Sveriges största street food-festival är på Hisingen – dukar upp 240 meter matstånd: ”Detta blir vår bästa festival någonsin”

Onsdag till lördag 26-29 april har 36 street food-bås och matvagnar öppet hela 240 meter av serveringsyta. För andra gången arrangeras populära International Food festival på Hisingen i stället för centrala Göteborg:
— Den här gången har vi verkligen överträffat oss själva! Detta blir vår bästa festival någonsin, säger François-Xavier Mauraisin på Geraud Markets Sweden AB.

International food festival är Sveriges största kringresande matmarknad som årligen besöker dussintals svenska städer och har besök av hundratusentals svenskar. Vid ett flertal tillfällen har marknaden varit på centrala platser i Göteborg, bland annat vid Kungstorget och Gustaf Adolfs Torg i samband med Kulturkalaset.

Men förra hösten flyttade den populära matmarknaden ut från centrala staden – till Bäckebol Center på Hisingen. Detta efter att Göteborgs stad sagt nej till marknadens önskan om att få stå vid Gustaf Adolfs torg.

Trots utmanande väder i början av oktober flockade tusentals och åter tusentals hisingsbor, göteborgare och bohusläningar till marknadens nya placering vid köpcentret mellan Hisings Backa och Hisings Kärra. Möjligheten till fri parkering för besökare vid Bäckebol Center innebar att en delvis annan grupp gäster sökte sig till matmarknaden jämfört med när den varit i centrum. Därför tog de även beslut om att återvända till Bäckebol och Hisingen när det var dags för årets nya matturné runt om i Sverige.

— Det är 15:e året vi kör nu och den här gången har vi verkligen överträffat oss själva! Detta blir vår bästa festival någonsin med 36 bås, vagnar och stånd som serverar mat från 20 länder. Det innebär att vi kommer ha 240 meters bredd av matstånd varje dag på Bäckebol!, säger François-Xavier Mauraisin på Geraud Markets Sweden AB.

Matmarknaden International food festival brukar arrangeras i svenska stadskärnor – med undantag för Bäckebol Center på Hisingen där de är på besök 26-29 april.

Blir det mat från några nya länder jämfört med förra året?
— Ja det blir massor med nytt! Vi har mat från Vietnam, Schweiz, Italiensk pizza, Texas-matstånd med pulled pork och lamm, svensk hälsokebab, gyros från Grekland, Tyskland är representerat med bratwurst-stånd, alltså det är så mycket mat med att det nästan är svårt att komma ihåg vad som är nytt och vad som varit med något tidigare år men även för de sötsugna har vi läckerheter! Kom och åt franska pannkakor och våfflor här hos oss, säger François-Xavier Mauraisin.

Har du någon egen favorit?
— Haha, nej jag har dem alla som favoriter eftersom jag är med och väljer ut vilka matstånd som får vara med på vår marknad. Och då är kraven höga, riktigt många får nej från oss och bara de bästa får vara med, säger François-Xavier Mauraisin.

”Skippar helt enkelt att laga mat efter jobbet och kommer förbi hos oss i stället”

International food festival var nyligen i Växjö och innan det i Malmö. När den kringresande marknaden står i stadskärnorna i många mindre svenska städer ser de en tydlig trend bland besökarna. Matintresserade skippar att laga middag den veckan och testar på olika kök hos International Food festival.

— Vi ser att samma familjer, par och kompisgäng gärna kommer till oss och testar en eller två kök per kväll under tiden vi är i en stad. Så de skippar helt enkelt att laga mat efter jobbet och kommer förbi hos oss i stället för att äta lunch eller middag, säger François-Xavier Mauraisin på Geraud Markets Sweden AB.

”Vi ser att samma familjer, par och kompisgäng gärna kommer till oss och testar en eller två kök per kväll under tiden vi är i en stad”, säger François-Xavier Mauraisin på Geraud Markets Sweden AB.

I Bäckebol är de däremot inte mitt i en stadskärna – men mellan flera stora stadsdelar och orter som matfestivalen hoppas locka gäster från. Både de som bor i Hisings Backa, Hisings Kärra men även Tuve, Säve samt orter som Kungälv och stadsdelarna i Angered har närmare att besöka festivalen nu – än om den skulle stå mitt i centrala Göteborg.

— Förhoppningsvis får vi se många som bor i området komma förbi i alla fall en av dagarna för att testa på vårt fantastiska utbud av mat från hela världen. Vi har ju öppet från 11 så lunch kan man äta här och är det dålig väder flyttar vi in sittplatser i köpcentret så att man kan sitta och äta sin street food inomhus, säger François-Xavier Mauraisin.

Marknaden har utöver all färsklagad mat och street food även en hel del försäljning av matprodukter som godis, olivoljor, ostar och tilltugg av andra slag – så den som blir sugen på att köpa med sig en del internationell mat hem har den möjligheten.

Onsdag 26 april till lördag 29 april 2023 är festivalen vid Bäckebol Center och matstånden har öppet 11:00-19:00 under dessa dagar. För mer information kan ni kika in i deras Facebook-event.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: