! Vi var väldigt berörda för barnen var så lyckliga. De tyckte det var väldigt kul att fixa sig och klä upp sig innan och de hade väldigt roligt under kalaset. Det var ett barn som smakade godis för första gången och jag fick en kram från ett barn som inte har kramat mig på 1,5 år, säger Andrea Laifa, aktivitetssamordnare på Bräcke barn och ungdomsboende Östergården.

Samarbetet mellan Östergården och hotellkedjan Nordic Choice Hotels, som ägs av Petter Stordalen, startade i höstas. 

— De har som ambition att ta samhällsansvar med socialt fokus. Thomas Piltorp, Hotel Manager på Quality Hotel The Weaver nappade direkt när vi hörde av oss. Sedan har de jobbat mycket med att anpassa hela showen så att det ska fungera för barnen på Östergården, säger Jannike Fast, verksamhetschef.

Barnens favoriter ”Lollo och Bernie” kom på skräddarsytt besök till Bräcke barn- och ungdomsboende Östergården.

Bland annat gjordes showen i ett kortare format än vanligt och det fanns inplanerade pauser så att de barn som behövde kunde få vila en stund. En del av barnen, som inte klarar av för mycket intryck, fick träffa Lollo och Bernie på egen hand.

— Showen var jättekul och barnen dansade och var glada. De fick in mycket bildstöd och tecken som stöd så att barnen förstod. Det var första gången Lollo och Bernie var ute i en verksamhet för barn med funktionshinder så de fick lära sig att teckna sina namn. Nästan alla barn fick krama och ta kort med Lollo och Bernie, säger Andrea Laifa.

Det var inte bara på Östergården som det hände roliga saker den här helgen. 20 november firas som den stora barndagen i många länder världen över eftersom det var den 20 november 1989 som FN:s konvention om barnets rättigheter antogs. I Sverige var det den 20 november för två år sedan som barnkonventionen antogs som lag. 

— Barnkonventionen handlar bland annat om rätten att vara som andra barn. Att gå på kalas eller att se en show är en självklarhet för många barn, men våra barn behöver andra förutsättningar, säger Jannike Fast. 

Även syskon, föräldrar och assistenter var välkomna

Till kalaset på Östergården var alla barn och ungdomar på Östergården och barnen Bräcke diakonis förskolor Stegen och Spåret bjudna. Även syskon var välkomna. På plats fanns även personal, föräldrar och assistenter. 

— Det var riktigt bra teamwork! Tillsammans hade vi tänkt på allt, så det var verkligen anpassat för alla. Många föräldrar var väldigt tacksamma för det, säger Andrea Laifa. 

Glädjefyllda dagar hos Bräcke barn- och ungdomsboende Östergården.

Utöver showen bjöds det också på hembakt fika. Rulltårtorna var extra mjuka så att även de barn som har svårt att äta kunde smaka. Och det fanns även spraygodis. Det blev också fiskedamm med leksaker som leksaksmärket Den goda fen och butikskedjan Robetoy hade skänkt. 

— Vi är väldigt tacksamma över donationen med leksaker, det var otroligt uppskattat, säger Andrea Laifa.

Och festligheterna fortsatte även dagen efter. Alla dekorationer och all fika som blev över från kalaset kom till användning då Östergården ordnade disco på söndagen för att fortsätta firandet av barnkonventionen.

Den här texten publiceras i samarbete med och assistans av Bräcke Diakoni.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: