Hisingsprofilen ”Rektor Hamid” skrev hatiskt om judar och homosexuella – SVT stoppar ”På spåret”-avsnitt

”Rektor Hamid”, skoldebattören, utbildningschefen Hamid Zafar blev känd som rektor för Sjumilaskolan i Biskopsgården, har under flera års tid skrivit hatiska inlägg om homosexuella och judar, visar en granskning som DN gjort.
— Jag har förståelse för att man tycker att det är problematiskt att jag har förtroendeuppdrag när jag haft de här åsikterna, säger Hamid Zafar till Expressen.

I vinter är han med i SVT:s ”På spåret” som spelats in i tv-huset på Hisingen — en medverkan som nu stoppas.

Hamid Zafar är en ledande debattör inom integration och skola. Han fick stor uppmärksamhet med sitt arbete som rektor på Sjumilaskolan i Biskopsgården i Göteborg och utsågs till årets svensk 2018 av tidningen Fokus. Hamid Zafar är dessutom ”oberoende expert” i Moderaternas integrationskommission samt barn- och utbildningschef i Mullsjö. Sommaren 2019 var han sommarpratare i P1 och i höst ska han vara med i ”På spåret”.

”Masspsykos”

I en granskning som DN gjort framkommer att Hamid Zafar under åren 2011-2015 skrivit hatiska inlägg mot homosexuella, flyktingar och judar. Under pseudonymen ”Mikael Hakim” skriver han på sin blogg om undervisningsboken ”Om detta må ni berätta” angående förintelsen:

”Syftet med boken är att skapa ett slags kollektivt masspsykos där eleverna matas med hur fruktansvärd Förintelsen var.”

På Twitter kallade han KD:s Lars Adaktusson för en ”fanatisk sionist” och chefen för människorättsorganisationen Human rights watch, Kenneth Roth, för ”Mr Rothschild” – ett kodord för en judisk världskonspiration.
2015 skriver Hamid Zafar till en person att ”Säger hen som har bögar som viger andra bögar i Jesu namn i kyrkan. Haha”, skriver Expressen.

”Yngre och sökande”

Till DN säger Hamid Zafar att han gjorde inläggen när han var ”yngre och sökande”. Till Expressen säger han att han inte vet om han kan behålla sina nuvarande uppdrag efter granskningen:

— Det är klart att förtroendet har naggats i kanten. Jag har förståelse för att man tycker att det är problematiskt att jag har förtroendeuppdrag när jag haft de här åsikterna.

I DN:s granskning framgår det även att Hamid Zafar har skrivit på den tidigare nazistsajten “Nationell.nu”. Under perioden som de värsta inläggen skrevs var han då 28–33 år gammal och arbetade bland annat som utredare på Skolinspektionen och som rektor.

Programmet kanske sänds

Under hösten skulle Hamid Zafar varit med i tv-programmet SVT:s ”På spåret” som spelas in på Hisingen i Göteborg. Nu riktar tittare våldsam kritik mot ”Rektor Hamid”:s medverkan i det populära tv-programmet, bland annat i sociala medier.

Artikeln fortsätter nedanför annonsen…

”Nu när Hamid är outad som rasist och homofob hoppas jag verkligen att ni stryker honom från programmet!”, skriver en tittare till SVT.

”Acceptera inte någon som gör sig skyldig till hets mot folkgrupp”, fyller en annan på.

SVT:s chef för innehållet som produceras på Hisingen förklarar situationen på ”På spåret”:s Facebook.

Programchefen för SVT Göteborg, Kristina Hill, har svarat på flera kritiska inlägg på ”På spåret”:s Facebook-sida, att kanalen ännu inte har tagit ställning till hur man ska agera:

”På spårets redaktion har tagit del av DN:s granskning idag och har inte känt till uppgifterna om Hamid Zafars tidigare aktiviteter i sociala medier tidigare. Det ställer förstås hans medverkan i ett nytt ljus. Vi behöver dagen på oss för att besluta hur vi ska gå vidare”.

Christina Hill, Programchefen för SVT Göteborg på Facebook.

Strax efter lunch kom även beskedet: SVT stoppar avsnitten som ”Rektor Hamid” är med i.

— Vi har ägnat förmiddagen åt att titta över vilka konsekvenser detta får för årets säsong. Tyvärr drabbas nu tittarna på det sättet att två program utgår. Det innebär också att alla övriga medverkande, artister och upphovsmakare påverkas på så sätt att deras insatser inte når publiken. Jag tror ändå att de har förståelse för vårt beslut och delar uppfattningen om att den som gjort grovt kränkande uttalanden inte har en plats i Sveriges största underhållningsprogram, säger Christina Hill på SVT Göteborg i ett meddelande.

”Är utom mig av ledsamhet”

Programledaren och medieprofilen Frida Boisen, ursprungligen från Göteborg, var i samma ”På spåret”-lag som Hamid Zafar:

— Det är så sorgligt. Jag är så himla besviken. Det enda positiva är att han har sagt att han nu då tar avstånd, men det var ju inte någon engångsgrej. Utan han skrev upprepade gånger sådana här saker. HBTQ-fientligt också. Usch, jag är så besviken att jag inte vet var jag ska börja. Jag är utom mig av ledsamhet, säger hon till Expressen.

KD-politikern och förre idrottsprofilen David Lega tar även han avstånd från ”rektor Hamid”:s beteende. På Twitter skriver han:

https://twitter.com/LegaSve/status/1316650807987712000

Och fyller på i ämnet till GT:

— Jag har träffat Hamid vid flera tillfällen i min roll som kommunalråd. Jag är jude och nu känns det ännu falskare och vidrigare, säger David Lega, KD, tidigare kommunalråd och nu europaparlamentariker. 

Sparkas ut från moderaterna

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson säger till Dagens Industri att han förvånad av uppgifterna om ”Rektor Hamid” som sitter i partiets integrationskommission:

— Jag har aldrig hört talas om det här förut. Vår partisekreterare söker nu kontakt med honom. Jag tror att det är väldigt många som är förvånade över detta. Om det här stämmer så kan han absolut inte vara kvar i vårt arbete, säger partiledare Kristersson. 

Kort därefter beslutade Moderaterna att ”Rektor Hamid” inte får vara kvar i partiets integrationsråd.

Säsongen av ”På spåret” är redan inspelad och har premiär 27 november. 

Henrietta Johansson
henrietta@helahisingen.se


Markus Hankins
markus@helahisingen.se

LÄS MER: