Här är höstens populäraste bilmodell i Sverige

Hisingens bilstolthet Volvo cars fortsätter dominera marknaden hos köpare av nya bilar. I november ökade försäljningen med 10 procent jämfört med motsvarande månad i fjol.

Allt är som vanligt: Volvo är Sveriges populäraste (nya) bil! När branschorganisationen Bil Sweden i början av december presenterade registreringssiffrorna för personbilar i Sverige för november månad fortsatte Volvo Cars att vara marknadsledare. Antalet nyregistrerade bilar landade på 5 435. Populäraste bilmodellen i landet var Volvo V60.

Fler väljer laddhybrid

– Det är fantastiskt att återigen få ett kvitto på hur omtyckt V60 är, månad efter månad. Den är en mångsidig bil som träffar helt rätt bland svenska bilköpare, både på privatmarknaden och bland företagskunder. Vi vet sedan tidigare att våra kunder uppskattar att V60 finns med många motoralternativ, och det är extra roligt att allt fler nu väljer laddhybridutförandet, säger Fredrik Isakson, försäljningsdirektör på Volvo Car Sverige i ett pressmeddelande.

Nya Volvo V60 Cross Country T5 och New Volvo V60 T8. Foto: Volvo Cars.

Volvos bilförsäljning i november 2019 ökade med 10 procent jämfört med samma månad 2018. Men den ökande försäljningen är inte bara något Volvo Cars ser, utan följer Bil Swedens höjda nybilsprognos för 2019. Prognosen har gått upp från 335 000 sålda nya bilar till 345 000. I oktober nyregistrerades 1 878 bilar av modellen Volvo S/V60. I november 2019 registrerades 1 945 Volvo S/V60 – siffror som befäster modellen som Sveriges mest populära bil i höst. 

Topp 25 modeller. Nyregistreringar av bilar i november. (Marknadsandel i procent).

Ny EU-modell driver på försäljning

Efterfrågan har ökat inför införandet av den nya fordonsskatten som börjar gälla 2020 när mätcykeln WLTP införs i Bonus Malus-systemet.

WLTP är den nya metoden inom EU som kommer användas för att mäta bränsleförbrukningen och koldioxidutsläppen för nya personbilar, bussar under fem ton och lättare lastbilar. Förändringen innebär att många fordons angivna koldioxidutsläpp stiger med 20–25 procent, vilket leder till att bilägare åker på hårdare beskattning på dessa fordon.

Fakta: Volvo Cars

Huvudkontor: Torslanda, Göteborg. Här ligger även Volvo Cars produktutvecklings-, marknadsförings- och administrationsavdelningar. Volvo Cars kinesiska huvudkontor ligger i Shanghai.
Fabriker: Huvudsakliga bilfabriker finns i Göteborg, Gent (Belgien), South Carolina (USA) och Chengdu och Daqing (Kina), medan motorerna tillverkas i Skövde och Zhangjiakou (Kina) och karosskomponenter i Olofström.
Grundades: 1927.
Försäljning: 642 253 bilar i över 100 länder 2018.
Ägare: Volvo Cars ägs sedan 2010 av kinesiska Zhejiang Geely Holding.
Anställda: 2018 hade Volvo Car Group i genomsnitt 43 000 (39 500) heltidsanställda medarbetare.