Från Slätta Damm till Bravida Arena – nu ska Sebastian från Hönö slå sig in i BK Häcken: ”Ser fram mot att bli helt galen med fansen”

DET HÄR ÄR EN ANNONS

Skärgårdsresan från en av de mindre öarna till den största är vid sin ändhållplats. Sebastian Lagerlund har lirat boll sedan uppväxten på Hönö, genom tonåren på Slätta Damm – dit föräldrarna fick köra skytteltrafik efter klubbytet till BK Häcken – rakt in i A-laget. Nu vill 19-åringen med ett färskt ettårskontrakt visa att han hör hemma i Allsvenskan:
— De äldre spelarna ska kunna ställa krav på oss yngre. Vill man att det ska vara topp notch så måste det vara så att alla ger 110 procent i alla lägen, säger Sebastian.

Han har gjort den ”långa resan” i Häcken, via pojk- och juniorlagen upp till Allsvenskan. I höstas gjorde Sebastian Lagerlund allsvensk debut borta mot Örebro SK.
— Det var i slutminuterna av matchen. Jag värmde upp hur länge som helst och sedan sa de att jag skulle in. Jag fick bara röra bollen en gång under det inhoppet men det får man vara nöjd med, säger han med ett litet skratt.

Men det är en sådan boll-touch man aldrig glömmer, eller?
— Vi hade press på oss i matchen just då, det stod 2-1 i slutet och så det blev en lite av en ”läskig situation”. De hade vunnit bollen långt nere och slog upp den mot oss i försvaret och jag var felvänd…och så hade jag några gubbar i ryggen och skulle ta ner den och spela bort den, minns Sebastian och fortsätter:

— Man vill ju inte göra ett fel där, utan vill att första intrycket i hetluften som tränare, lagkamrater och fans får är att man sätter den så att säga, berättar han.

Och det gick bra. Sebastian spelade undan bollen, BK Häcken höll undan och vann matchen i den kyliga oktoberkvällen.

Fotbollen sitter i blodet: ”Krigat på och fått kämpa”

Nu har det gått några månader sedan han fick chansen som de flesta unga fotbollsspelare drömmer om. I januari presenterade bollklubben att man skrivit ettårskontrakt med den unga talangfulla mittbacken. Nu ska Sebastian, som tidigare spelat på många positioner försöka ta chansen i A-laget och Allsvenskan. Som liten testade han många lagsporter, men det var inget som fastnade riktigt som fotbollen.

I viss mån kan det ha spelat in att Sebastians pappa Mikael har spelat i elitfotboll, bland annat i IFK Norrköping.

— Även mamma Ulla-Karin har spelat fotboll så det sitter väl i blodet lite grann. Men jag är inte den spelare som fötts med talang utan har fått kriga på under hela min uppväxt och fått kämpa för att ta mig någonstans, säger han.

Är det värt det då?
— Hundra procent! Det har varit många uppoffringar och mycket slit men det har hela tiden varit min dröm. Det var en otrolig känsla när det blev klart att jag erbjöds A-lagskontraktet. Som en sten som släppte från bröstet, säger Sebastian som hade tränat mer och mer med A-laget under det senaste åren.

Beskriver sig som hårt arbetande, snabb och bra en mot en

Några direkta förebilder för sin spelstil har inte Sebastian, men vill ständigt lära sig att bli bättre. Något som gjort att han studerar hur de mest rutinerade killarna tänker nu när han officiellt är del av BK Häckens A-lag.

— Om man kollar på Friberg så tänker han mycket mer än mig ute på planen. Som yngre springer man en hel del i onödan och har inte samma spelförståelse, som de som varit med längre, berättar han.

BILJETTER: Här köper du biljett till BK Häckens hemmamatcher!

Friberg ja, det är naturligtvis 36-åriga Erik han talar om. BK Häckens kanske viktigaste spelare på senare år, som med stor rutin från spel i ett flertal olika ligor och klubbar utgör stommen i truppens mest rutinerade gäng.

— Alltså, det är inte så att man vill härma någon utan man kollar på vad de gör bra och försöker lära sig, säger Sebastian.

Hönö-grabben Sebastian Lagerlund ska snart flytta hemifrån – samt försöka ta en plats i BK Häckens A-lag.

”Hårt arbetande, snabb, stark och bra en mot en”, beskriver Sebastian Lagerlund sig själv som spelare. Och det märks att är ödmjuk, för Sebastian säger sig kunna förbättra det mesta i sitt spel och att han alltid fokuserar på att ge allt – i alla lägen.

— De äldre spelarna ska kunna ställa krav på oss yngre. Vill man att det ska vara topp notch så måste det vara så att alla ger 110 procent i alla lägen. Det är helt rätt att ha den attityden och det måste man klara av som yngre spelare som kommer in, säger han.

LÄS MER: Passionerade BK Häcken-profilen Rikard, 35, ses inte som “typisk supporter”: “Brinner mycket för normkritik”

Än så länge bor Sebastian kvar ute på Hönö, hemma hos familjen. Men nu har han körkort, vilket gör att pendlingen in till centrala Hisingen från skärgården är lättare och han har börjat fundera på att flytta inåt mot Hisingen. Han är oerhört tacksam mot föräldrarna för all hjälp han fått under alla år som Hönö-kille i BK Häcken.

— Utan dem hade jag aldrig fått chansen att få det här kontraktet så jag är väldigt tacksam mot dem, säger han.

”Ser fram emot att bli helt galen med fansen”

Utanför fotbollen spelar Sebastian gärna golf (och har har lägre handicap än pappa Mikael) samt avskyr att ha tråkigt. Något han ofta löser sig med en tripp till Torslanda.

— Ibland är man lite ”som en treåring”! Jag får panik av att bara sitta hemma och inte ha något att göra utan måste aktivera mig. Att sitta hemma utan att ha något att göra är bland det värsta jag vet, haha. Så då är det perfekt att åka hem till min flickvän Hilda och vara med henne, säger han.

”Mitt råd till mig själv som 14-åring hade varit att göra allt precis likadant som jag gjort nu. Jag ångrar ingenting. De uppoffringar jag gjort, som att avstå att vara ute sena nätter och att äta hälsosamt och annat har varit så värda det nu när jag fått chansen med A-laget.”

SEBASTIAN LAGERLUND OM RESAN TILL BK HÄCKENS A-LAG

Men nu blir det inte så mycket fritid när det ska kämpa i tuff konkurrens för att få speltid i Allsvenskan.

Ända sedan han kom till BK Häcken som 14-åring har Sebastian haft fullt fokus på att gå hela vägen till A-laget. Därmed är allvarets stund kommen:
— Mitt råd till mig själv som 14-åring hade varit att göra allt precis likadant som jag gjort nu. Jag ångrar ingenting. De uppoffringar jag gjort, som att avstå att vara ute sena nätter och att äta hälsosamt och annat har varit så värda det nu när jag fått chansen med A-laget, säger han.

Vi intervjuar Sebastian på Wieselgrensplatsen, mitt i BK Häcken-fansens epicentrum. Utanför supportrarnas stamkrog Whoopsi Daisy lutar han sig mot väggen och visualiserar vad omgivningen ska vänta sig av honom – när han väl får spela:
— De ska alltid kunna lita på mig! Jag är en hårt jobbande fotbollsspelare som kör fullt 90 plus tillägg. Och att jag kommer fira rejält när jag väl gör mål. Jag ser fram mot att bli helt galen med fansen, säger Sebastian Lagerlund.

BILJETTER: Här köper du biljett till BK Häckens hemmamatcher!

Redaktionen
annons@helahisingen.se

LÄS MER: