Här byggs arenan som kommer slå alla tiders publikrekord för fotboll i Torslanda

Här byggs läktarna som ska slå alla tiders publikrekord för fotbollen i Torslanda. 23 augusti 2023 sätts det nya rekordet för stadsdelen – nu är bara frågan hur hög publiksiffran på Svenska Cupen-matchen mellan IK Zentih och IFK Göteborg blir.
— Bortastå, för Blåvitt supportrar, finns det mest plats kvar på. Vi har sålt knappt 500 där och har plats för 2000. Så just nu är Zenith-supportrar i klar majoritet, trots att vi byggt en jättestor sektion för Blåvitt-supportrarna, säger IK Zentihs Stefan Mattsson.

I förra veckan hade IK Zenith sålt drygt 3 000 biljetter till sin tillfälligt utökade hemmaarena med plats för 5 317. Det innebär att det blir nytt publikrekord för fotboll i Torslanda då det tidigare rekordet som innehas av Torslanda IK redan är passerat. Det sattes 2002 när 2 375 personer kom för att se sitt lokala lag möta Gais på Torslandavallen.

Nu blir det däremot Torslanda IK:s lokalrivalerna i Björlanda som kommer inneha det nya rekordet som kan landa på runt eller över 5000 personer.

— Föreningen hoppas naturligtvis på fullsatt och en publikfest som Torslanda . Långsidorna är fullsatta. Vi har nu bara plats på kortsidorna. Bortastå, för Blåvitt supportrar, finns det mest plats kvar på. Vi har sålt knappt 500 där och har plats för 2000. Så just nu är Zenith-supportrar i klar majoritet, trots att vi byggt en jättestor sektion för Blåvitt-supportrarna. Så vi får se om de kan kraftsamla och komma och överrösta våra supportrar. Jag vet att våra Green Guys jobbar hårt med tillverkning av flaggor just nu, säger Stefan Mattsson som är arrangemangsansvarig hos IK Zenith.

Storpublik väntas när IFK Göteborg lottats mot IK Zenith i Svenska Cupen för herrfotboll. Foto: 257 ARENA

Han räknar dock inte in att ”en och annan” som köpt biljett till långsidorna kan vara Blåvitt-supporter, men det är en go passning till storklubben i stan och dess supportrar som normalt vallfärdar till Gamla Ullevi för att se sitt lag lira i allsvenskan. Den här matchen i Svenska Cupen blir dock en happening långt ifrån den allsvenska verkligheten:

— Allt är ståplats. På vår lite speciella sektion G är det ok att ta med sig en egen campingstol. Man får då sitta lite lågt på konstgräset och titta genom staketet. Trots detta är, enligt mig, en av arenans bästa sektioner då det kommer att vara gott om plats och man har som sagt möjlighet att sitta ner, säger Stefan Mattsson.

Men den sektionen är redan fullsatt.

Hur har det varit att organisera en så här stor publikfest för er?
— Rent organisatoriskt har det varit en jätteutmaning. Vi har utgått från den lilla grupp personer som brukar sköta våra A-lags matcher som brukar ha drygt 100 personer i publik. Vi är ett gäng där som sköter resultattavlan, tar emot entré-avgifter och kokar korv. Runt åtta funktionärer plus bollkallar brukar vi vara på en match. Vi har nu snabbt växlat upp till en arrangemangsgrupp på 13 personer och under matchen kommer vi att vara 150 funktionärer på plats. Mestadels ideella krafter från våra ungdomslag men toppat med ett gäng professionella som arbetar som säkerhetskoordinator, publikvärdar, ordningsvakter, matchdelegat med mera. Sen har vi ju också fått anlita leverantörer av provisoriska läktare, toaletter, ljudanläggningar, belysningsmaster, cykelstaket för publikfållor, skylttillverkning, grillar, bord, tält, containrar mm. Vi kommer bla. fixa, vad vi tror, Sveriges största bevakade cykelparkering, säger Stefan Mattsson.

Och hur förbereder ni er rent sportsligt för en match mot ett allsvenskt lag?
— Rent sportsligt så är nog sannolikheten för en vinst väldigt liten. Ett bottenlag från allsvenska bör nog slå ett bottenlag från division 2 i minst 9 fall av 10. Men det är bara en match. Allt kan hända, och bollen är rund. Vi vann ju mot Oddevold som leder Ettan södra och som troligtvis kommer spela i Superettan nästa år. Vi hoppas att de kommer med sitt bästa lag, säger Mattsson.

Bygget av den tillfälliga arenan pågår i fyra dygn och det tar två dagar att riva de tillfälliga läktarna. Foto: 257 ARENA

Oviss Europalottning för Häcken ”tvingade” matchen ut till Björlanda

Blåvitt ville först, efter att lagen hade lottats mot varann i Svenska Cupen, att matchen skulle spelas på Bravida Arena. Problemet var att man länge inte visste om arenan skulle vara ledig eller ej på matchdagen 23 augusti. Det kunde bli så att BK Häcken lottades att spela i Europakvalet samma datum och besked skulle komma för tätt inpå, så IK Zenith tog beslutet att spela matchen i Björlanda på sin vanliga hemmaarena – som förstärkts med tillfälliga läkate.

— Det var ju också så att alla faktiskt ville ha matchen på Hovgårdsvallen, men det fanns mycket oro kring att vi inte skulle klara av att ro ett sådant jättearrangemang i hamn. Till slut blev styrelsen övertygad om att vi kunde fixa ett arrangemang på Hovgårdsvallen och så då att vi kör på Hovgårdsvallen. Några dagar senare skedde lottningen och den visade att Bravida inte blev garanterat ledig, så vi hade egentligen ingen  annat val än att köra på Hovgårdvallen. Vi tittade även på arenor som Ullevi, Ruddalen och Valhalla. Underlaget spelade inte in, säger Stefan Mattson, på tal om att Bravida Arena har plastgräs.

Lokala bolaget 257 Arena AB är de som sedan i fredags bygger den tillfälliga arenan på Hovgårdsvallen i Björlanda. Det är nära 10 000 enheter som skall sättas samman före onsdagens match så att två tillfälliga läktare ska kunna husera publikfesten. Detta tar bolagets personal cirka fyra dagar att bygga och sedan två till att riva.

— Som Göteborgare är det såklart alltid lite extra kul när vi får bygga läktare här på hemmaplan. Och att det blev just IFK Göteborg som står för motståndet är inte fy skam det heller. Vi håller tummarna för att det blir en toppendag vädermässigt och att nu så många som möjligt väljer att komma och titta, säger Alexander Dettner hos 257 Arena AB.

Läktarbygget vid Hovgårdsvallen i Björlanda började i fredags. Foto: 257 ARENA

Bolaget har en gedigen historia sedan 2009 och bygger upp läktare som bland annat varit på Ullevi flera gånger då det arrangerats ”Supermatchen” med internationella storlag som PSG, Manchester United och Real Madrid. Då har det byggts upp emot 18 000 platser fördelade på två kortsidoläktare om vardera cirka 9 000 platser – så den här gången blir det en mindre läktare i sammanhanget, även om det är en rekordmatch i Torslanda.

Men sedan vi genomförde intervjuerna ovan före helgen har en hel del blijetter sålts – så den som vill vara med på publikfesten på onsdag får sannolikt lägga på ett kol.

Fotnot: Torslanda IK har haft över 5000 i publik på en hemmamatch, även då mot Gais, fast vid det mötet (2003) spelades matchen inte i Torslanda utan på Rambergsvallen på centrala Hisingen.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: