Häcken-stjärnans liv blir reality-TV – berättar om kampen: ”Jag blir sårbar”

En tuff skada i februari förstörde fotbollssäsongen för BK Häckens anfallsstjärna Blair Turgott. I en unik ny You Tube-dokumentärserie får tittarna följa med på hans kamp för att komma tillbaka från korsbandsskadan – samt lära känna personen bakom fotbollsspelaren.
— Jag försöker verkligen vara öppenhjärtig och jag blir sårbar genom att göra den här serien så äkta som det går, säger Turgott till HelaHisingen.se.

Efter 23 matcher för Häcken under 2022 och med ett färskt SM-guld i fickan kom nyheten som en chock i februari. Häcken-anfallaren Blair Turgott hade långtidsskadat sig. På en träning drog han på sig en knäskada och magnetkameraundersökningen slog fast att anfallaren var korsbandsskadad. Han skulle därför missa hela tävlingssäsongen med regerande svenska mästarna.

— Jag är förkrossad över skadan. Men genom allt negativt behåller jag min tro på Gud och fortsätter vara positiv. Mindre motgångar, större återkomster. Jag kommer tillbaka starkare än någonsin, sa Blair Turgott till BK Häckens hemsida då.

Men mitt i skadeeländet föddes en idé hos Turgott, att göra en dokumentärserie – om att kämpa sig tillbaka.

— Jag skapade den här dokumentärserien för att jag verkligen ville ge folk en inblick i hur det är att komma tillbaka från en skada. Många känner till att en spelare blir skadad och läser om hur lång tid det tar att komma tillbaka för spelaren men jag vill verkligen visa hela processen med att komma tillbaka i detalj, säger Blair Turgott till HelaHisingen.

”Viktigt att de verkligen ska förstå mig och min karaktär”

I samarbete med den lokala filmaren, regissören och Häcken-supportern Johan Berntsson påbörjade de en resa med att dokumentera Blairs väg tillbaka från den allvarliga skadan. Tillsammans tog sig duon till varje läkarundersökning och rehabträningar under våren för att filma den process som Turgott genomgick och döpte under tiden projektet till ”Behind his eyes”.

— Förhoppningen är att fler ska bli medvetna om hur det är att kämpa sig tillbaka från en skada. Att fler ska förstå den processen ännu mer. För mig var det många nya steg att ta mig igenom också, så det var fantastiskt att kunna dela med sig av den här resan till de som kommer titta. Jag hoppas att många blir intresserade och kanske kan jag motivera andra som råkar ut för liknande skador som mig, säger Turgott.

Vad kommer tittarna att lära sig om Blair Turgott, människan bakom fotbollsspelaren?
— Jag tror att det är viktigt att de verkligen ska förstå mig och min karaktär, det här är även orsaken till varför det första avsnittet i serien är viktigt. Då pratar jag verkligen öppet om mig själv och min barndom. Det kan göra att många förstår mig bättre och jag försöker verkligen vara öppenhjärtig och jag blir sårbar genom att göra den här serien så äkta som det går. Min familj är med i den, mina läkare, fysios, tränare och den är detaljerad genom varje steg jag tar för att komma tillbaka, säger Blair Turgott.

Trailern till dokumentärserien. Foto: JOHAN BERNTSSON

På onsdagen (28 juni) har de en öppen förhandsvisning av seriens första avsnitt på ”Getingtorget”, Häcken-supportrarnas samlingslokal på Wieselgrensplatsen, vid 17:30. Inför den vill den engelsk-jamaicanska fotbollsstjärnan hylla filmaren Johan Berntsson lite extra:

— Det är fantastiskt att jag har kunnat arbeta med någon från Hisingen på den här resan, säger Blair Turgott.

Dokumentärserien ”Behind his eyes” kommer att släppas på You Tube (https://youtube.com/@blair.turgott) med ett avsnitt i veckan från och med nästa vecka.

Markus Hankins
markus@helahisingen.se

LÄS MER: