Hisingen åter utan Michelin-stjärna – men en gång i tiden hade vi en stjärnkrog

Foto: GOOGLE/TV4/DALEN HOTEL

När Michelin-guiden delade ut sina årliga stjärnor blev Hisingen återigen utan. I över 20 år har krogarna här misslyckats att ta en plats i den prestigefyllda guiden. Den yngre generationen kanske inte ens vet att Hisingen faktiskt haft en restaurang med Michelin-stjärna – längst ut på en pir i Eriksberg…

Huset på Dockepiren byggdes 1956 som servicebyggnad till flytdockorna samt Torrdockan med bockkranen i Eriksberg som anlagdes 1959. Men när varven lades ner blev den gamla servicebyggnaden ute på piren stående tom. Tills Göteborgs Stad, då Göteborgs kommun, bestämde sig för att de ödsliga varvsdockorna skulle omvandlas till en levande stad. Eriksbergs förvaltnings AB, en tidig föregångare till dagens Älvstranden Utveckling AB, bestämde sig för att man skulle låta en restaurang växa fram i servicebyggnaden ute på piren.

Till projektet värvades krögaren och kockprofilen Mikael Öster, för att driva restaurangverksamheten som kom att döpas till Westra Piren. I matsalen stod hans syster Anneli Öster, en välrenommerad sommelier. Deras franska mamma och pappa som var kock var orsak till att Westra Piren fick ett franskt kök.

Familjen hade gjort succé med Tanums Gestgifveri som man förvandlade till något av ett mattempel i Bohuslän och nästa generation Öster tog därefter över restauranglokalen längst ut på Dockepiren i Eriksberg på södra Hisingen.

Klassiskt franskt kök – på Hisingen

Dagens Industri beskrev i november 1990 den nya skapelsen Westra Piren i Eriksberg som en gourmetrestaurang med omkring 70 sittplatser på övervåningen och med en nedervåning som användes som bar och brasseri. Bara två år efter öppnandet 1990 fick då Hisingen sin första stjärna någonsin i den ”röda guiden”: Guide Michelin.

Men i takt med att Göteborg fick en allt hårdare konkurrens om representationsmåltiderna började det gå trögt för finkrogen med franskt kök ute på Eriksberg och lagom till millennieskiftet gick Westra Piren i konkurs. Senare förvandlades restaurangen till Ahlströms pir, sedan endast Piren och i dag är det River Restaurant som huserar i samma klassiska kroglokal.

Men det har passerat mer än 20 år utan att någon restaurang i den här lokalen, eller i övrigt på Hisingen, lyckats få en stjärna i den prestigefyllda restaurangguiden. Så även i år när stjärnorna för 2021 delades ut på måndagskvällen och fastlandet i Göteborg tilldelades fem stjärnor, men Hisingen blev utan.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

Göteborgskrogar i 2021 års Guide Michelin

28+, Vasastan, Göteborg
Bhoga, Inom Vallgraven, Göteborg
Koka, Vasastan, Göteborg
Project, Lorensberg, Göteborg
SK Mat & Människor, Lorensberg, Göteborg

LÄS MER: