”Ingo”:s nya koncept på Hisingen: Mytomspunna bär från regnskogen

Ett mytomspunnet bär från Amazonas har blivit en världstrend bland proteinhungriga gymmare världen över. Hos Hisingens nyöppnade Ingo Juicebar & Açai Poké använder det lilla blåa bäret för hälso-bowls:
— Vi köper dem frysta från Brasilien och gör därmed en helt unik açai bowl för Göteborg, säger Ingemar ”Ingo” Moberg, 24, som är en av tre delägare.

Den med bra koll på de senaste årens hälsotrender lär ha hört en hel del om det sydamerikanska bäret açai. Det mytomspunna bäret från Amazonas tillskrivs alla möjliga egenskaper. Açai-bäret liknar blåbäret till utseendet, det är litet och svartlila. Açai Växer i Amazonas regnskog i Sydamerika och där har det ätits och använts i olika slags behandlingar i många sekel.

I dag serverar en del kaféer och restauranger med hälsoprofil runt om i världen så kallade ”açai bowls”, en typ av ”frozen yoghurt” i skål med frukt och bär på toppen, vilket blivit ett populärt frukost- eller lunchalternativ bland personer som tränar på gym.

Açai bowl med jordnötssmör, jordgubbar, hallon, banan och annat på Açai-puddingen.

Många av dessa restauranger och caféer använder bäret i pulverform, för att skapa den pudding som utgör basen i en açai bowl. Men Hisingens nyöppnade Ingo Juicebar & Açai Poke använder originalet:
— Vi har bären till våra bowls, inget pulver. Vi köper dem frysta från Brasilien och gör därmed en helt unik açai bowl för Göteborg, säger Ingemar ”Ingo” Moberg, 24, som är en av tre delägare.

LÄS MER: Här gör de yoga på takterassen – med “Hisingens bästa utsikt”

På sina håll marknadsförs açaibäret om sprängfyllt med nyttiga antioxidanter och på andra håll sägs det kunna påskynda kroppens fettförbränning. Men svensk forskning pekar på att bäret snarare kan få en att gå upp i vikt – om man inte är en aktiv person som tränar och vill ha hälsosamma fylliga måltider.

Ingo Juicebar och Ingo Nutrition ligger precis bredvid ingången till Nordic Wellness på Gustaf Dahlénsgatan.

Som exempelvis Ingemar och hans vänner på açai-haket – som även är en fitnessbutik som säljer allt från proteinpulver till träningskläder – precis vägg i vägg med Nordic Fitness på Gustaf Dalénsgatan i östra Kvillebäcken.

— Vi är ett blandat koncept med hälsotänk och vill nå både de kunder som gymmar här på Nordic Wellness som personer som jobbar eller bor nära här. Här får man två i ett, dels vår juicebar med hälsosam lunch och dels Ingo Nutrition, säger Ingemar och pekar på den halva av lokalen där man säljer träningsprodukter och tillskott.

”Hälsotänket är det centrala”

Lunchen hos Ingo Juicebar kostar 79 kronor för en salladsbowl, då man får fylla en skål med så mycket sallad man vill ha och får proteinet vid sidan av – eller så får man ge 85 kronor för an açai-bowl. Dessutom serverar de olika fruktjuicer och smoothies. Men oavsett produkt så är Hisingens nya dryckeshåla – en trappa ner från gymmet på Gustav Dalénsgatan 13 – fokuserat på det hälsosamma.

— Vi var några kompisar som gymade ihop och älskade açai så vi bestämde oss för att satsa på ett ställe som har olika saker att erbjuda men där hälsotänket är det centrala, säger Ingemar ”Ingo” Moberg.

Lunch med salladsbuffé + protein är ett av koncepten hos nya hälsobaren Ingo i östra Kvillebäcken.

HelaHisingen.se testade en bowl, nämligen ”Favela”-bowlen hos Ingo Juicebar och fick en fräsch sammansättning av frukt och bär till açai-puddingen, som ger energi och protein men som inte skapar någon överdriven mättnadskänsla. Så efter att ha ätit en lunch hos Kville Saluhall fick det bli som en hälsosam efterrätt för oss.

— Det går att beställa via Foodora med om man vill testa en açai-bowl hemma och inte har vägarna förbi gymet, säger ”Ingo” och nickar mot den Foodora-chaufför som kommer in i lokalen medan vi lämnar och går ut på en powerwalk…

Redaktionen
tips@helahisingen.se

LÄS MER: