Elton, 10, ska samla in pengar till barnen i Ukraina – ”Kände att vi också ville hjälpa till”

10-åriga Elton Perron ska tillsammans med sin klass hålla en bakförsäljning i Hisings Kärra. Alla pengarna ska gå till barn som drabbats av kriget i Ukraina.
— Vi tittade på ”Lilla Aktuellt skola” och kände att vi också ville hjälpa till och göra något, säger han.

Mer än tio miljoner människor har tvingats fly från sina hem sedan Rysslands invasion av Ukraina. Det är den snabbast växande flyktingkrisen i Europa sedan andra världskriget. Hjälporganisationer försöker få in stöd och pengar eftersom varje litet bidrag hjälper till.

”Varje gåva gör skillnad för sårbara familjer som befinner sig i en livsfarlig situation”, skriver UNHCR på sin hemsida.

En av de som vill samla in pengar är klass 4C på Klarebergsskolan i Hisings Kärra. Nu på fredag, mellan klockan 12.30-15.30, ska de hålla i en bakförsäljning. Barnen kommer att samlas vid stenskulpturerna utanför Ica.

— Vi kommer sälja bakverk, kolakakor, kladdkakemufffins och kokosbollar. Sedan har vi några i klassen som har egengjorda smycken. Pengarna går till organisationen Unicef som ger till de som behöver det i Ukraina, säger Elton Perron.

”Vi vill bidra med det lilla vi kan”

Klassen har tillsammans tittat på ”Lilla Aktuellt skola” som är SVT:s nyhetsprogram för barn, i vilket de går igenom veckans nyheter från Sverige och världen. Sedan har klassen diskuterat det som pågår.

— Det var en i klassen som kom med förslaget att vi också borde göra något för att hjälpa till. Vi tittade på ”Lilla Aktuellt skola” och såg att andra hade gjort insamlingar för att hjälpa till, så då ville vi också göra något, säger Elton Perron.

Pratar ni mycket om kriget i skolan?

— Det är nästan bara det som kommer i nyhetskanaler, så vi pratar om det och diskuterar. Eftersom regeringen skickar vapen, hjälmar och skyddsvästar till Ukraina, så vill vi försöka bidra med det vi kan, säger Elton Perron.

Bakar allting själva – donerar alla pengarna

Klassen ska baka samtliga bakelser själva.

— Läraren har hjälpt till med recepten men det är vi som bakar.

Alla pengarna i insamlingen ska sedan gå till de som tvingas på flykt på grund av den ryska invasionen av Ukraina.

— Främst är det för barnen. Föräldrarna och de gamla har det också svårt, men för barnen som får växa upp i den här miljön är det fruktansvärt.

Kakförsäljningen sker på fredag 25 mars från klockan 12.30 utanför Ica, i närheten av Klarebergsskolan i Hisings Kärra.

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se

LÄS MER: