Här äter du Hisingens mest prisvärda julbord – där ”alla” känner igen köttbullarna (och barn äter från 39 kronor)!

JULKALENDERN 2022: LUCKA 1

Det finns få saker som skriker ”uppladdning för julen” som ett traditionellt julbord. Men i takt med inflationen och den allmänna rusningen i höjden på matvarupriser är traditionen ingen självklarhet för de familjer vars ekonomiska marginaler minskar. Därför är julbordet hos IKEA Bäckebol ett både prisvärt och trevligt alternativ – som håller förvånansvärt hög standard, tycker HelaHisingen.se efter ett besök på möbeljättens julbuffé.

Om du söker efter ”fine dining” kan du sluta läsa den här recensionen här och nu. För den som besöker matsalen hos IKEA Bäckebol får en upplevelse närmare en bamba än finkrogarna längs norra Älvstranden. Här är det kö till kassan, kö till dryckesmaskinerna och ibland även kö till att få ett ledigt bord som är standard. Men å andra sidan är det ingen större skillnad än de köer som bildas framför julbufféerna på finkrogar heller, så egentligen är skillnaden framför allt den att inredning och möblemang saknar den atmosfär som dyrare alternativ på området erbjuder.

Vi gör vårt besök hos IKEA Bäckebols julbord under premiärhelgen, för att se hur väl upplevelsen står sig på andra sidan pandemin och blir glatt överraskade av det kallskurna utbudet som av priset. Ja, vi återkommer till det där med priset för att det går inte att bortse från att om man är medlem i IKEA-klubben ”IKEA Family” så kostar Julbordet endast 199 kronor, eller makalösa 39 kronor för barn upp till 12 år. Ordinarie pris ligger på 299 kronor.

Kallskuret, sillar och röror håller alla hög klass – trots priset på julbordet hos IKEA. Foto: HELAHISINGEN.SE

Det kan jämföras med att vi hittar julbord på Hisingen under december månad för priser mellan 450 kronor till omkring 750 kronor. Utan några rabatter. Alltså i vissa fall mer än tre gånger priset än för det billigare IKEA-alternativet.

Men är det ett julbord som håller någon acceptabel nivå, då, med tanke på priset? Ja, det är helt klart ”bang for the buck”, får man konstatera. För även om det inte är några handrullade köttbullar, det kan emellanåt vara lite ”fajt” om de sista Jansson-portionerna eller prinskorvarna och nämnda atmosfär i ett möbelvaruhus kanske inte riktigt kan konkurrera med upplevelsen hos många bättre restauranger – så är det ett prisvärt lunch-julbordsalternativ inte minst för barnfamiljer och pensionärer.

Så hur står sig maten på IKEA Bäckebols julbord?

Ok, nog med prisjämförelser. Låt oss fokusera på det viktiga kring ett julbord: Hur står sig maten då? Kort sagt: Riktigt bra, faktiskt! När vi börjar vår julbordsupplevelse i Bäckebol är det med en tallrik kallskuret, exempelvis sill och lax. HelaHisingens testpanel blir vi glatt överraskade, om och om igen. Riktigt gott mörkt bake off-bröd (dock inte vört), senapssill, gravad lax med hovmästarsås och kall julskinka i tunna skivor med flera senapsalternativ sticker ut för oss i positiv bemärkelse.

I princip allt av ”förrätterna”, eller det kallskurna, skulle platsa på de flesta lyxigare julbord. Faktum är att standarden hos IKEA Bäckebol slår en del dyrare bufféer vi besökt på senare år. Gubbröran är helt ok, fyra sill-alternativ är väl kanske i underkant för ett julbord – men de många vegetariska och veganska alternativen imponerar å andra sidan.

Rödbetssalladen däremot kändes lite trött och smaklös.

Julbordet, inklusive kö till kassan, är separerat från den övriga restaurangen så man behöver inte köa med alla gäster. Foto: HELAHISINGEN

Men på det stora hela är det en god gravad lax (som de som är vana IKEA-besökare säkert känner igen från deras restaurang), riktigt bra julskinka av den kallskurna sorten, vettigt kokt potatis, väldigt gott mörkt bröd och smakrika sillar, om än lite få. Påfyllningen av ”förrrätterna” är tät och ständigt står det personal ute vid julbordet och håller koll på vad som behöver fyllas på härnäst. Så även när strömmen av gäster är som mest intensiv finns det förhållandevis välfyllda fat med sill och lax att hämta från.

Så rör vi oss över mot de varma rätterna. Vi äter köttbullarna (som alla med rutin från IKEA:s restaurang har ett förhållande till) och får väl inga större wow-känslor, men tycker samtidigt att deras Janssons frestelse, prinskorvar och brunkål höll alla hög standard. Men bredden på varmrätter är inte så stor, vi hade exempelvis velat se glöggkokta revben eller ugnsbakad kalkon som komplement till det varma, när man nu valt att placeras julskinkan bland det kallskurna.

Ett budget-julbord som är riktigt bra

Vad tar vi då med oss från varmrätterna? Jo, i första hand vilka goda priskorvar och vilken bra Janssons frestelse som erbjuds. Det finns vissa som säkert anser att Jansson-receptet skulle behöva öka upp mängden ansjovis, men vi som föredrar en subtil smak av fisk i bakgrunden av vår Jansson tycker att de fått till denna julklassiker perfekt.

Efterrätterna är det lite sparsamt med, här erbjuds fina röda äpplen, pepparkakor, en ostkaka och så en ris à la Malta – så rätt basalt, men helt ok. När vi väger ihop helheten är ändå upplevelsen av IKEA Bäckebols julbord bra, riktigt bra dessutom. Särskilt när vi diskuterar priset och maten i förhållande till vad vi fått på mycket dyrare julbord i ”finare” sammanhang.

Det är även värt det förhållandevis lilla bekymret att gå med i IKEA Family för att pressa ner priset per vuxen person till 199 kronor. Och att man får en buffé för sitt barn (upp till 12 år) för otroliga 39 kronor gör ju att alla barnfamiljer kan äta här till ett fullt rimligt pris. Är det en slags lockvara för att få oss att ägna tid och pengar i möbelvaruhuset? Visst är det så. Men ingen tvingar dig att släpa hem Billys bokhylla efter julbordet, trots allt.

Vi tjatar sällan så mycket om pris i recensioner som den här gången, men i en tid där inflationen är rekordhög och där en del julbord börjar närma sig tusenlappen för en vuxen så är detta prisvärt så in i bomben. Förutsatt att du inte ”råkar” köpa med dig en säng eller ett fullutrustat kök från varuhuset när den där julbordsfrossan är över.

Och ja, i en optimal värld skulle vi bara besöka lokala verksamheters event för att stötta dessa före stora internationella jättar likt IKEA. Men när priserna på mat skjutit i höjden som de gjort under 2022 är vi även medvetna om att många inte har råd att unna sig på samma sätt som under tidigare år. Men vill man ändå få ett julbord, men till en bråkdel av priset är IKEA Bäckebols alternativ verkligen prisvärt. Om du kan leva med att käka julbord i en bamba-miljö.

BETYG: IKEA BÄCKEBOLS JULBORD

PRISVÄRT: 10 av 10 hamnkranar
ATMOSFÄR: 5 av 10 hamnkranar
DRYCK: 5 av 10 hamnkranar
MAT: 7 av 10 hamnkranar
SERVICE: 8 av 10 hamnkranar
TOTAL: 35 av 50 hamnkranar

Redaktionen
tips@helahisngen.se

LÄS MER: