BILDEXTRA: Dubbla stormar slog till — skapade ”insjö” på Hisingen

Först stormen förra helgen och nu stormen Dennis. De dubbla ovädren med intensivt regnande har skapat en bisarr syn vid Backaplan. Rivningsfastigheten vid KF:s förra lager har förvandlats till en insjö! Eller i alla fall Hisingens största vattenpöl…

Nu i helgen har Västkusten tvingats se hur tåg ställts in, broar stängts av och staket, byggställningar och studsmattor flygit iväg i de starka vindarna – samtidigt som regnet öst ner. Förra helgen drabbades västkusten av kvarlevorna av en stor storm som slog mot hela västra Europa och fick se hur ovädret drabbade Västra Götaland, Halland, Skåne, Öland och Gotland med vindar i stormstyrka. Även då stängde kollektivtrafik, broar och andra samhällsviktiga funktioner ner för att undvika olyckor – samtidigt som regnet forsade.

Bisarr effekt av februaristormarna

En av de hittills mest bisarra effekterna av dessa februaristormar går att hitta på Backaplan, på centrala Hisingen. Den gamla lagerlokal där Kooperativa förbundet hade verksamhet under lång tid har nu rivits för att ge plats åt nya byggnader. Resterna av denna gigantiska lagerlokal består av sten och betong – så regnvatten tränger inte undan in i marken eller omgivningarna som på de flesta andra håll.

Effekten: Tusentals och åter tusentals liter vatten har bildat en mindre ”insjö” i hålet där lagerlokalen tidigare låg. Vår bedömning är att den mindre ”insjön” – eller gigantiska vattenpölen om man så vill – är drygt 50 x 70 meter stor.

”Insjön” vid Backaplan. Foto: HELAHISINGEN.SE
”Insjön” vid Backaplan. Foto: HELAHISINGEN.SE
”Insjön” vid Backaplan. Foto: HELAHISINGEN.SE
VIDEO: Se ”Hisingens största vattenpöl” vid Backaplan…

Lagerbyggnad för Coop

Före rivningen användes fastigheten som livsmedelslager för Kooperativa Förbundet (som är majoritetsägare i Coop Sverige AB samt en rad andra företag). Det senaste decenniet har andra verksamheter huserat i lokalerna – som nu har rivits som del av bygget av framtidens Backaplan.

KF lagerfastighet på Backaplan – före rivningen.

I skrivande stund är det oklart om man kommer tvingas pumpa bort vattenmassorna – eller vänta på torrare väder som löser det…