Daniel Svensson: Det behövs inte populistiska åtgärder – det krävs ett reformpaket

I onsdags började sirenerna på leden utanför vår lägenheter avlösa varandra vid 22.30-tiden. När det inte upphörde, gick tankarna till en ny ”Vår Krog och bar”-skjutning. Inte lång tid därefter stod det klart att en polis var skjuten.

Jag bor i Lundby, ett väldigt heterogent område. Bostadsrätter, hyresrätter, radhus och villor. I lägenheternas trappuppgångar är som oftast anslagstavlorna prydda med namn ifrån olika delar av världen. På torget sitter unga och gamla, svarta och vita. Fem hållplatser ifrån Wieselgrensplatsen ligger Vårväderstorget, där en livlös kropp låg för några dagar sedan medan hans kollega frenetiskt pumpade med händerna på bröstkorgen.

I närheten av där Luna, 4, sprängdes i luften av en bilbomb. Där Yusuf, 8, dog efter att en handgranat slängdes in när han sov. Där ideella föreningar lämnas åt ditt öde om att ta tag i de samhällsproblem den svenska politiken genererat.

Det behövs inte en eller två populistiska åtgärder: Det krävs ett reformpaket.

De flesta politikerna är så alienerade från dessa parallellsamhällen att de inte överhuvudtaget förstår sig på dess uppbyggnad eller strukturer. Människor som kommer till detta landet ska få en chans att leva; inte bara överleva. Och då behöver det också skapas möjligheter samt krav.

”Ungdomar i tonåren ska inte kunna åka omkring på en moped och skjuta ner en jämnårig – och halva orten vet vem som gjort det, men vågar inte vittna av rädsla för att själva mördas.”

DANIEL SVENSSON

Personer ska inte kunna leva inom detta landets gränser i tiotals år utan att kunna språket, barn födda i Sverige ska inte komma till en förskoleklass utan att kunna ett ord svenska.

Ungdomar i tonåren ska inte kunna åka omkring på en moped och skjuta ner en jämnårig – och halva orten vet vem som gjort det, men vågar inte vittna av rädsla för att själva mördas.

Öppna upp sekretessen; låt skola, socialen och polisen kunna samarbeta tydligare och tidigare. Återta kontrollen över skolan, där vuxna är förebilder och lyssnas på (inte nödvändigtvis på grund av ålder, men på grund av kunskap och livserfarenhet). Obligatorisk förskola/dagbarnvårdare där barnen kommer i kontakt med det svenska språket. Slopa straffrabatten vid 21 års ålder. Insatserna ska börja väldigt tidigt, redan på lågstadiet där lärare idag kan peka ut vilka personer som är i riskzonen för att inom några år hålla en pistol i handen och avrätta en tidigare vän, klasskamrat eller urskillningslöst låta kulorna vina ut över det lokala torget.

Stoppa privatiseringarnas galenskap, slopa skolvalet. Kämpa mot marknadshyror och för ett starkare anställningsskydd. Hälsa på din granne, värna om lokalsamhället. Prata och handla, för hur vi än vänder på det; så vill vi alla ha trygghet. Utanför fönster hörs inte längre några sirener; den misstänkta mördaren har nyss gripits.

På bron över leden hänger en banderoll som är sprayad i svart: Vila i frid Andreas.

Jolin (som fått reda på vad som hänt) pekar mot bron och försöker visa sin lillasyster på 2 år. Men hon förstår såklart inte, utan springer leendes mot framtiden. Och det är någonstans där vi måste landa, att det som ligger framför fötterna är vackrare än den leran som trampats i när vi gått med förbundna ögon.

Daniel Svensson, Lundby-bo.
tips@helahisingen.se

LÄS MER: