Tidsplanen klar: Då flyttar Hisingspolisen från Kville till Backa – till nya polishuset

Nu startar byggandet av det nya polishuset längs med E6 och tidsplanen är bestämd. Polishuset ska bli 9 000 kvadratmeter stort och fyra våningar högt.
— Castellum är väldigt stolta över att få förtroendet att uppföra en komplex byggnad till Polismyndigheten och lokalpolisområde Storgöteborg Hisingen, säger Mariette Hilmersson, region-vd på Castellum i ett pressmeddelande.

Sedan tidigare är det bestämt att polisen ska flytta från Lundby eftersom man växt ur sina nuvarande lokaler vid Vågmästareplatsen, något som Hela Hisingen skrivit om tidigare. I stället ska polisen ha sitt nya kontor på Exportgatan i Hisings Backa.

— Vårt nya kontor blir anpassat till vår verksamhet och ger oss bättre möjlighet att fortsätta utvecklas och växa. Vi ser fram emot att flytta till nya, moderna lokaler, sa Pål Sjölander, chef på Polisens lokalförsörjningsgrupp till Fastighetssverige i samband med den expansionen.

Visionsbild för nytt polishus vid Exportgatan i Backa. Bild: Arkitektbyrån Design.

Planerad inflyttning 2025 – ”Är väldigt stolta”

Och nu börjar byggandet av det 9 000 kvadratmeter stora polishuset som omfattar fyra våningar samt en teknikvåning och ett underjordiskt garage. Polishuset planeras vara arbetsplats åt cirka 250 poliser och ska även innehålla utryckningsverksamhet, arrest och besöksmottagning.

Fastighetsjätten Castellum beskriver platsen som ”ändamålsenliga lokaler på platsen där Göteborgs-Postens gamla tryckeri en gång låg”.

Den förväntade inflyttningen beräknas nu ske under andra kvartalet 2025. Det innebär att polisen flyttar från Kville till Hisings Backa samtidigt som de första verksamheterna vid Backaplan flyttar till de kvarter som nu byggs längs med Lundbyleden.

— Castellum är väldigt stolta över att få förtroendet att uppföra en komplex byggnad till Polismyndigheten och lokalpolisområde Storgöteborg Hisingen. Vi ser fram emot att 2025 få lämna över en toppmodern fastighet, som kommer hjälpa myndighetens dagliga och mycket viktiga arbete, säger Mariette Hilmersson, region-vd på Castellum i ett pressmeddelande.

Här ska polishuset ligga vid Tingstadsmotet i anslutning till E6:an. Foto: Göteborgs stad.
Hisingens nya polishus: Fyra våningar och underjordiskt garage. Foto: Arkitektbyrån Design

Värde på 445 miljoner under åren som polismyndigheterna hyr lokalen

Samtidigt ska den busshållplats som ligger närmast det planerade polishuset att flyttas närmare fastigheten. En ny gångväg kommer också att byggas på platsen.

Under samrådet kom viss kritik mot flyttandet av polishuset från Vågmästareplatsen i Kville till Hisings Backa – men polisen såg flera fördelar med den nya platsen.

— Just nu ser det ut som att vi hamnar i ett industriområde men det är nära bebyggelse och det kommer att hända saker även i det område. Göteborg växer hela tiden. Det är prio på att snabbt kunna nå hela ön. Vi jobbar med utryckningsverksamhet så det är viktigt att ligga där vi verkligen kan nå ut snabbt så att allmänheten kan få hjälp, har Jörgen Thorén, lokalpolisområdeschef på Hisingen tidigare sagt till Göteborgdirekt.

Det kontrakt som skrivs mellan polismyndigheten och Castellum har ett hyresvärde på 445 miljoner kronor och löper under 15 år.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: