Här byggs Göteborgs högsta bostadshus (och nej, det är inte Karlatornet…) på Hisingen

27 våningar högt med pampiga utsikter över hamninloppet. Snart får en del Eriksbergsbor rätten att skryta om att de bor högst i stan – i alla fall tillfälligt:
— Kronjuvelen blir det högsta bostadshuset i Göteborg fram till att Karlatornet färdigställs, säger Annie Jónsson, marknadsansvarig på fastighetsbolaget JM.

På platsen där Eriksbergskvarnens silo förr stod bygger JM just nu ett nytt bostadskvarter. I projektet ingår två stora hus, Kronjuvelen (27 våningar) och Guldkornet (14 våningar), samt en lägre byggnad på gården mellan de två höghusen. Höjden byggs enligt kommunens önskemål i detaljplanen: 85 meter över havet, med en fasadhöjd på sydsidan på cirka 79 meter.
— Det är ett stort huvudprojekt med cirka 300 lägenheter och underliggande garage i 3 plan vilket medför en hel del projektutmaningar att lösa. Exempelvis höghuset (Kronjuvelen) med 27-plan innebär 176 bostadslägenheter på 23 plan med restaurang, lokaler och källarplan på de nedersta våningarna, vilket ställer stora krav på tekniska lösningar sett till geoteknik och konstruktion, säger Annie Jónsson på JM.

Så här ska kvarteret se ut när det är färdigt. Foto: JM.

Projektet färdigställs i etapper där bostadsrättsföreningen Kronjuvelen har planerad inflyttning under hösten 2022 och detsamma för bostadsrättsföreningen Guldkornet planeras lite till senare, i mars 2023. Men på platsen, granne med Eriksbergstorget, är byggarbetet i full gång just nu.

Viritual reality-modell visar upp huset

En av utmaningarna för JM är nu att försöka förmedla för potentiella bostadsköpare hur slutprodukten kommer se ut. Marknadsdelen med kundkommunikation och framtagande av säljmaterial har stått i fokus:
— Utmaningen är att göra projekten rättvisa och möjliggör för kund att ta till sig vad det innebär att bland annat bo på denna höga höjd (även Guldkornet är på 14 våningar). Detta har vi löst med en avancerad virtuell-modell där kund kan gå omkring i sin framtida lgh och jämföra mellan olika våningsplan, sollägen och utsikter, säger Annie Jónsson på JM.

Priset: 12 miljoner kronor

Lägenheterna i byggnaden Kronjuvelens två översta bostadsplan kallas för ”Kronan” och ligger närmast en av byggnadens allra största tillgångar, om man får tro JM – den gemensamma takvåningen. Här finns gemensam takterrass, festlokal och bastu. Här ska de boende kunna ta del av imponerande utsikter i alla väderstreck runt Göteborg. Lägenheterna här har varit bland de dyraste som sålts på Hisingen, då priserna på de högsta våningsplanen legat på mellan 6 295 000 kronor och ända upp till 11 995 000 kronor.
— Vi har redan släppt sex av totalt tio lägenheter i ”Kronan” varav alla är sålda. De två hittills dyraste lägenheterna på 12 miljoner kronor är sålda. Vi har fyra lägenheter kvar på denna höjd men de är ej prissatta ännu då vi säljer dem i slutet på 2021/början på 2022 när man kan komma upp i huset och se utsikten på riktigt! Men de släpps till försäljning först under 2021, säger Annie Jónsson på JM.

Gemensamma ytor planeras längst upp i höghuset. Foto: JM

Hur skiljer sig dessa hus åt mot övriga området i Eriksberg, vad är det unika för just er?
— Höjden och läget i staden. Utsikten över älven, city och havet är unik. Kronjuvelen blir det högsta bostadshuset i Göteborg fram till att Karlatornet färdigställs, säger Annie Jónsson på JM.

Markus Hankins
markus@helahisingen.se

FAKTA: Kronjuvelen & Guldkornet

  • HÖGST I STAN! Kronjuvelen blir enligt JM det högsta bostadshuset i hela Göteborgsområdet med sina 27 våningar, fram tills att Sernekes projekt Karlatornet i Lindholmsallén färdigställs. Ett projekt som för närvarande försenats, så sannolikt får de som köper lägenhet i övre etagen av Kronjuvelen i Eriksberg möjligheten att skryta om ”stans högsta boende” under under något, eller några år, i alla fall.
  • PRISERNA: Bostäderna i de nya husen i Eriksberg ligger ute för mellan 1 945 000 kronor till 11 995 000 kronor och är på 32 till 147 kvadratmeter.
  • LANDMÄRKE: Kronjuvelen blir Eriksbergs nya landmärke som likt bockkranen syns från stora delar av staden. Byggnaden byggs på en kulle och med 23 bostadsplan blir höghuset det klart högsta i stadsdelen och kallas för ”en symbol för nya Eriksberg” av JM. Det är mer än den rejäla höjden som gör att huset sticker ut. ”Vi har utgått från det som fanns på platsen och adderat en årsring. Kronjuvelen är en vidareutveckling av arkitekturen på Eriksberg”, säger Kajsa Crona, arkitekt på Sweco, som ligger bakom Kronjuvelens utformning.
  • DUBBEL HÖJD: Det är den tidigare Juvelsilon som banat väg för Kronjuvelens höjd. Höghuset byggs på samma plats och blir med sina 27 våningar ungefär dubbel så hög som sin föregångare.
  • INDUSTRIKÄNSLA: På samma menar JM på att Kronjuvelen har ett tydligt ”släktskap” med omgivningens anrika magasinsbyggnader tack vare att man bygger i rödbrunt och robust tegel skapar ett vävt mönster i fasaden med tidlösa linjer, pilastrar och reliefer. ”Det är ett uppseendeväckande höghus i Göteborg men också ett tidlöst bostadshus som tack vare noggrannheten i detaljer kommer att leva under många år”, säger Kajsa Crona.

LÄS MER: