Nya V-ledaren Nooshi Dadgostar från Hisingen om uppväxen: ”Mina föräldrar hade inte en spänn”

Foto: SVT

Född i ett flyktingboende i Skåne och uppvuxen i Göteborgs centrum. Vid 13 års ålder flyttade Vänsterpartiets nya partiledare till Lundby på Hisingen.
— Mina föräldrar hade inte en spänn, säger hon i en intervju med GT.

En före detta Hisingsbo kommer – med all sannolikhet – att bli den första Hisingsfostrade partiledaren för ett av riksdagens partier, då Nooshi Dadgostar nominerats av partiets valberedning till posten som ny partiledare för Vänsterpartiet.

Föräldrarna kom till Sverige som politiska flyktingar från Iran och när Nooshi föddes 1985 bodde familjen på en flyktingförläggning i skånska Perstorp.

— Vi hade inte mycket pengar. Vi hade kanske fem möbler hemma och knappt råd att ringa utlandssamtal. Men det skilde sig mycket från hur det är för flyktingar i dag. Det var enklare då att få ett boende. Vi hade ett litet radhus med gräsmatta utanför. Jag gick i en väldigt bra förskola där mina föräldrar också kände sig involverade, berättar hon i en stor intervju i kvällstidningen GT.

Bodde i Lundby under tonåren

Efter en vända i Norrköping och landade familjen i Göteborg. Först i en lägenhet i Göteborgs centrum, för att sedan på grund av för höga hyror flytta till Lundby på Hisingen vid 13 års ålder. Där bodde hon under tonåren, fram tills flytten till Stockholm som vuxen. Hon engagerade sig i Ung Vänster västra Hisingen samtidigt gick hon kvar i skolan i stan och började på Montessoriskolan Centrum. En icke vinstdrivande friskola med elever från olika delar av Göteborg.

— Mina föräldrar hade inte en spänn. I skolan träffade jag alla möjliga elever. Vi möttes i samma skola, vi vars föräldrar inte hade så mycket pengar och de som hade rika föräldrar.

— Idag har en väldigt segregerad skola. Vi har privatiserat skolan på ett sätt som gör att vi går i olika skolor beroende på vilken bakgrund vi har. Det är jag bekymrad över, säger hon till GT.

I intervjun framkommer även att Nooshi egentligen heter något annat. På förskolan fick Mehrnosh Dadgostar smeknamnet Nooshi av en pedagog – och det fastnade. Sedan dess använder alla smeknamnet som blivit hennes ”riktiga namn”, förutom en morbror som håller fast vid Mehrnosh.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: