Passionerade BK Häcken-profilen Rikard, 35, ses inte som ”typisk supporter”: ”Brinner mycket för normkritik”

DET HÄR ÄR EN ANNONS

Rikard Isaksson, 35, nybliven styrelseledamot i supporterklubben Getingarna, vill skapa hajp kring BK Häckens damlag och jobba för att behålla den ”unika” stämningen på Bravida Arena. Han beskriver sig som hyfsat lågmäld, en person som upplevs vara ”trygg, lugn och snäll”:
— Jag följer Häcken slaviskt. Då blir det ofta att folk känner sig förvånade, för de tycker inte det passar in i min personlighet i övrigt, säger han.

Stenungsund-sonen Rikard Isaksson, 35, flyttade på grund av jobb till Hisingen 2008. Under uppväxten avskydde han fotboll och var ”helt inne i handbollssvängen”. När han såg fotboll på tv kunde han bli uttråkad av 0-0-matcher och föredrog handbollen med många mål och snabba omställningar:
— Men det var inte så att jag var någon handbollssupporter direkt. Jag spelade själv men när man bodde i Stenungsund var det inte så nära till bra handbollslag på toppnivå som nere i Göteborg, berättar han.

Men via en lägenhet i Brunnsbo och jobb inom funktionshinder i Säve började resan mot att bli en hängiven BK Häcken-supporter. Olika omständigheter i privatlivet gjorde så att han plötsligt stod med en stor lägenhet för sig själv i Biskopsgården. Då kom han på en lösning för att slippa ta en stor hyra på egen hand:
— Jag startade ett litet kollektiv. Två klasskamrater till mig flyttade in och de var bägge lite fotbollstokiga på olika vis, berättar Rikard, som nu hade börjat studera till socionom.

Den ena av dessa nya inneboende hade spelat mycket fotboll själv och den andra var något av en kalenderbitare. Så det blev mycket snack om fotboll i kollektivet. En januaridag fick trion för sig att de skulle gå och titta på någon av BK Häckens matcher.

— De var ju den lokala stoltheten här på Hisingen, tänkte vi. Så tog oss till Valhalla där Häcken spelade mot Helsingborg då och fick se Henke Larsson, som var en profil även för mig som inte gillade fotboll alls, säger Rikard om den förre landslagsprofilen, som var skåningarnas tränare vid tillfället.

Han minns även att ett gäng islänningar, tillresta vänner till dåvarande BK Häcken-spelaren Gunnar Heidar Thorvaldsson, var ett extra kul inslag under den träningsmatchen. En match som de gulsvarta förlorade med 1-2, men resultatet är inte vad de tre kompisarna från Biskopsgården minns i efterhand:

— Vi var lite ”busiga” och smugglade in en termos te, haha. Och då tyckte vi att Thorvaldsson var ”the shit” för han hade liksom en egen liten hejarklack med sig på plats den dagen…vilket är lite kul som minne i dag när man har en bättre bild av både supporterkulturen samt fotbollslaget, minns Rikard Isaksson om matchen och forwarden som aldrig riktigt fick det att lossna i BK Häcken.

Hade en negativ bild av supporterskap – tills han gick på Bravida Arena

Senare samma år var det dags för arenapremiär på Hisingen: Bravida Arena stod färdig som BK Häckens nya hemmaplan. Återigen stod Helsingborg för motståndet, men den här gången var det i allsvenskan. Nu gick kompistrion på matchen som skulle få dem att fastna för ”bollklubben”:

— Hela känslan med publiken på plats var så värmande, välkomnande och trevligt. Alltså jag hade en helt annan bild av supporterskapet, då jag har en del vänner som inte ens vågar gå ut på stan när Blåvitt spelar för att de känner sig oroliga för att det ska bli stök på stan då, säger Rikard och fortsätter:

— Men på Bravida var det något helt annorlunda. Här var känslan så familjär och det var så tydligt med klubbens HBTQ-tänk, att man var inkluderande. Och det var inga könsord, hatiska ramsor och sånt från läktaren, vilket kanske var lite den bilden man hade om att en fotbollsläktare skulle se ut så här var det en unik stämning, säger Rikard.

Rikard står på läktaren och hejar fram sitt älskade BK Häcken: ”Jag följer Häcken slaviskt”, säger han.

Har du samma bild av läktarkulturen även i dag?
— När de flesta stora lag kommer på besök, eller när man är på bortamatch, så upplever man ofta en klick som inte är särskilt respektfulla mot sin omgivning. Jag brukar säga att ”det spelar ingen roll vilken temperatur det är, utan det ska ändå stå där barbröstade”. För mig är det kanske inte de som jag skulle vilja hänga med, säger han och fördjupar sin tankegång:

— Jag följer Häcken slaviskt. Då blir det ofta att folk känner sig förvånade, för de tycker inte det passar in i min personlighet i övrigt. Jag är nog hyfsat lågmäld person till vardags. Många upplever mig som trygg och lugn och snäll, men det kanske inte är egenskaper som andra utanför fotbollsbubblan tror att en supporter ska ha, jag är ingen typisk fotbollssupporter i deras ögon, säger han.

Rikard berättar att han ofta får frågan ”Hur kommer det sig att du började kolla på Häcken då?” och att han då förklarar hur han tycker att upplevelsen kring BK Häcken skiljer sig från den kring många andra fotbollslag. På Häcken-matcher menar han att fokus är mot humor på läktarna och självironi i klackens ramsor, men nämner även att det arbete som klubben gör med sånt som matcharrangemang väger in:

— Det är till exempel väldigt barnvänligt på BK Häckens hemmamatcher. Klubben jobbar aktivt med att få dit familjer till matcherna och skapa en fin stämning för dem vilket verkligen märks tydligt för den som kommer utifrån.

Hyllar klubbchefens pub-besök hos supportrar i Degerfors

I år blir det åttonde året med säsongskort för Rikard. Yrkesmässigt har han bytt bana till att bli programmerare och på läktarna blev det efter ett par år på sittplats, mitt på långsidan, så att de tre vännerna rörde sig vidare till klacken.

På Sektion G har de hittat hem till en gemenskap som passar just dem.

— Vi kände väl att vi behövde en miljö där man kunde dela känslorna av folk runtomkring i klacken, vara en del av den gemenskap man har där och även att vi behövde dra vårt strå till stacken rent verbalt. Många vänner som kanske har varit lite aviga mot fotboll har följt med oss, för att de har sett att vi som går har så roligt. Det är som sagt en väldigt go energi och stämning på läktaren, säger han.

— Jag har ett par vänner som flyttat till Kvilleområdet, för att de älskar känslan kring BK Häcken. De har väl inte sagt det uttryckligen men det märks på dem att de har blivit så ”kära” i klubben och gemenskapen kring den att det är orsaken till varför de flyttat hit.

Vännerna Martin, Gustav och Rikard, här tillsammans med Rikards och Martins respektive Jessica och Stina i Degerfors i fjol.

Det allt mer intensiva engagemanget och de många bortaresorna på senare år har gjort att fler i omgivningen fått upp ögonen för Rikard på läktarna. Nu har han blivit invald i supporterklubben Getingarnas styrelse.

— Hade någon sagt det för tio år sedan så hade jag skakat på huvudet åt det. Men den resa vi gjort det senaste decenniet har varit fantastisk att vara med om. Klacken har vuxit en hel del de senaste åren och vi kan faktiskt tävla med en hel del besökande klubbars supportrar nu.

— Men det personliga med att vara en engagerad supporter är att man lär känna mycket människor och att man kan ha en dialog med BK Häcken på ett väldigt platt vis. Jag har jobbat som enhetschef och hade alltid devisen att vara ”i ögonhöjd” med personalen. Jag brinner mycket för normkritik och att vara inkluderande och har kommit in i supporterskapet med en normkritiskt öga, säger Rikard.

Menar du att BK Häcken har den förmågan, att vara ”i ögonhöjd” med supportrarna?
— Ja! Ett exempel från förra året är när vi var bland de få lyckligt lottade som fick tag i biljetter till Degerfors borta, under pandemin och restriktionerna som var då. Då satt vi på restaurang Bosna i Degerfors och laddade upp när Marcus Jodin och Anders Billström kom förbi, de satte sig bredvid oss och snackade som om vi var en del av teamet nästan. Det kändes som att vi blev sedda, vi uppskattade det väldigt mycket, säger Rikard.

— Jodin går ju runt på läktarna. Ibland står han i klacken, ibland går han runt med familjen på matcherna. Att göra det som klubbchef säger en del om vad BK Häcken är för en slags organisation, förklarar Rikard.

Hoppas behålla den goda läktarstämningen – i takt med att publiken växer

Rent fotbollsmässigt fastnade han för att BK Häcken stod för en attackfotboll när han började gå. Sedan dess har man bytt tränare och spelsätt ett flertal gånger – men oavsett vad 2022 kommer erbjuda sportsligt är Rikard hoppfull, på sitt eget vis:

— Jag var en av dem som tänkte att ”det här känns riktigt bra” inför förra säsongen. Men det var skadebekymmer som drog ner oss då, så i år är man lite mer försiktig för sina förhoppningar. Men jag är ganska mycket en positiv supporter, på något sätt får man upp hoppet varje försäsong ändå…men i år tänker jag att det inte att det handlar om att tävla om någon topp tre-placering, utan blir vi ett mittenlag kan man vara relativt nöjd, förklarar han.

BILJETTER: Här köper du biljett till BK Häckens hemmamatcher!

Och på läktarna hoppas han att BK Häcken ska fortsätta att vara det han beskriver som ”något unikt” i svensk fotboll.

— I takt med att publiken växer gäller det ju för oss att jobba aktivt med att behålla vår goda stämning. Som supporter tycker jag det är viktigt att öppna munnen om det sker något som inte är ok. Jag minns exempelvis när en person kastade in en petflaska från klacken mot planen och hur den personen blev rejält utbuad av hela Sektion G och fördes ut av en vakt. Det kändes väldigt bra, att vi supportar som ett kollektiv kan markera mot sånt som går över gränsen, säger Rikard.

— I dag när jag går till arenan känner jag igen närmare 50 procent av sektion G, det är människor jag även kan känna igen på stan så vi är inte riktigt där än där vi blir en anonym massa vilket är till vår fördel. Jag tror det handlar mycket om att trycka på det som Häcken gjort kring klubben. Som med regnbågsbindlarna och budskap på sidan av arenan och det är sånt som är viktigt för mig, att alla ska känna sig inkluderade. Jag har aldrig hört någon kalla någon glåpord relaterat till sexualitet eller rasism kring BK Häcken och det känns väldigt bra, säger han.

Förhoppningen: Dra igång resor till damlagets bortamatcher

Som engagerad i supporterklubben Getingarna vill han nu även vara med och jobba för att locka fler till damernas matcher. Han tycker det har hjälpt att laget spelade i Champions League under den gångna säsongen – men tror även att det finns många fler som skulle bli bitna om de väl tog sig till Bravida Arena.

— Nu har vi ju tappat en del stjärnor i laget, men känslan är att det här damlaget ger en väldigt bra effekt för oss som klubb och men även för damfotbollen generellt på Hisingen. Dessutom har det varit go stämning på damernas matcher, säger han.

Socionomen som blev programmerare ses sällan som den ”typiska supportern”: ”Jag är nog hyfsat lågmäld person”, säger Rikard.

Rikard tror att det handlar om att locka en ny publik till Bravida Arena. Han vill nå ut till många som ännu inte hittat sitt fotbollsengagemang – men är nyfikna.

— Det finns en klick på Hisingen som är mer intresserade av damlaget, så nu gäller det att vi lockar fram dem och får dem att komma och testa på hur det är att komma på en live-match. För aktiviteten fotboll i sig fyller inget större syfte om vi supportrar inte är där och samlas kring laget och fyller det hela med mening, säger Rikard.

Men det är inte bara hemmamatcher som är viktiga – utan Rikard har högre förhoppningar:

— En viktig fråga framåt för både mig och Getingarna blir både att locka publik till hemmamatcherna men förhoppningsvis även att få igång bortaresor till damernas matcher, det hade varit väldigt kul. Så är man nyfiken på det bör man gå in på vår hemsida kan man få kontakt med oss, säger Rikard Isaksson.

BILJETTER: Här köper du biljett till BK Häckens hemmamatcher!

Redaktionen
annons@helahisingen.se

LÄS MER: