Häcken-supportern Teysir, 33, vill bli Feministernas nya partiledare – attackerades med kniv i hemmet

Mordhot, knivattack i hemmet, bajs i brevlådan, rasistiska glåpord och spottloskor på torgmöten. Teysir Subhi, 33, har varit med om många av politikens värsta avigsidor – men väljer nu att kandidera till partiledare för sitt Feministiskt Initiativ.
— Under valrörelsen blev jag spottad på och kallad för rasistiska tillmälen framför min då fyraåriga son mitt på ljusa dagen, säger hon.

Feminististiskt Initiativ väljer ny partiledare under sin kongress 26-28 mars 2021. På partiets första digitala kongress – på grund av den pågående pandemin – kan Sveriges andra nationella partiledare från Hisingen väljas.
Först ut blev som bekant den tidigare Hisingsbon Nooshi Dadgostar som i höstas valdes till ordförande för Vänsterpartiet.
— Jag tycker hon är cool, säger Teysir Subhi, 33, från Brämaregården i Lundby – som nu kandiderar till att ta över Feministiskt Initiativ (Fi).

Själv hade hon inte för avsikt att kandidera till partiledare, påpekar hon som ju är brukligt i dessa sammanhang. Men som profilerad medlem i sitt parti i Göteborg, ofta delaktig i allt från tv-studios till de lokala tidningarnas debattsidor – blev trycket till sist för stort från vänner och partikamrater:
— Jag ogillar egentligen partipolitik och att vara politiker men drivs av samhällsförändring. När jag till slut fick frågan av ett stort antal personer som ville nominera mig så kände jag något rätt kanske jag ändå har gjort och valde att tacka ja till kandidaturen, säger Teysir Subhi, som är lärare och mediepedagog inom den kommunala skolan i Göteborg.

Hjärtefrågor: Skolan, vården, trygga bostäder och antirasism

En skolform som hon själv har gått i, när hon växte upp i Hisings Backa. Då blev det låg- och mellanstadieår i den numer nedlagda Bäckebolsskolan och senare högstadiet på Skälltorpsskolan vid Selma Lagerlöfs torg. De åren -inom den kommunala skolan – var hennes första kontakter med utbildningsväsendet och har påverkat att hon i dag har tydliga åsikter om hur skolan borde förändras. Teysir Subhi vill se ett återförstatligande av skolan och att det fria skolvalet ska stoppas. Ämnen som blivit hennes hjärtefrågor inom politiken:
— Jag arbetar som högstadielärare och hade turen att gå i en fantastisk kommunal skola i Backa där jag tidigt insåg att den bästa skolan är den som ger alla elever lika förutsättningar – oavsett vilken bakgrund de har.

Kandidaten Teysir Subhi från Hisingen ställer upp i valet till partiledare för Fi.

— Som barn till föräldrar som inte var akademiker upplevde jag att jag trots detta hade samma förutsättningar att klara skolan som andra elever. Ett välmående samhälle tar barn på allvar genom att göra dem delaktiga och ge dem inflytande. Jag är superglad att barnkonventionen blev lag förra året och förra året föreslog vi i en motion till kommunfullmäktige tillsammans med MP och V att man ska införa barnrättsombud i Göteborg, säger Teysir Subhi till HelaHisingen.se.

Hon brinner även starkt för vården och äldreomsorgen – yrken som är kvinnodominerade:
— Det är ingen slump att det alltid är de mansdominerade yrkena som också har bäst villkor medan kvinnodominerade yrken som inom äldreomsorgen och andra arbeten inom exempelvis Kommunal ständigt missgynnas.

Som tredje hjärtefråga listar hon ”Rätten till en trygg bostad” och antirasism – ämnen som hänger ihop, enligt Tess. Eller rättare sagt, rasism är något som hänger ihop med alla ämnen som hon ser det:
— Först och främst så måste vi stoppa marknadshyrorna som riskerar att införas den 1 juli i år men också de renovräkningar som vi har sett framförallt i Biskopsgården. Risken är att familjer i framförallt missgynnade områden tvingas till trångboddhet eller att de tvingas bort från sina lägenheter.
— Sverige genomsyras fortfarande av strukturell rasism. Den genomsyrar vården, skolan, arbetsmarknaden, bostadsmarknaden och våra olika etablissemang. Ett välmående samhälle tar hand om alla sina invånare. Det ska vara en självklarhet att vara antirasist och inte bara mot rasism.

Opinionsbildat i 15 år: ”Började med streetbasketplanen på Heden”

Teysir Subhi har varit en opinionsbildare i mer än 15 års tid. Men hennes genombrott som något av en lokal medieprofil var när hon var av de drivande ungdomarna bakom idén att bygga en streetbasketboll-plan på centrala Heden mitt i Göteborg, i början av 2000-talet. En vision som gick i uppfyllelse:
— Det var en rejäl kick att se min vision uppfyllas och att få se det förvandlas till en plats där människor från hela Göteborg samlas för att spela streetbasket tillsammans. Och ja, jag är fortfarande grym på basket även om jag numera mest följer BK Häcken när det kommer till sport.

Aktivisten Teysir Subhi har varit opinionsbildare i mer än 15 år.

Vad fick dig att söka dig till partipolitiken?
— Jag blev övertygad av Fi’s förra partiledare Victoria Kawesa. Jag har stor respekt för henne och hade det inte varit för att hon var så övertygande så hade jag nog fortsatt att dissa partipolitiken.

2006 var hon även juridiskt ombud och talesperson åt åtta flyktingar från Darfur, Sudan efter folkmordet där över 300 000 människor mördades på bara tre år:
— De hungerstrejkade på Gustav Adolfs torg i 19 dagar och det resulterade i att vi vann kampen och man ändrade praxis från avslag till flyktingstatus, berättar Teysir Subhi.

”Försökte bryta sig in med kniv”

Teysir har fått uppleva baksidan av att synas mycket på TV och vara i rampljuset. Även om majoriteten av reaktionerna är positiva så berättar hon om skrämmande incidenter, hotfulla rasister och rent våldsamma händelser. Det värsta hon blivit utsatt för är en knivattack när hon bodde hemma hos sin mamma:
— Någon försökte bryta sig in hemma hos min mamma – med kniv. Jag var 18 år gammal och hade medverkat i en politisk dokusåpa som hette Toppkandidaterna på SVT. Efter det gick jag inte ut på två månader och fick en egen kontaktperson hos polisen i Kville. Det tog ett bra tag att bli kvitt panikångesten och torgskräcken efter det, säger hon.

Men det har tyvärr blivit många incidenter genom åren. Att vara en mörkhyad kvinna i svensk politik har inneburit en hel del rätt brutala incidenter. Teysir listar några av de värsta händelserna:
— Bajs i brevlådan, mannen som försökte bryta sig in med kniv när jag bodde hemma och att se mina yngre syskon rädda för sitt liv, när jag under valrörelsen blev spottad på och kallad för rasistiska tillmälen framför min då fyraåriga son mitt på ljusa dan och att ingen människa gick fram och frågade hur jag mådde eller att de erbjöd sin hjälp.

Hur tänker du kring de upplevelserna, att de har påverkat sättet du tänker kring politiken i dag?
— Att man måste vara lite masochistiskt lagd om man väljer att vara politiker i offentligheten som svart kvinna.

Visioner för Sverige – samt för Hisingen

I Göteborg sitter Feministiskt Initiativ i fullmäktige, nu i opposition men under förra mandatperioden och perioden före det som del av det röd-grön-rosa-block som styrde staden. Teysir tycker att de åren har visat vad Fi:s roll i lokalpolitiken är:
— Fi har en både självklar men otroligt viktig del i Göteborg vilket vi även visat under våra två mandatperioder. Vi ser helheten helt enkelt men vi har också varit stenhårda på att bevaka och försvara våra invånares mänskliga rättigheter, det gör mig otroligt stolt.

Vad vill du driva för frågor om du blir partiledare?
— Pandemin har tydligt visat oss hur allt hänger ihop. Jag vill att vi från och med nu arbetar för en stark beredskap vilket innebär en stark välfärdsstat där vi satsar på skolan, vården och omsorgen, att vi arbetar för att stoppa de samhällsklyftor som växer i en raketfart och att vi tar klimathotet, den strukturella rasismen och de patriarkala strukturerna som fortfarande genomsyrar vårt samhälle på allvar. Jag vill ha en tydlig politik som är resultatinriktad.

Lokalt på Hisingen, där hon är uppvuxen och bor – nu i Kville – tycker hon att det finns en hel del att förbättra med. Backaplan exempelvis:
— Världens tråkigaste område, jag längtar tills det byggs om. Hoppas bara att de behåller den charmiga industriella känslan som jag tycker kännetecknar Hisingen. Jag tycker också att Hisingen är för mörkt och vill se mer belysning om kvällarna, tack. Och att vi borde satsa på fler gemensamma öppna ytor och parker. Jag önskar mig ett grönare och mer barnvänligt Hisingen, säger hon.

— Det jag älskar mest med Hisingen är människorna och maten. Vi är så sjukt vänliga och vi har en så grym mångfald när det gäller mat, speciellt runt Kville! Har aldrig träffat några goa gubbar på fastlandet. Och inget Hisingen utan Häcken såklart, säger Teysir.

Teysir Subhi i BK Häckens supportertröja i sina hemtrakter i Kville.

Passionerad BK Häcken-supporter

BK Häcken ja, det har blivit Teysir Subhis stora passion utanför politiken. Före pandemin slog till och publiken ”försvann” från läktarna kunde man oftast hitta henne längst fram i klacken på Rambersvallen (som fått sig ett reklamnamn nu för tiden) på Häckens matcher i herrallsvenskan:

— Det började med att min goda vän Masoud som är aktiv supporter kring Häcken tog med mig på en match! Jag verkligen förälskade mig i stämningen och hur familjärt det var! Sedan dess gick jag på nästan varje hemmamatch och hittas alltid i klacken längst fram.

Men även här får Teysir använda sina politiska debattkunskaper och erfarenhet från yrket inom skolan – då hennes son valt att heja på ett annat fotbollslag:
— Tyvärr så hejar sonen, sju år gammal, på Blåvitt. Mest för att jävlas med mig. Men det blir nog folk av honom så småningom, säger hon skämtsamt.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: