NYA BILDERNA: Så ska nya SUPERBADET i Frihamnen se ut *Dykpool *Rutschkana *Soldäck *Säl-skydd

Jubileumsparkens nya superhamnbad kommer att ha bassänger med salt- och sötvatten för den som vill bada, simma, hoppa och dyka. Dessutom planeras platser för att sola, hänga eller ta en promenad på.
— Men, den här konstruktionen och de tekniska lösningarna med saltvatten från älven och naturlig rening är vi hittills ensamma om, säger Amelie Sandow hos park- och naturförvaltningen.

Lagom till Göteborgs försenade 400-årsfirande i juni 2023 ska det nya hamnbadet vid Kvillepiren i Frihamnen äntligen att stå klart. Badanläggningen planeras att bestå av en längre bassäng för simträning, en badbassäng (nuvarande ”Allmänna badet”, i folkmun ”Pöl harbour”) med en rutschkana, en rund hopp- och dykbassäng och en yta med duschar och soldäck, berättar Göteborgs Stad i ett pressmeddelande.

Omkring bassängerna kommer det att finnas trädäck att promenera på och bryggor som knyter samman badet med Jubileumsparken på land. I sim- samt i hopp- och dykbassängen kommer det att vara saltvatten som pumpas upp från saltvattenkilen i Göta älv.

Superbadet! Så här ska hela badområdet i Frihamnens nya bad vid Jubileumsparken att se ut när det är klart. Foto: GÖTEBORGS STAD

”Cirkulerande sötvatten” och skydd mot sälar

I badbassängen planeras cirkulerande sötvatten som renas med hjälp av en filterbädd av sand och grus på land.

— I ”Allmänna badet”, och även i den tillfälliga bassängen ”Lilla Salt”, har vi sedan 2015 testat olika lösningar för att kunna använda saltvattnet i älven och naturlig rening av sötvatten. Det har gjort det möjligt att erbjuda både söt- och saltvattenbad och därmed bad året om, förklarar projektledare Amelie Sandow hos park- och naturförvaltningen.

LÄS MER: Efter alla turer: Superbadet i Frihamnen blir av – göteborgarnas favorit fyrdubblas i storlek!

De nya bassängerna byggs på pontoner som just nu tillverkas hos en underleverantör på östkusten. Omkring årsskiftet kommer de att bogseras med pråm till Göteborg och Jubileumsparken. Därefter fortsätter bygget på plats i Frihamnen. Det kommer inte att finnas en botten i de nya bassängerna men av säkerhetsskäl kommer det att finnas nät.– Det är för att den som badar inte ska kunna simma ut i älven och för att sälar inte ska kunna simma in i bassängerna, säger Amelie Sandow.

Simbassängen i Frihamnens nya bad. Foto: GÖTEBORGS STAD

Badet får kapacitet för 500 personer

Cirka 500 personer kommer att kunna vistas samtidigt på badanläggningen, som kommer att vara bemannad med badvärdar från föreningen Passalen. De ansvarar sedan tidigare för alla aktiviteter i Jubileumsparken, på land såväl som på vattnet, genom ett samverkansavtal med Göteborgs Stad, skriver staden i pressmeddelandet.

En rund hopp och dyk-pool planeras, för lite mer aktiva badgäster… Foto: GÖTEBORGS STAD

Göteborg är inte ensam om att ha ett hamnbad. Det finns även i Oslo, Köpenhamn och Helsingfors:
— Men, den här konstruktionen och de tekniska lösningarna med saltvatten från älven och naturlig rening är vi hittills ensamma om, säger Amelie Sandow.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: