Bildextra: Häng med till International Food Festival i Bäckebol – matfesten på Hisingen!

Som HelaHisingen tidigare berättat är Sveriges största kringresande matmarknad på Hisingen mellan onsdag och lördag 26-29 april. Street food-båsen och matvagnarna dukar upp hela 240 meter av serveringsyta när den populära matmarknaden för andra gången arrangeras på Hisingen i stället för centrala Göteborg. Vi tog rygg på hjärnan bakom marknaden, François-Xavier Mauraisin på Geraud Markets Sweden AB, för att ge er bästa tänkbara bild av denna matfest.
— Men ni kan aldrig få mig att säga att en matvagn är bättre än en annan, säger han med ett skratt.

Vi börjar promenaden framför Bäckebol Center längs E6:an mellan Backa och Kärra med en viss förvåning, då marknaden har ett helt annat upplägg än i fjol. Då stor vagnarna placerade i en rak rad framför själva köpcentrum-byggnaden, medan de i år bildar en U-formad halvbåde ut från Bäckebols stora varuhus-byggnad, ut på parkeringen.

Här passerar vi en vagn med franska små pannkaksbollar, som vi tackar nej till att testsmaka då vi inte vill börja med något sött utan flyger på ett tält med stora Bukarest-skyltar, vilket signalerar om att det är rumänsk mat som tillverkas här. Och det är det, fast i formen av det mest amerikanska som finns: burgare.

Cevapcici-burgare från Bukarest.

Här står stekmästaren Vlad, född och uppvuxen i Transylvanien, och förbereder en Balkan-specialitet, nämligen cevapcici. Men som burgare. Det är en traditionell blandfärsrätt som normalt serveras i formen av korvar, eller rullader, men som här fått en street food-känsla:

— Vi älskar vår cevapcici i Bukarest så det är vår take på en klassiker i lite mer modern form, berättar Vlad.

Cevapcici-burgare från Bukarest.

Det är rätt rejäl variation på priserna i de olika vagnarna, men så är det ju även allt från thai-grytor till currywurst och kanderade äpplen man kan beställa. Men på de flesta håll verkar en varmrätt gå på någon eller några tior över hundralappen.

Arrangören François-Xavier Mauraisin berättar att marknaden uppdaterat sig en hel del sedan förra årets utbud.

— Då kände vi fortfarande av pandemin och det var rätt svårt att få matvagnar medan det varit ett högt tryck i år och vi har fått välja ut de som vi tycker håller absolut bästa kvalitet för att få hänga med, säger han medan han visar upp det italienska pizzatältet.

Pizza-slice efter hamburgaren?

Nästa stopp blir hos Viltmat, ett västsvenskt företag som just hakat på International Food Festival och även kommer stå vid en del musik- och stadsfestivaler runt om i landet i sommar. De har specialiserat sig på vilt-kebab och erbjuder älg-, hjort- eller vildsvinskebab.

Viltkebab på matmarknaden.

— Visst är den god? Med vår hemmagjorda dressing till blir den nog den bästa kebab du smakat, säger hon.

Och visst är den god, riktigt god, tycker även vi som får en smakbit.

”Många som skippar att laga middag den veckan”

En fördel med den här typen av större matmarknad, att om man har lite extra pengar att avvara så kan man testa på massor med street food på ett ställe under veckans gång. Något som kanske är extra tydligt när marknaden är i mindre städer:

— Då är det många som skippar att laga middag den veckan utan kommer till oss och testar en eller två rätter varje kväll. Och det är inte bara för att det är praktiskt, utan det är ju kul med att gå och botanisera bland tälten, känna dofterna, se hur de olika köken lagar eller förbereder maten och sen bestämma sig för vad man ska äta, säger François-Xavier Mauraisin.

Vi går vidare och smakar på krispiga piroger en korv- och potatisgryta från Polen, får lära oss mer om hur biegnet inte bara är en fransk rätt utan även finns i Elfenbenskusten i en särskild variant som finns på matmarknaden. I båset säljer de även flera andra rätter från den Västafrikanska nationen så här finns lite ovanliga smakkombinationer att testa på.

I alla fall känns de lite ovanliga om man jämför med de franska klassikerna i form av boeuf bourguignon och champinjongryta. Italien och Frankrike är även de väl representerade på marknadens torghandelsdel, där ett flertal bås säljer sånt som ostar, skinkor, korvar och andra charkprodukter.

ngder av olivoljor i ett av de italienska båsen…

Inom samma kategori, men en helt annan typ av sötsak, hittar vi hos de brittiska gubbarna som driver ett fudge-bås med både traditionella smaker som vanilj, men även sånt som bacon-smaksatt fudge.

— Det är faktiskt min favorit, säger Mike som driver fudgeståndet med ett belåtet skratt.

Två nyheter på festivalen jämfört med 2022 är de tyska vagnarna, en som säljer bratwurst (och varianter som currywurst) och en som gör tysk fish and chips – men även en vietnamesisk food truck som verkligen lyckas fantastiskt med sin bahn mi.

Fläskmacka med het sås och färska grönsaker, en vietnamesisk specialitet.

— Den var riktigt läcker, en av mina favoriter på hela marknaden så här långt, säger matinfluencern Nikola Zivkovic från Hisings Backa, även känd som @foodandcoffeegbg, som vi sprang på vid matfestivalen.

International Food Festival är vid Bäckebol Center till och med lördag 29 april 2023 och har öppet 11:00 till 19:00 under dagarna. Bäckebol Center erbjuder gästerna gratis parkering och har sittplatser i området, samt extra toaletter och sopbingar utplacerade, på grund av matfestivalen.

Så här ser det ut på matmarknaden i Bäckebol just nu

På marknaden finns det bland annat fransk mat och franska sötsaker, ostar från Schweiz, Italiensk mat och italienska ostar och charkuterier, brittiska sötsaker, svenska sötsaker (som kanderade äpplen exempelvis), viltkebab från Lidköping, rumänska cevapicic-burgare, ett ytterligare Balkan grill-stånd, thaimat, vietnamesisk mat, två tyska stånd med kött och fisk i fokus, en rad vegatariska och veganska alternativ, grytor och ristätter från ett antal olika länder – exempelvis Elfenbenskusten och Spanien, grillad lax (som grillas över en öppen eld!), grekiska gyros med färskbakad grekisk pita (riktiga grejer, inte sånt du köper som ”pita” i mataffären…), ett stånd med Texas BBQ i form av pulled pork och pulled lamb och mycket mer.

— Jag kan inte säga att ena eller andra maten är bättre än den andra, för jag har ju varit med och valt ut vilka som ska delta i vår matmarknad i år. Men jag kan säga att det har varit tuff konkurrens att få en plats så det är väldigt hög kvalitet på maten som serveras här och vi gör allt för att gästerna ska bli så nöjda som möjligt, säger François-Xavier Mauraisin.

Här är ett urval av bilder från vårt besök som förhoppningsvis ger dig en känsla av vad detta är för slags matmarknad och om du vill besöka det under fredagen (28/4) eller lördagen (29/4).

Och avslutningsvis kan vi konstatera: ja, precis som förra året så finns det en ungersk langosvagn på plats. Och ja, de serverar även den svenska langos-favoriten med räkor, gräddfil och rödlök. Så slipper ni mejla och fråga om det.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: