I dag är årets värsta dag för hunden Moxxi – som är livrädd för fyrverkerier

Moxxi är en tik, av rasen Australian Shepherd som blir sju år gammal i mars. Hon är sprallig, modig tjej som älskar att kela och leka med sin husse och matte i Hisings Backa, där de bor tillsammans. Men nyårsafton är hennes skräck – precis som för alla andra hundar och husdjur…

Vi tog ett snack med matte; Emma Ekeblad, 23, som flyttat till Hisingen från Tjörn i Bohuslän då hon börjat plugga på Göteborgs Universitet och hennes sambo är coach för BK Häcken.

— Jag sysslar mycket med hundsport och älskar spår, agility och nosework och Moxxi är min ”partner in crime”. Vi gör jättemycket tillsammans och hon är en fantastiskt rolig hund, hon är väldresserad och älskar att jobba.

Moxxi, 7, ihop med husse och matte i Hisings Backa.

Hur har tidigare nyår varit för hunden?
— Till en början har nyår varit mer lätthanterligt eftersom jag haft tid att förbereda omgivningen för hennes skull så det blivit så optimalt som möjligt för min hund. Jag kommer från Tjörn och där smäller folk sällan mer än just på nyårsafton, ibland ett par dagar efter men det är inte lika mycket oberäkneliga smällar som när man bor i stan.

Hur är det som hundägare att genomgå nyår?
— Det är helt okej generellt sätt eftersom man själv väljer att ha hund och det är mycket sällan en hund ”uppskattar” fyrverkerier så de flesta är ju medvetna att man får anpassa sig för sin hunds bästa. Men för majoriteten av djurägare är nyårsafton ett stressfyllt och ångestladdat moment att gå igenom, många djur mår sjukligt dåligt och får panik, flera djur dör av chocken.

Du har ett speciellt sätt att hantera det på nu, kan du berätta om det?
— Det sättet jag hanterar det på är det vanligaste teknikerna för att underlätta för hunden, jag brukar dra för gardinerna, ha på musik, ibland kan man även göra en så kallad ”Thunderwrap”  vilket är ett sätt att linda hunden på som skall lätta stress och ångest. Det finns även aromaterapi med lugnande dofter man kan stoppa in i ett eluttag som släpper ut ånga med lugnande arom. Eller få lugnande tabletter utskrivet av veterinären. Men det jag gör för min hund är framförallt att vara i källaren hos mina föräldrar och kolla på film, då hör man ingenting utifrån och hon kan i lugn och ro sova genom smällarna.

Moxxi gosar med sin matte Emma, 23.

Vad tycker du om att fyrverkeriförsäljning är tillåten?
— Jag tycker att det är fel att privatpersoner kan köpa fyrverkerier och smällare. Jag tycker att det endast skall finnas större etablerade ställen som skjuter fyrverkerier som GP, Stenugnsbaden exempelvis. Så att de som vill se fyrverkerier kan åka till en plats där man smäller, det känns som den bästa kompromissen eftersom folk som har fobi för höga ljud och smällar kan välja att undvika de ställena och att djurägare inte behöver oroa sig över sina djur.

Att man skjuter fyrverkerier i stan även vid andra tillfällen än vid nyår, vad tycker du om det?
— Jag tycker inte att det är okej när det sker sporadiskt  och tycker inte att det är okej att skjuta fyrverkerier i bebodda områden, bättre att man bara skjuter vid nyårsafton alternativt att man får skjuta fyrverkerier vid bröllop eller konserter och tillställningar när man bett om tillåtelse och det kan ske en bit bort från bebodda områden.

Hur påverkas din hund av fyrverkerier?
— Min hund får mycket ångest av smällar och fyrverkerier. Det har tidigare varit bättre och inte så problematiskt men de senaste åren har det förvärrats efter att hon hamnade i chocktillstånd under en kraftig åskstorm som kom när vi sov, hela stugan vi bodde i skakade. Hon hyperventilerar och skakar och dreglar mycket, dem värsta gångerna blir hon nästan okontaktbar. Förra nyåret på Hisingen sköt ett gäng ungdomar fyrverkerierna på mig och henne när vi gick en promenad vid 20:00 på kvällen, framförallt den incidenten har gjort fyrverkerierna till ett jobbigt moment, tack och lov klarade vi oss från allvarliga skador.

Utsiktsplatser är inget för Moxxi på nyår – när fyrverkerierna sätter skräck i de flesta hundar.

Hur känns det när din hund påverkas på det sättet?
— Det känns hemskt jobbigt, jag tycker inte om att se när hon lider så. Men jag försöker vara avslappnad och bara spela ”cool” för om jag jagar upp mig blir hon mycket räddare. Men samtidigt blir jag ledsen. Vi har jobbat med smällar och höga ljud hela året för att underlätta fyrverkerierna för henne, men för ett par veckor sedan började de skjuta fyrverkerier runt om på hisingen. Och det har pågått varje vecka nästintill varje natt har det smällt i tre veckor ca.

Vad skulle du vilja säga till dem som skjuter fyrverkerier i bebyggt område i stan?
— Tänk efter, i områdena finns de massvis med djur som lider, men även människor, barn och äldre och folk som har extrem rädsla för de som får extremt mycket ångest, för någon annans nöje. Är det värt den skadan du utsätter andra för?

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: