Bästa torget i Göteborg – ligger på Hisingen: ”Uppskattas”

Göteborgarna har fått tycka till om vilket torg i staden som de uppskattar mest. På första plats kom en välbekant handelsplats på Hisingen.
— Vi ser att många har valt att handla lokalt i samband med pandemin och det är glädjande att se att de lokala torgen uppskattas så av göteborgarna, säger Pia Johnson på GöteborgsLokaler som gjort undersökningen.

Vad tycker boende i Göteborgs olika stadsdelar om sitt lokala torg? Det svarade nästan 20 000 hyresgäster på i en stor enkätundersökning som genomförts av företaget GöteborgsLokaler.

— Vi analyserar handelsplats för handelsplats och resultaten av enkätens svar är oerhört viktiga för oss för att se vad som fungerar bra och vad som kan bli bättre, säger Pia Johnson i ett pressmeddelande.

Enkätundersökningen skickas ut varje år till de som bor hos Bostadsbolaget, Familjebostäder, Gårdstensbostäder samt Poseidon. I enkäten får hyresgästerna möjlighet att svara på vad man tycker om sitt lokala torg, i en jämförelse mellan de handelsplatser som GöteborgsLokaler äger.

Tuve Torg i topp – har bäst utbud och skötsel

Resultaten har graderats på en skala utifrån tre olika kriterier: Helhetsbetyget, tryggheten samt skötseln. Och för det förstnämnda – helheten – vinner Tuve Torg på Hisingen.

— Vi ser att många har valt att handla lokalt i samband med pandemin och det är glädjande att se att de lokala torgen uppskattas så av göteborgarna. För de torg som GöteborgsLokaler äger så ligger Tuve Torg i topp för utbud och skötsel. När det kommer till tryggheten toppar Axel Dahlströms Torg, säger Pia Johnson på GöteborgsLokaler.

Helhetsbetygen för GöteborgsLokalers torg ligger på runt 80 procent med ett spann mellan 63 upp till 93,5 procent. Med på den listan finns även Vårväderstorget samt Selma Lagerlöfs torg. När det kommer till skötseln av torget finns Brunnsbotorget med bland de ”bästa”.

Anledningen till att en del handelsplatser får lägre betyg kan enligt GöteborgsLokaler bero på att de är mindre och därmed saknar offentlig service samt att den upplevda tryggheten är lägre eller att skötseln kan förbättras. Bland de som hamnar längre ner på listan för service och handel ligger exempelvis Selma Lagerlöfs Torg samt Länsmanstorget.

Här är torgen med högst helhetsbetyg

 1. Tuve Torg
 2. Dr Fries Torg
 3. Olskroken
 4. Axel Dahlströms Torg
 5. Vårväderstorget
 6. Selma Lagerlöfs Torg

Här är torgen med högst betyg för service och handel

 1. Olskroken
 2. Tuve Torg
 3. Annat centrum/torg
 4. Vårväderstorget
 5. Dr Fries Torg
 6. Kortedala Torg
 7. Axel Dahlströms Torg

Torgen med högst betyg för skötseln

 1. Dr Fries Torg
 2. Tuve Torg
 3. Brunnsbotorget
 4. Axel Dahlströms Torg
 5. Olskroken
 6. Kyrkbytorget
 7. Selma Lagerlöfs Torg

Fakta
Enkäten genomfördes 24 september–8 november 2021.
Totalt svarade ca 19 500 bostadshyresgäster inom allmännyttans bostadsbolag i Göteborg. 

Redaktionen
tips@helahisingen.se