De öppnar restaurang i historiskt hus på Hisingen – med stora framtidsplaner

Nu har Hisingens senaste restaurangverksamhet öppnat i nya lokaler – med historisk touch. I Säves gamla tågstationshus från 1907 har Station Säve smygöppnat med lunch, catering, landgångar och mycket mer:
— Vi erbjuder lunch och kafé i en historiskt intressant unik byggnad, Säve station från 1907, som vi har renoverat varsamt och behållt så många tidsenliga karaktärsdrag som möjligt i, säger David Ekström.

Dessutom drömmer de om både expansion av sin verksamhet och att tågen åter ska stanna i Säve…

Det sista, eller i alla fall senaste, tåget stannade vid Säve Station 1979. Efter det har stationshuset fallit i glömska och bland annat varit pizzeria under decennierna som passerat. Kollektivtrafiken har fortsatt passera, men då med bussar som stannat till vid hållplatsen Säve Station, på andra sidan stationshuset sett från tågspåren.

Då Bohusbanan, pendeltåget som knyter samman Göteborg med Bohuslän, susar förbi utan att stanna har inte många utöver en mindre skara Säve-bor haft anledning att besöka byggnaden – i alla fall fram till och med nu.

”Öppet” – skylten utanför Säve Station indikerar att något nytt öppnat verksamhet i lokalerna. Fotograf: Helena Joelsson Ekström

I juni smygöppnade nämligen restaurangen Station Säve portarna i det gamla stationshuset.

Redan våren 2017 drog Rebecca Stjernedal igång Matinspiration som levererat smörgåstårtor, landgångar, laxtallrikar och annat gott på norra Hisingen. Nu flyttade verksamheten in i stationshuset i Säve och man har äntligen fått plats för sittande gäster.

— Vi erbjuder lunch och kafé i en historiskt intressant unik byggnad, Säve station från 1907, som vi har renoverat varsamt och behållt så många tidsenliga karaktärsdrag som möjligt i. Dessutom har vi ett stort utbud av mat för take-away. Genom Säve passerar en stor mängd bilpendlare varje dag på väg hem från industrierna på Hisingen, och de köper gärna med sig vällagad mat hem till middag. Så här finns allt från klassiska räksmörgåsar, fräscha sallader, pajer, tapastallrikar och vällagad husmanskost till goda bakverk som chokladbiskvier, Budpestrulle och Siliviakaka, säger Helena Joelsson Ekström som driver verksamheten med Rebecca Stjernedal och David Ekström.

Framtiden: Bryggeri och biergarten?


Dessutom erbjuder Säve Station, som de även gjort före flytten, en cateringverksamhet. Och framöver har man alla möjliga planer på expansion, där ölbyggning, biergarten och vedugnsbakad pizza nämns…

— Vi levererar till begravningar, bröllop, fester, konferenser och dop och vi har även personal som kan medverka på tillställningen. Station Säve ligger perfekt till precis vid vägen och det är superenkelt att stanna till och handla. Vi har även ansökt om tillstånd att servera vin och öl, så fort det är klart kommer vi att ha öppet på kvällen för restaurangverksamhet, säger Rebecca. Vi har även planer för den fantastiska trädgården som omger stationen. I dag kan man sitta i trädgården och fika och bland framtidsplanerna finns även vedugnsbakad pizza, Biergarten, ölbryggning och så klart en liten lekplats till barnen, säger David Ekström.

Emmy och Amanda jobbar på Station Säve – där allt från lunch till sallader, mackor och fikabröd säljs.

2013 hittade Helena, Davids fru, en annons hos Trafikverket av en slump om att stationen i Säve var till salu. Det slutade med att Helena och David köpte huset ihop med Davids bror Fredrik och vännerna Annika och Sofi.

— Risken att kåken skulle ha rivits innan vi tog över den var överhängande, så det kändes helt rätt!, säger David. Vi tänkte från början att det väl inte kunde ta så mycket mer än ett par år att få bygglov för ombyggnad till en lämplig verksamhet. Vi hade fel. Det krävdes först ny detaljplan och sedan såklart bygglov. Det har varit massor av turer med SBK och inte förrän i mars 2021 fick vi startbesked att påbörja renoveringen av huset. Vi var som tur var förberedda och lyckades renovera huset och bygga om det till restaurang på två och en halv månad!

Historiska fynd under renoveringen

Stationen har ett särskilt bevarandevärde så trion har, helt i enlighet med sin egen vilja, varit tvungna att renovera varsamt.

— Vi har hittat många fina detaljer, men det i särklass finaste vi har hittat är nog texten ”Biljetter” som finns målat över den gamla biljettluckan. Denna originalmålning som var dold under ett ”pizzavalv” från 80-talet är nu som en fin prydnad i restaurangen, säger David Ekström.

”Biljetter” – en gammal skylt frå tågstationstiden uppenbarade sig under renoveringen av lokalerna. Fotograf: Helena Joelsson Ekström

Men de vill även lyfta fram hur vacker byggnaden är och uppmanar gäster att lägga märke till detaljerna:
— Bara att kika på de Höganäsklinkers som utgör originalgolv i vänthallen och originalgolvtiljorna i trä som är 40 millimeter tjocka i huset från 1907 är en ren njutning. Hela byggnaden är så rejält byggd så den kommer att stå länge, länge till. Det är verkligen roligt att vi lyckats få liv i den tillsammans med Rebeccas restaurangverksamhet så att allmänheten kan få se den, säger David.

Säve station i början av 1900-talet.

Känner du igen stationshuset ovan, men minns inte att du varit vid Säve station? Det kan vara för att det är lätt att blanda ihop med många andra tågstationer från den eran som man kan susa förbi längs Bohusbanan. SJ:s chefsarkitekt Folke Zetterwall drog upp typritningar enligt sin nationalromantiska stil för hur de 18 stationshusen mellan Göteborg och Skee skulle se ut.

Effekten blev att alla stationshus blev närmast identiska till utseendet.

”Inte fått med oss politikerna”

Även om tåget inte stannat i Säve på över 40 år så lever ändå en dröm bland Säve-borna om att pendeln norrut mot Bohuslän åter ska ha en hållplats i Säve.
— Absolut! Vi har kämpat för ett stopp i Säve i många år – pendeln har i dag inte ett enda stopp på Hisingen, från Säve skulle de bara ta 10 minuter in till Göteborgs central, jämfört med 45 minuters bussfärd som det är i dag.

— Här finns toppenbra kollektivtrafikmöjligheter mitt framför näsan på oss men tyvärr har vi inte fått med oss politikerna utan frågan bollas runt mellan olika instanser. Säve och Norra Hisningen ligger lite i ”radioskugga” En perrong och justering av rådande tidtabell är det enda som behövs, en ringa insats med tanke på de summor man satsar på kollektivtrafik överlag, säger David.

Vackert inredd historisk miljö längs Bohusbanan på Hisingen. Fotograf: Helena Joelsson Ekström

Alla som gillar god mat och fika i mysig miljö är välkomna till Säve Station, hälsar de tre drivande eldsjälarna.

— Även om vi tror att invånarna i Säve med omnejd är de som mest frekvent kommer att besöka stationen – vi hoppas att detta ska bli en knutpunkt i en annars ganska  sömnig by. Men vi hoppas och tror att Station Säve kommer att bli ett fint utflyktsmål även för gäster och förbipasserande från hela Göteborg som vill upptäcka Norra Hisingen, säger Rebecca Stjernedal.

Adressen till Station Säve är Säve Stationsväg 9 och öppettiderna är än så länge 10-17 på vardagar och 10-14 på helgerna. För mer information kolla in @StationSave på Instagram.

Redaktionen
tips@helahisingen.se

Trion som ligger bakom restaurangverksamheten

Rebecca Stjernedal. Glad månskensbonde och utbildad kallskänka, kock och servitris med förkärlek för det småskaliga och lokala. Sambo med Mattias och mamma till Ivar och Otto. Rebecca är också mamma till de fantastiska räksmörgåsarna och rörorna till smörgåstårtorna. Allt går åt som smör i solsken i restaurangen. 

Sandra Karlsson. Lika glad och ännu mer månskensbonde med master i systemvetenskap och utbildad grävmaskinist och djurskötare! Gör helt grymma smörgåstårtor, älskar att baka, bor i Säve och är mamma till Linnéa. 

David Ekström. Smygaren i sällskapet som egentligen är företagare, men som alltid har drömt om att få vara med om att driva en restaurang. Har skött renoveringen av stationen ihop med de övriga delägarna av fastigheten. Kallas Byggare Bob av Sandra och Rebecca. Älskar mat, bakelser, sång och öl och givetvis hustrun Helena och barnen Olle, Emil och Anna-Lisa. 

Ägartrion David, Rebecka och Sandra som förvandlat den gamla tågstationen till en restaurang.

LÄS MER: