Hemlig ”jakt” i Londons Chinatown ledde till ny spännande ”äkta kinamat”-satsning på Hisingen: Höll ”Auditions för kockar” i Kina

Höstens mest spännande matsatsning på Hisingen sker i nya hotellet the Pier i Lundbyvassen – där en ”äkta kinakrog” ska öppna på tionde våningen. Spelet bakom kulisserna för att få till en genuin matupplevelse som i Kina har inneburit att biljätten Geely, som äger Volvo Cars, haft ett finger med i spelet:
— För mig är det jätteviktigt att hotellet på vårt campus serverar autentisk kinesisk mat, inte bara en skandinavisk tolkning av kina-mat , säger Gang Wei, VD på Geelys Uni3-campus där hotellet the Pier slår upp portarna i höst.

”Kliv ut på tionde våningen och se ut över vattnet och staden när du slår dig ner för en kinesisk matresa, eller landa i baren och värm upp kvällen med en Baijiu-cocktail som du aldrig smakat den förr. FEI är en kinesisk restaurang och mötesplats med internationell känsla, där öst möter väst, vilket märks i både formspråk och interiör”, beskriver Nordic Choice hotels satsningen själva.

Visionsbild på hur restaurang Wei ska se ut när den står klar november 2022. Foto: NORDIC CHOICE HOTELS

Restaurangen kommer att ligga högst upp i nya hotellet The Pier, Nordic Choices-stsningen precis vid Göta Älv på gamla Götaverken-området. Hotellet öppnar i november och ligger inom det campus som Volvo Cars-ägaren Geely skapat vid Lindholmsallén: Uni3.

— För mig är det jätteviktigt att hotellet på vårt campus serverar autentisk kinesisk mat, inte bara en skandinavisk tolkning av kina-mat. Jag tog med Anders Sköld och Clarion-personalen till London och lät dem besöka några riktigt bra restauranger som vi kineser tycker håller riktigt hög standard, säger Gang Wei, VD på Geelys Uni3 campus på Lindholmen där hotellet the Pier slår upp portarna i höst i regi av Nordic Choice.

Höll auditions i Kina: ”Vi utnyttjade vårt nätverk”

Menyn på FEI har tagits fram tillsammans med handplockade, prisvinnande kockar. Av de kinesiska köken läggs tonvikten vid tre, Sichuanköket, ett av de mest berömda köken i världen, där chili och röd peppar, ingefära och jästa sojabönor skapar mångsidiga och smakfulla rätter. Shanghaiköket, ett dynamiskt kök med influenser av världen men som särskilt karaktäriseras av sina sötsyrliga och oljiga rätter med soja som den främsta smaksättaren. Och Guangdongköket, även känt som det kantonesiska köket, där råvarornas naturliga smaker står i fokus och tillagningsmetoden är varsam och kryddningen sparsam.

Gang Wei, VD på Geelys Uni3-campus, har engagerat sig för att skapa nordens bästa kinamatsupplevelse i campusets nya hotell. Foto: HELAHISINGEN.SE

The FEI Experience är ett tasting-meny där möjlighet ges att prova sig genom hela menyn, mat som dryck.

— Vissa tycker kanske att vi som fastighetsägare engagerar oss för mycket gällande maten, men vi brukar säga att svenskar pratar väder och kineser pratar mat, vi vet att även svenskar uppskattar genuin kinesisk cuisine när de får uppleva den. Vi utnyttjade vårt nätverk i Kina och lät faktiskt en anställd på Geely i Sverige åka över till Kina och hålla ”auditions” för kockar till FEI, där svensk personal från Volvo Cars fick vara med i utvärderingen, säger Geelys Gang Wei till HelaHisingen.se.

— Nu ser vi verkligen fram emot att The Pier öppnar på Uni3-campuset och att vi ska kunna erbjuda mat som är något utöver det vanliga, säger Gang Wei.

Till vänster i bild syns Uni3:s huvudbyggnad och till höger syns det nya hotellet i rött. Foto: NORDIC CHOICE HOTELS

”Nordens främsta kinesiska matupplevelse”

Restaurang FEI kommer vara belägen på 10e våningen på Clarion Hotel The Pier. Hotellet kommer med sina 254 hotellrum, två restauranger, rooftop bar, konferensytor och wellnessavdelning skapa en ”internationell mötesplats vid vattnet på Lindholmen, högt över staden”, skriver hotellkedjan om sin satsning.

— FEI kommer att erbjuda gästerna Nordens främsta kinesiska matupplevelse i en internationell storstadsatmosfär, något som tidigare bara gått att uppleva på krogar som Hakkasan i London. På FEI kan man landa in oavsett om man är sugen på att dela några smårätter eller njuta av The FEI Experience. Vi ser fram emot att förstärka Göteborg som en matdestination även för den internationella publiken, säger Anders Sköld, Hotelldirektör Clarion Hotel The Pier.

Markus Hankins
markus@helahisingen.se

LÄS MER: